Χαράλαμπος (Μπάμπης) Παπαδημητρίου: H διαχείριση της πανδημίας

Συζητούμε, κύριε Πρόεδρε, για μια ακόμη φορά πρόσθετα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης της κοινωνίας και της οικονομίας για την αντιμετώπιση των πολλαπλών απειλών που δημιουργεί η πανδημία.

Επιβεβαιώνεται σχεδόν δώδεκα μήνες μετά ότι η πολιτική της συνεχούς, προσεκτικής, κατανεμημένης σ

το χρόνο και δίκαιης στήριξης από το κράτος ήταν η σωστή επιλογή. Η πολιτική αυτή, συνδυασμένη με την υπερπροσπάθεια του συστήματος υγείας, αν και συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, παραμένει η ασπίδα μας, όπως το δείχνει η συγκριτικά καλή θέση της χώρας στην παγκοσμίου διαστάσεων μάχη με τη συμφορά. Την επιβραβεύουν, άλλωστε, οι αγορές κεφαλαίου που στήριξαν και στηρίζουν την Ελλάδα. Την επιβεβαίωσαν, επίσης, τα ευρωπαϊκά όργανα που αποφάσισαν την ενίσχυση της Ελλάδας με 32 δισεκατομμύρια, με τα 6 στα 10 ευρώ απ' αυτά να είναι μη επιστρεπτέα μεταφορά δανεισμού, η οποία μάλιστα γίνεται στο όνομα της Ένωσης.

Ας δώσουμε λίγο χρόνο εδώ στο Κοινοβούλιο να συλλογιστούμε τι θα συνέβαινε, αν η πανδημία αυτή είχε ξεσπάσει το φθινόπωρο του 2015. Θα ήταν η απόλυτη καταστροφή. Νομίζω ότι κανείς δεν διαφωνεί και με την εμπειρία που έχουν αποκομίσει άλλωστε και οι συνάδελφοι της πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν...
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Με τα αποθεματικά που βρήκαμε σίγουρα!

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΜΠΑΜΠΗΣ) ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Τα αποθεματικά τα είχατε φάει, ό,τι υπήρχε, ό,τι είχε βάλει στην άκρη ο ελληνικός λαός εκείνη την εποχή, και είχε εξανεμιστεί οποιαδήποτε ελπίδα και εμπιστοσύνη.

Επειδή αντιδράτε να σας πω ότι και το 2018 να είχαμε να δανειστούμε με τον ίδιο τρόπο για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, δηλαδή 17 δισεκατομμύρια σε έντοκα, 14,5 δισεκατομμύρια σε ομόλογα -αυτό έχουμε κάνει από την αρχή- θα έπρεπε να πληρώσουμε σε τόκους, αν τα βρίσκαμε, τέσσερις φορές περισσότερα χρήματα. Νομίζω ότι γι' αυτό τουλάχιστον χρωστάτε ένα ευχαριστώ στον Πρωθυπουργό. Όταν τον δείτε, να του το πείτε.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί η εμπιστοσύνη έχει αποκατασταθεί. Ακούω συχνά και διαβάζω κιόλας ότι όλα οφείλονται στο ότι έχει μπει στη μέση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Λάθος. Δεν υπάρχει χειρότερο λάθος από το να παίρνεις μια σωστή διαπίστωση και να μην καταλήγεις στο σωστό συμπέρασμα.
Πριν από περίπου έναν χρόνο υπήρξε μια τηλεφωνική συνομιλία του Πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την κυρία Λαγκάρντ, η οποία του είπε και του επιβεβαίωσε ότι οσονούπω -και έτσι πράγματι συνέβη- θα μπορεί η Ελλάδα να αντλεί κεφάλαια από τη νομισματική χρηματοδότηση, το περίφημο QE, και μάλιστα χωρίς κανέναν άλλο όρο. Είχαμε χάσει μέχρι εκείνη την ημέρα τέσσερα χρόνια.

Ο κ. Τσίπρας ήταν Μάρτιος του 2016 -αν ήταν εδώ ο κ. Τσακαλώτος, θα μπορούσε επιτέλους να το επιβεβαιώσει, χωρίς να φοβάται κάποιου είδους περίεργη τιμωρία- είχε δώσει εντολή στον Υπουργό του, τον κ. Τσακαλώτο, να φύγει από τις Βρυξέλλες, ενώ μπορούσαμε εκείνη τη στιγμή να πάρουμε το QE. Έτσι γύρισε άπραγος στην Αθήνα, ενώ θα μπορούσαμε από τότε να έχουμε πετύχει αυτήν τη μείωση, να μπούμε στο πάμφθηνο χρήμα, να έχουμε πετύχει την ανάπτυξη πολύ νωρίτερα παρά να περιμένουμε.

