Γιάννης Βλασερός*: Οι Κυκλάδες αντιμέτωπες με την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα μαντάτα που έρχονται από τα νησιά μας στη κορύφωση του καλοκαιριού δυστυχώς δεν είναι ευχάριστα. Ο κορονοϊός την κρίσιμη αυτή περίοδο για την οικονομία της περιοχής επελαύνει επικίνδυνα.

Η τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ μιλάει για 89 κρούσματα σε οκτώ νησιά με ανοικτό το ενδεχόμενο να ληφθούν τοπικά περιοριστικά μέτρα σε κάποια από αυτά. Η μαζική εισροή επισκεπτών στα πανέμορφα νησιά μας και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων έφερε το αποτέλεσμα.

Πως μπορούν τα πράγματα να μην επιδεινωθούν και στη συνέχεια να αντιστραφούν; Άμεσα χρειάζεται εντατικοποίηση των μέτρων ατομικής και κοινωνικής προστασίας (τα οποία των τελευταίο καιρό έχουν δραματικά εξασθενήσει ) και των παρεμβάσεων της κεντρικής και τοπικής διοίκησης.
Υποχρέωση ατομική και κοινωνική αποτελεί ο γενικός εμβολιασμός (ειδικά ατόμων ευπαθών και μεγάλης ηλικίας και ατόμων που επαγγελματικά έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο) που αποτελεί βασικό εργαλείο αποτελεσματικής αντιμετώπισης της πανδημίας
Βέβαια και ο εμβολιασμένος μπορεί να νοσήσει αλλά με πολύ μικρή πιθανότητα και σε σημαντικά ηπιότερο βαθμό αλλά είναι ικανός να μεταδώσει τον ιό όταν νοσήσει.

Η χρήση μάσκας απαιτείται και σε εμβολιασμένους σε εσωτερικούς αλλά και σε εξωτερικούς υψηλού συγχρωτισμού χώρους όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή συχνά στα νησιά (στενά σοκάκια)
Μέτρον κοινωνικής ευθύνης αποτελεί η συνεπής εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων που πρέπει να ακολουθηθούν στα ξενοδοχεία, στα εστιατόρια, στα καφέ ,στις τράπεζες, στα πλοία και αλλού.
Σε καμμιά περίπτωση δεν υφίσταται κοινωνική ή προσωπική ευθύνη στις διοργανώσεις η τις συμμετοχές σε ανεξέλεγκτα πάρτυ.

Οι παρεμβάσεις της κεντρικής αλλά και τοπικής διοίκησης είναι αναγκαίες.
Η άμεση ενίσχυση με στελέχωση και εξοπλισμό (όπως αναπνευστήρες) των υπαρχόντων υγειονομικών δομών περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι αναγκαία. Η ενίσχυση με ΜΑΦ του Νοσοκομείου της Νάξου που τόσο καιρό ζητούσαμε αποδείχτηκε σωτήρια σε επιβαρυμένους covid και όχι μόνο ασθενείς.
Η ύπαρξη ξενοδοχείων καραντίνας με ιατρική υποστήριξη και
με επαρκή χωρητικότητα πρέπει να εξασφαλιστεί σε όλα τα νησιά.

Ήδη αποτελεί επείγον αίτημα της Τήνου η οποία τις τελευταίες 7 ημέρες
εμφανίζει αυξημένη επίπτωση της νόσου.
Για να αποτραπεί η υψηλή μεταδοτικότητα του ιού που αφορά κυρίως την
μετάλλαξη Δ απαιτείται να γίνει αμέσως εντοπισμός των κρουσμάτων μέσα από την πραγματοποίηση μαζικών δωρεάν rapid tests πού θα πραγματοποιούνται επιτόπια σε χώρους μεγάλων συρροών ατόμων ειδικά νέων.

Η διενέργεια εμβολιασμού κατ΄οικον σε άτομα που αδυνατούν να προσέλθουν στο εμβολιαστικό κέντρο είναι πολύ αναγκαίο μέτρο.
Η αναγκαιότητα να πεισθεί ο πολίτης να προσέλθει για εμβολιασμό και να ακολουθεί τους υγειονομικούς κανόνες απαιτεί ελκυστική καμπάνια και από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και με πρωτοβουλία και της τοπικής αυτοδιοίκησης

Η πολιτεία επιπλέον πρέπει να περιφρουρήσει με επιμέλεια και αποτελεσματικότητα την πραγματοποίηση των εξαγγελθέντων υγειονομικών μέτρων.
Η πανδημία που πλήττει τις τελευταίες ημέρες έντονα τα νησιά των Κυκλάδων απαιτεί σοβαρή και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση για να περιφρουρηθεί η υγεία των μονίμων κατοίκων και των επισκεπτών αλλά και των περιοχών που θα επιστρέψουν οι νοσήσαντες επισκέπτες και να μην δημιουργηθεί η ανάγκη λήψεως μέτρων τοπικών lock down που θα καταστρέψουν την οικονομία των νησιών μας.

• Ο Γιάννης Βλασερός Είναι ιατρός καρδιολόγος Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Αν γραμματέας του Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline