Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από 8 Μαρτίου αρχίζει η χαλάρωση στη Βρετανία Αντιδράσεις από τους Συντηρητικούς, που θεωρούν ότι καθυστερεί πολύ το άνοιγμα

Από τις 8 Μαρτίου θα αρχίσει η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στη Μεγάλη Βρετανία, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον τη Δευτέρα, με προτεραιότητα στο άνοιγμα των σχολείων, αλλά οι Βρετανοί αντιδρούν αρνητικά θεωρώντας ότι καθυστερεί υπερβολικά το άνοιγμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ήδη τέσσερα από τα βασικά κριτήρια για έναρξη της χαλάρωσης των περιορισμών πληρούνται, άρα μπορεί να αρχίσει σε δύο εβδομάδες η σταδιακή άρση του λόκνταουν.
Αυτό, πρόσθεσε η δήλωση του πρωθυπουργικού γραφείου, θα γίνει μεν βήμα προς βήμα αλλά οριζοντίως σε όλη την Αγγλία και όχι ανά περιοχή, όπως συνέβη με την επιβολή των μέτρων.

Τα κριτήρια αυτά που προς το παρόν πληρούνται αφορούν στην ταχύτητα των εμβολιασμών, στην επιτυχία τους, στο επίπεδο της μεταδοτικότητας του κορωνοϊού και στον αντίκτυπο των νέων μεταλλάξεων του ιού.
Το γραφείο του κ. Τζόνσον υπογράμμισε ότι πρώτη προτεραιότητα της βρετανικής κυβέρνησης αποτελεί η επαναλειτουργία των σχολείων, που είναι κλειστά εδώ και μήνες.

Ωστόσο ήδη υπάρχουν αρνητικές αντιδράσεις για το σχέδιο Τζόνσον, τόσο από τις αγορές όσο και από το ίδιο το κόμμα των Συντηρητικών. Εν αναμονή των δηλώσεων που πρόκειται να κάνει ο κ. Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων εντός της Δευτέρας, ο δείκτης του χρηματιστηρίου του Λονδίνου βρίσκεται το πρωί σε πτώση 1%, ενώ ο συμπολιτευόμενος Τύπος δημοσιεύει αρνητικά σχόλια από τους «Τόρις».

«Πρόκειται για συνταγή μη ανοίγματος», είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο που προτάσσει η Daily Mail ως βασική αντίδραση των Συντηρητικών, τονίζοντας ότι τα σχολεία θα ανοίξουν μεν σε δύο εβδομάδες αλλά τα καταστήματα, οι επιχειρήσεις αισθητικής και οι παμπ θα χρειαστεί να περιμένουν μήνες ακόμη.
Την Κυριακή ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είχε δηλώσει ότι εφόσον δεν προχωρεί όπως πρέπει ο περιορισμός της πανδημίας, θα υπάρξουν εβδομάδες ανάμεσα στα βήματα χαλάρωσης του λόκνταουν.

Ο υφυπουργός αρμόδιος για τον εμβολιασμό του βρετανικού πληθυσμού Ναντίμ Ζαχάουι δήλωσε στο Sky News ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 αποδεικνύονται αποτελεσματικά στη μείωση της μετάδοσης του κορωνοϊού.
Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Daily Mail, The Guardian

Πολυμέσα