Όπως, λοιπόν, το 2015 και το 2016, έτσι και σήμερα αμετανόητοι επιμένετε σε πολιτικές, που ναι μεν χαϊδεύουν αυτιά, καταστρέφουν όμως το κράτος εάν εφαρμοστούν και τελικά τις άμυνες του κοινωνικού σώματος. Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν βρισκόταν σε επενδυτική βαθμίδα ούτε το 2016, ούτε το 2018, ούτε το 2019, ούτε όταν το 2020 τηλεφωνεί η Λαγκάρντ στον Μητσοτάκη, ούτε ακόμη σήμερα, παρότι έχει βελτιωθεί η κατάταξή μας, αλλά δανειζόμαστε με ευκολία, οφείλεται στην απόλυτη αυτή αλήθεια, ότι έχουν εμπιστοσύνη στο τι κάνουμε, πώς το κάνουμε και κυρίως στο τι ετοιμαζόμαστε να κάνουμε στα επόμενα χρόνια.

Το μυστικό βρίσκεται στην επιμονή στο μεταρρυθμιστικό βηματισμό. Η σιγουριά ότι η Ελλάδα έχει πλέον μια Κυβέρνηση συνετή, η οποία νοικοκυρεύει τα πράγματα, που κυβερνά χωρίς ιδεολογικές παρωπίδες, που δεν συγκρούεται με τη λογική ούτε με την -δυστυχώς για όλους- ξεροκέφαλη πραγματικότητα, η οποία βάζει το συμφέρον των πολλών πάνω από εκείνο της ιδεολογίας των ολίγων. Όλα αυτά είναι που έχουν επιτρέψει στην Κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, να στηρίξει τα νοικοκυριά. Με τετρακόσιες πενήντα χιλιάδες ξεκινήσαμε, επτακόσιες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι πήραν χρήματα, ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι. Και όλα αυτά, για να μπορέσουμε να πετύχουμε τι;

Ειρήσθω εν παρόδω, να σας πω ότι υπάρχει μία διαβεβαίωση σε όλους όσους παρακολουθούμε από κοντά αυτό το θέμα ότι το 2022 θα παραμείνουμε σε δημοσιονομική εξαίρεση. Άρα, δεν θα υπάρχει πειθαρχία του τύπου Σόιμπλε ή κάτι τέτοιο. Άρα, έχουμε ευκαιρίες.
Επομένως, μας χρειάζεται να πάμε μπροστά πολύ γρήγορα για την επόμενη μέρα. Εκεί είναι το «κλειδί». Εκεί είναι που πρέπει να προσέξουμε τι θα κάνουμε. Πρέπει να είναι έτοιμη η επιχειρηματικότητα να πάρει γρήγορα μπροστά, δηλαδή να μπορέσει να ξαναβάλει τις δουλειές, να βρεθούμε όχι εκεί που ήμασταν, αλλά σε μία καινούργια πολύ σημαντική κατεύθυνση, η οποία θα πάει παντού.

Σήμερα κιόλας, η Fitch, που είναι ένας από τους οργανισμούς που μας κρίνουν, είπε ότι είναι διαχειρίσιμα και τα «κόκκινα» κεφάλαια που θα δημιουργηθούν στις τράπεζες από την πανδημία. Αυτό αντιβαίνει και στις κακές τότε προβλέψεις των τραπεζικών.

Άρα, έχουμε τη δυνατότητα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να κάνουμε αυτό το μεγάλο βήμα. Προσωπικά, πιστεύω ότι εκεί πρέπει να ρίξει όλο του το βάρος ο Υπουργός των Οικονομικών, να βρεθούμε την επόμενη μέρα της πανδημίας, όταν δηλαδή θα είμαστε έτοιμοι, να έχουμε την ίδια αξιοπιστία, την ίδια εμπιστοσύνη στις αγορές και εκεί είναι που θα κερδίσει η επιχειρηματικότητα. Με αυτό τον τρόπο, η Ελλάδα θα μείνει στο στρατόπεδο των νικητών. (Ο Χαράλαμπος-Μπάμπης Παπαδημητρίου είναι γνωστός δημοσιογράφος και βουλευτής Νότιου Τομέα Αττικής της ΝΔ)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline