Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βασίλης Στεφανακίδης: Είδος εν αφθονία οι μ.Χ. προφήτες

Τι καλοκαίρι κι αυτό! Θαρρείς και μας βρήκαν οι 10 πληγές του Φαραώ. Θαρρείς και κάποιοι δαίμονες αποφάσισαν να μας τιμωρήσουν για κάποια αμαρτήματα, τα οποία πάντως... δεν γνωρίζουμε. Ούτε καν υποψιαζόμαστε.

Μέχρι πριν από μερικές ημέρες, η αγωνία μας ήταν για την εξέλιξη του τέταρτου κύματος της πανδημίας με τη μετάλλαξη «Δέλτα» και αν αυτή επηρεάζει και κατά πόσο την τουριστική σεζόν.

Ωστόσο, όπως γίνεται πάντα, άλλαι αι βουλαί των ανθρώπων και άλλαι αι βουλαί της φύσης και του περιβάλλοντος που καταστρέφουμε εμείς οι άνθρωποι με τόσο... ζήλο τις τελευταίες δεκαετίες.

Ήρθε λοιπόν ο ακραίος και παρατεταμένος καύσωνας με τα 45άρια και δημιούργησε τις ιδανικές συνθήκες για εκτεταμένες καταστροφικές πυρκαγιές σχεδόν σε όλη την επικράτεια. Συνθήκες που θα παραμείνουν και θα ενταθούν όλο τον Αύγουστο, με την αναμενόμενη ενίσχυση των ανέμων και των μελτεμιών. Και, όπως λένε οι ειδικοί επιστήμονες που μελετούν τα φαινόμενα, η καταστροφή που έχει συντελεστεί με τις τελευταίες πυρκαγιές δεν θα είναι η μόνη. Δεν ξεμπερδέψαμε ούτε με τις φωτιές ούτε με τις πλημμύρες που θα ακολουθήσουν. Η κλιματική αλλαγή, για την οποία όλοι μιλούν αλλά οι ισχυροί του πλανήτη δεν κάνουν τίποτα, εκδικείται και μάλιστα πολύ σκληρά.

Οταν στο Τορόντο και τις Βόρειες Πολιτείες των ΗΠΑ η θερμοκρασία έφτασε στους 47 βαθμούς, όταν στη Σιβηρία καίγονται τα δάση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, όταν η Βόρεια Ευρώπη (Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία κ.λπ.) βιώνουν τραγωδίες με δεκάδες νεκρούς από πλημμύρες, όταν τεράστια κομμάτια παγόβουνων ίσαμε με τη μισή Ελλάδα αποκόπτονται και λιώνουν, ε τότε δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα καλό. Μόνο δεινά.

Ηδη με τις μέχρι τώρα καταστροφές από τις φωτιές τα κρατικά ταμεία υπολογίζεται ότι επιβαρύνθηκαν κατά 500 εκατ. ευρώ, κατά δήλωση του αρμόδιου υπουργού, και μακάρι να μπορούσαμε να πούμε ότι το κακό σταματά εδώ. Δυστυχώς, όμως, θα έχουμε και συνέχεια και όχι μόνο στα καιρικά φαινόμενα και τις φυσικές καταστροφές, αλλά και στην πανδημία που μπορεί για λίγες ημέρες να επικαλύφθηκε από την επικαιρότητα των πυρκαγιών, επ' ουδενί όμως κάμφθηκαν κρούσματα, διασωληνώσεις και θάνατοι. Αντίθετα, οι σκληροί αυτοί δείκτες συνεχώς χειροτερεύουν, με αποτέλεσμα να προδιαγράφουν ένα ζοφερό άμεσο μέλλον.

Σε αυτές τις πρωτοφανείς καταστάσεις που καλείται να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, θα περίμενε κανείς να βρει έστω μια ελάχιστη στήριξη ή έστω κατανόηση των δυσκολιών από την αντιπολίτευση και μια συστράτευση στα αυτονόητα. Κάτι τέτοιο όμως είναι γραφτό να μην το ζήσουμε ποτέ στη χώρα μας. Για την κάθε αντιπολίτευση, για όλα τα δεινά υπεύθυνη και υπόλογη είναι η κυβέρνηση. Ομοίως και για την κάθε κυβέρνηση, για όλα φταίει η προηγούμενη η οποία άφησε πίσω της καμένη γη και διαλυμένες υποδομές. Οι δηλώσεις στελεχών της αντιπολίτευσης -κυρίως της αξιωματικής- καταμαρτυρούν με εύγλωττο τρόπο ότι κατά βάθος υπάρχουν μύχιες επιθυμίες για πλήρη καταστροφή ώστε να απoδειχθεί το «karma is a bitch» που με περίσσιο θράσος εκστόμισε ένας βουλευτής.

Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο αν και κατά πόσο εκτιμάται από το κοινό ο αντιπολιτευτικός λόγος πάνω στις στάχτες και τα αποκαΐδια ή πάνω στους τάφους των θυμάτων της πανδημίας.

Από την άλλη, όμως, όταν υπάρχουν κόμματα που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά τους αρνητές των εμβολίων και τους πάσης φύσεως φοβικούς, σιγά μη διστάσουν στις φυσικές καταστροφές και δεν βρουν λάθη στους χειρισμούς. Λάθη που είναι δεδομένα ότι γίνονται στην αντιμετώπιση μιας έκτακτης ανάγκης, όσο καλά κι αν είσαι προετοιμασμένος. Ερχονται όμως οι μετά Χριστόν προφήτες και ζητούν κεφαλές επί πίνακι, χωρίς να έχουν να επιδείξουν έστω μια επιτυχέστερη πράξη και ενέργεια σε ανάλογες περιπτώσεις όταν είχαν αυτοί την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας.

Πολυμέσα