Βασίλειος Βιλιάρδος: Τέσσερα ξένα μοντέλα ανάπτυξης για την Ελλάδα

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση έχει καταθέσει το σημερινό νομοσχέδιο το οποίο αφορά, πρώτον, την απογραφή που σχεδιάζει κόστους 101,5 εκατομμυρίων ευρώ και, δεύτερον, διάφορες φορολογικές διατάξεις, μέσα στις οποίες έχει κατά κάποιον τρόπο κρύψει τη διάσωση της «Aegean», που αποτελεί τον βασικό λόγο για τον οποίο θα το καταψηφίσουμε.

Όσον αφορά το πρώτο μέρος του, την απογραφή, ο ουσιαστικός σκοπός της δεν θα πρέπει να είναι απλά να καταμετρηθούμε, διαπιστώνοντας πως ο πληθυσμός μας μειώνεται συνεχώς και αντικαθίσταται από ξένες εθνότητες, έτσι ώστε η κοινωνία μας να είναι ευκολότερα ελεγχόμενη από τους δανειστές της.
Ο σκοπός της οφείλει να είναι, αφ' ενός μεν, το πού βρισκόμαστε σήμερα, αφ' ετέρου το πού θέλουμε να οδηγηθεί η χώρα και πώς, στοχεύοντας προφανώς στην αύξηση του γηγενούς πληθυσμού της, στην ανάκτηση της οικονομικής της ανεξαρτησίας από την οποία εξαρτάται η εθνική της κυριαρχία και στην ευημερία της.

Πώς θα αυξηθεί ο πληθυσμός; Εν πρώτοις, με την επιστροφή των πεντακοσίων χιλιάδων Ελλήνων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους λόγω του ότι δεν μπορούσαν να επιβιώσουν, με αποτέλεσμα να χάσουμε περί τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ που μας έχει κοστίσει η εκπαίδευσή τους, χαρίζοντάς τα ανόητα στις χώρες υποδοχής τους, καθώς, επίσης, και 25 δισεκατομμύρια ευρώ ετήσιο ΑΕΠ αφού κάθε ένας εργαζόμενος παράγει στην Ελλάδα 50.000 ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο, εάν φυσικά υπάρχουν επαρκείς θέσεις εργασίας.

Πώς θα επιστρέψουν; Προφανώς εάν εφαρμόσουμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο ανάπτυξης, αλλάζοντας το αποτυχημένο οικονομικό μας μοντέλο που μας χρεοκόπησε και θα μας χρεοκοπεί ξανά και ξανά.

Εν προκειμένω δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό, αλλά απλά να επιλέξουμε το καλύτερο μοντέλο για τη χώρα μας μεταξύ των τεσσάρων που υπάρχουν στην Ευρώπη, τα οποία είναι τα εξής: Πρώτον, το βρετανικό μοντέλο, το οποίο στηρίζεται στην κατανάλωση, κάτι που προϋποθέτει εύκολη πρόσβαση σε πιστώσεις, ένα ανεπτυγμένο οικονομικό σύστημα, όπως αυτό του City του Λονδίνου και νομισματική, βέβαια, κυριαρχία. Όμως, παράγει ελλείμματα, οπότε επιβιώνει μόνο όταν ο υπόλοιπος πλανήτης είναι πρόθυμος να χρηματοδοτήσει.

Δεύτερον, το ακριβώς αντίθετό του, το γερμανικό μοντέλο που προσανατολίζεται στις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας αντί στην εγχώρια κατανάλωση, άρα στη ζήτηση των άλλων χωρών. Βασίστηκε δε σε τρία στοιχεία: Πρώτον, σε ένα αρκετά μεγάλο εξαγωγικό τομέα που λειτουργεί ως ατμομηχανή για την οικονομία στο σύνολό της και δεύτερον, στη θεσμοθετημένη συγκράτηση των μισθών με την ατζέντα 2010 που δρομολογήθηκε το 2000 και τρίτον, σε ένα σταθερό σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών που της το εξασφαλίζει το ευρώ, ενώ της δίνει τη δυνατότητα να διατηρεί υποτιμημένο το δικό της ευρώ με κριτήριο το κόστος εργασίας ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντων λόγω των προβλημάτων των άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Έτσι παράγει τεράστια ελλείμματα εις βάρος μας που κάποτε πρέπει να σταματήσουν.

Τρίτον, το ιταλικό μοντέλο που στηρίζεται στην κατανάλωση και στις εξαγωγές προϊόντων χαμηλής προστιθέμενης αξίας, ένα μοντέλο που είναι καταδικασμένο εντός της Ευρωζώνης λόγω της μη δυνατότητας υποτίμησης του νομίσματος, οπότε της συνεχούς μειούμενης ανταγωνιστικότητας της χώρας.
Τέταρτο και τελευταίο, το σουηδικό μοντέλο που στηρίζεται, επίσης, στην κατανάλωση και στις εξαγωγές, όπως το ιταλικό, αλλά η χώρα έχει τη νομισματική της κυριαρχία. Εκτός αυτού, σε αντίθεση με τη γερμανική οικονομία στην οποία κυριάρχησε ο μεταποιητικός τομέας, οι σουηδικές εξαγωγές είναι πιο διαφοροποιημένες, δίνοντας μεγαλύτερη σημασία στους τομείς της πληροφορικής και των υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας επειδή είναι λιγότερο ευαίσθητη στις τιμές.

Με βάση τα παραπάνω και χωρίς να επεκταθούμε σε λεπτομέρειες, θα πρέπει να επιλεχθεί ένα νέο οικονομικό μοντέλο για τη χώρα μας, διαφορετικά η Ελλάδα θα υποστεί μια εθνική καταστροφή άνευ προηγουμένου προς όφελος των ξένων δυνάμεων που εποφθαλμιούν τα περιουσιακά στοιχεία, τη γεωπολιτική θέση και τον πλούτο της χώρας μας που δυστυχώς εμείς υποτιμούμε.
Εμείς πάντως ως Ελληνική Λύση έχουμε εκπονήσει ένα λεπτομερές πρόγραμμα πεντακοσίων σελίδων, το οποίο εγγυάται την ανάπτυξη, την ανάκτηση της οικονομικής και εθνικής μας κυριαρχίας, τον επαναπατρισμό των νέων μας και την ευημερία των Ελλήνων.

(Βουλευτής Επικρατείας και ειδικός αγορητής από την Ελληνική Λύση ο κ. Βασίλης Βιλιάρδος.).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline