Κατερίνα Σώκου: Ελευθερία, βία και σκοπιμότητες

Ηταν ζήτηµα χρόνου να αποκτήσει και ο Καναδάς το δικό του «κίνημα για την ελευθερία» (από τα μέτρα για τον κορωνοϊό, φυσικά...) με πρωταγωνιστές τους εγχώριους αυτοαποκαλούμενους «πατριώτες».

Αντιδρώντας στον εμβολιασμό τους (ή στην υποχρέωση επίδειξης τεστ και καραντίνας) για τα δρομολόγια μεταξύ Καναδά και Ηνωμένων Πολιτειών, οδηγοί φορτηγών συμμετείχαν σε μια πολυήμερη πομπή διαμαρτυρίας, που κατέληξε στην πρωτεύουσα Οττάβα πολιορκώντας το καναδικό Κοινοβούλιο από το περασμένο Σάββατο.

Οι διοργανωτές έχουν μεταξύ τους ακραία στοιχεία, στοχεύουν στην αντικατάσταση της κυβέρνησης, δηλώνουν ότι δεν θα αποχωρήσουν μέχρι να αρθούν τα μέτρα και έχουν συγκεντρώσει οκτώ εκατ. καναδικά δολάρια για τα έξοδα των διαδηλωτών. Το αίτημά τους για άρση των περιορισμών υποστηρίζεται και από απλούς πολίτες, όπως μαρτυρούν οι 100.000 υπογραφές που έχουν συγκεντρώσει: Πολλοί από αυτούς τα έχουν με την κυβέρνηση Τριντό, άλλοι αντιδρούν στον ρόλο του κράτους στις επιλογές τους, για πολλούς τα δύο είναι συνδεδεμένα.

Χώρες με ισχυρούς θεσμούς τοπικής αυτοδιοίκησης όπως ο Καναδάς τείνουν να έχουν δυσανεξία στις επιταγές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Οταν αυτές περιορίζουν τις επιλογές κάποιων πολιτών που βάζουν την προσωπική τους ελευθερία πάνω και από τη δημόσια υγεία, η αντίδρασή τους δεν είναι ευγενική: Στη διαδήλωση υπάρχουν χυδαία συνθήματα κατά του πρωθυπουργού, κάποια επεισόδια και επιθετικότητα εναντίον των δημοσιογράφων που καλύπτουν τη διαδήλωση για τα «κατεστημένα» ΜΜΕ. Αντιθέτως, το κονβόι των φορτηγών προκάλεσε τον θαυμασμό του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αποφάνθηκε ότι οι Καναδοί διαδηλωτές «κάνουν πολύ περισσότερα για την αμερικανική ελευθερία από τους δικούς μας ηγέτες».

Με τις Αρχές να προτιμούν να σφάλλουν υπέρ της πρόληψης, οι συστάσεις για τους κατοίκους της Οττάβας ήταν να μείνουν μακριά από το κέντρο, ενώ ο πρωθυπουργός και η οικογένειά του μεταφέρθηκαν σε μυστικό προορισμό στην ευρύτερη περιοχή. Υπεραντίδραση; Ισως, αλλά σίγουρα οι Καναδοί δεν είναι συνηθισμένοι σε πολιορκίες με φορτηγά, ούτε στις ναζιστικές σημαίες ούτε στις εικόνες ασέβειας στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη και στο άγαλμα του εθνικού συμβόλου Τέρι Φοξ. Εξ ου και η έκπληξη της κοινής γνώμης, καθώς μπορεί οι φόβοι για βίαια επεισόδια να μην επιβεβαιώνονται, αλλά οι Καναδοί βλέπουν να ξεδιπλώνεται η ρητορική της βίας.

Πολιτικοί επιστήμονες προειδοποιούν για άνοδο του εξτρεμισμού στη χώρα, ωστόσο οι Συντηρητικοί επιχειρούν να εκμεταλλευθούν τη δυσαρέσκεια εναντίον της κυβέρνησης Τριντό χαϊδεύοντας το κύμα των αντιεμβολιαστών. Οσο για τους επαγγελματίες οδηγούς, είναι ήδη εμβολιασμένοι σε ποσοστό 90% και οι οργανώσεις τους έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από τη διαμαρτυρία. Καθώς η χώρα εισέρχεται στο τρίτο έτος των υγειονομικών περιορισμών, οι νέοι κανόνες στα σύνορα μπορεί να είναι η αφορμή για τις διαμαρτυρίες, αλλά δεν είναι και η αιτία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline