Νέοι εκατοντάδες νεκροί στη Συρία

Τουλάχιστον 517 άνθρωποι σκοτώθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες από αυτοσχέδιες βόμβες με βαρέλια που ρίχνουν ελικόπτερα του συριακού στρατού στο Χαλέπι από τις 15 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μόνο στο Χαλέπι,την περιοχή-πόλη της εμφύλιας διαμάχης.

Στο μεταξύ, νορβηγική φρεγάτα προετοιμάζεται να φορτώσει από τη Λατάκεια χημικά όπλα που προορίζονται για καταστροφή.
Στο Χαλέπι, προπύργιο των ανταρτών, τα θύματα από τους βομβαρδισμούς περιλαμβάνουν 151 παιδιά αλλά και δεκάδες μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε», όπως ανακοίνωσαν οι ακτιβιστές του Συριακού Παρατηρητηρίου.

«Το Παρατηρητήριο θεωρεί πως όσοι μένουν σιωπηλοί στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας είναι συνεργοί των σφαγών που διέπραξε και συνεχίζει να διαπράττει το συριακό καθεστώς. Είναι ένα πράσινο φως για να συνεχίσει να ρίχνει τα βαρέλια του μίσους πάνω στα παιδιά, τις γυναίκες, τους ηλικιωμένους του Χαλεπίου και της επαρχίας του» αναφέρει η οργάνωση.

Οι συριακές αρχές υποστήριξαν ωστόσο ότι στόχος των βομβαρδισμών είναι «τρομοκράτες» που κρύβονται ανάμεσα στους πολίτες.
Το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ έχει στραφεί σε ένα ασυνήθιστο όπλο -βαρέλια γεμάτα εκρηκτικά και καύσιμα που πέφτουν από ελικόπτερα και προκαλούν εκτεταμένες καταστροφές λόγω της μεγάλης χωρητικότητας των δοχείων.

Το Χαλέπι, ένα από τα ισχυρά μέτωπα της σύγκρουσης που μαστίζει τη χώρα εδώ και δυόμισι χρόνια, έχει χωριστεί από το καλοκαίρι του 2012 στους τομείς που ελέγχουν οι αντάρτες και στους τομείς που ελέγχει ο τακτικός στρατός.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το καθεστώς σκοπεύει να προελάσει σε συνοικίες που ελέγχουν αντάρτες, οι οποίες στην πλειοψηφία τους βρίσκονται ανατολικά του Χαλεπίου.

Σε μια άλλη εξέλιξη, νορβηγικό πλοίο ετοιμάζεται να παραλάβει στο λιμάνι της Λατάκεια φορτίο χημικών όπλων που θα μεταφερθεί αρχικά στην Ιταλία, από όπου θα μεταφορτωθεί σε αμερικανικό πλοίο που θα τα καταστρέψει σε διεθνή ύδατα.
Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, η διαδικασία μεταφοράς συμφωνήθηκε έπειτα από διήμερη διεθνή συνάντηση στη Μόσχα.

Την πορεία του φορτίου θα παρακολουθούν ρωσικά τεθωρακισμένα, κινεζικές κάμερες και αμερικανικοί δορυφόροι.
Τα χημικά όπλα θα πρέπει να συγκεντρωθούν στη Λατάκεια από 12 τοποθεσίες σε όλη τη Συρία.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων είχε δηλώσει νωρίτερα ότι δεν ελπίζει να προλάβει τη διορία της 31ης Δεκεμβρίου για την απομάκρυνση των «πιο κρίσιμων» χημικών.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline