Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022  06:16:16

Μετά το οργανωμένο έγκλημα από ξένες Μαφίες, τώρα συμμορίες από αλλοδαπούς κλέφτες ρημάζουν στη χώρα και πρώτα στην Αθήνα. Κύριο

Πολλές από τις περιπτώσεις αυτές είτε δεν καταγράφονται είτε δεν δηλώνονται στην Αστυνομία από τα εκατοντάδες θύματα κάθε εβδομάδα.

Μάστιγα για Έλληνες και τουρίστες, για καταστηματάρχες και διαβάτες οι «κακοποιοί - ταξιδιώτες» που έρχονται για λίγες ημέρες από βαλκανικές χώρες και προχωρούν σε εκατοντάδες κλοπών - Η ειδική παραγγελία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Σε μάστιγα για το κέντρο της Αθήνας εξελίσσεται ο επονομαζόμενος «κλεφτοτουρισμός» με θύματα κυρίως τουρίστες.

Περίπου 150 έως 200 ποινικοί, κυρίως από Ρουμανία και Βουλγαρία, καταφθάνουν στην Αθήνα με φθηνές αεροπορικές πτήσεις, διαμένουν για 5-6 ημέρες σε μικρά ξενοδοχεία στο κέντρο της πρωτεύουσας και αρχίζουν τις επιθέσεις στην περιοχή της Ακρόπολης, στην οδό Ερμού, στο Μοναστηράκι, στο Θησείο κλπ. Μετά από αυτή την εγκληματική εξόρμηση στην χώρα μας επιστρέφουν στην πατρίδα τους με λεία που μπορεί να ξεπερνά τα 5000 ακόμη και τα 15.000 ευρώ. Μια αναχώρηση που μπορεί να καθυστερήσει αν υπάρξει σύλληψη από την ΕΛ.ΑΣ η οποία μόνο μπορεί να σημάνει μία πρόσκαιρη καθυστέρηση δύο τριών ημερών.

Αφού είναι δεδομένο ότι θα αφεθεί ελεύθερος μετά από την αυτόφωρη διαδικασία. Κι έτσι πολλοί από τους «ταξιδιώτες των κλοπών» στο κέντρο της Αθήνας μπορεί να έχουν συλληφθεί μέχρι και 7-8 φορές, χωρίς αυτό να επηρεάζει τις διαρκείς αφίξεις και αναχωρήσεις των οπαδών του «κλεφτοτουρισμού». Σε μία κατάσταση που εκθέτει διαρκώς την χώρα...

Η εξάρθρωση _με βάση κυρίως παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων_ την Δευτέρα μιας σπείρας περίπου 30 «πορτοφολάδων» από βαλκανικές χώρες που λυμαίνονταν κεντρικούς πεζόδρομους, αποτελεί μόνο ένα μικρό δείγμα όσων συμβαίνουν στο κέντρο της Αθήνας. Με εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες και επισκέπτες που γίνονται «έρμαιο» αλλοδαπών κυρίως κακοποιών (περίπου 30% εξ αυτών είναι γυναίκες) που παριστάνουν τους τουρίστες, ρωτούν τάχα πληροφορίες για μνημεία της Αθήνας ή θέτουν άλλες τουριστικού τύπου πληροφορίες. Κι έτσι παρεισφρύουν στα γκρουπ των ανυποψίαστων τουριστών, κατορθώνουν να αποσπούν τσάντες, πορτοφόλια, φωτογραφικές μηχανές και άλλα πολύτιμα αντικείμενα.

Στα αστυνομικά τμήματα του κέντρου της Αθήνας - κυρίως σε Ακρόπολη, Νέο Κόσμο, Πετράλωνα Σύνταγμα κλπ - καταγράφονται καθημερινά περίπου 4 - 7 κρούσματα κλοπών καταμεσής του δρόμου με θύματα κυρίως ξένους επισκέπτες της πόλης. Κάθε μήνα στην Ακρόπολη, στα Πετράλωνα και τις γύρω περιοχές καταγράφονται περίπου 150-200 κλοπές και διαρρήξεις, ενώ πολλά από τα σχετικά συμβάντα παρουσιάζονται - για την αποφυγή γραφειοκρατικών εμπλοκών - ως απλές «απώλειες» των συγκεκριμένων αντικειμένων.

Η συγκεκριμένη κατάσταση έχει οδηγήσει την προϊσταμένη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου να αποστείλει - ύστερα και από σχετικό έγγραφο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών- προ μερικών ημερών στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ αλλά και στις Εισαγγελίες Αθηνών και Πειραιώς παραγγελία όπου αναφέρει: «στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας έχει παρατηρηθεί αύξηση τέλεσης αδικημάτων κλοπών τόσο σε βάρος επιχειρηματιών όσο και καταναλωτών και ιδίως τουριστών. Πράξεις που τελούνται επαναλαμβανόμενα από τους ίδιους δράστες οι οποίοι δρουν οργανωμένα και αν κι έχουν συλληφθεί επανειλημμένως για τέλεση κλοπών αφήνονται ελεύθεροι μετά την σύλληψη τους, συνεχίζοντας ανενόχλητοι την ανωτέρω παραβατική συμπεριφορά τους».

Στη συνέχεια ζητά να υπάρξουν δικαστικές ενέργειες που να «πιέσουν» τους δράστες των κλοπών έτσι ώστε να υπάρξουν πιθανόν προφυλακίσεις. Όπως σημειώνει η κυρία Δημητρίου «θα πρέπει ο αρμόδιος εισαγγελέας, όταν γίνεται μνεία στην υποβλητική αναφορά της Αστυνομίας περί του ότι ο προσαγόμενος έχει επανειλημμένως συλληφθεί για τέλεση κλοπών, να διερευνά αυτεπαγγέλτως την ύπαρξη καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος του προσαχθέντος, προκειμένου να αξιολογήσει αν συντρέχει περίπτωση κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια τέλεσης του αδικήματος της κλοπής ώστε σε καταφατική περίπτωση να ασκεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και να παραπέμπει την υπόθεση στον αρμόδιο ανακριτή».

Σημειώνεται ότι στο έγγραφό του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ανέφερε ότι το 2017, με βάση τον «νόμο Παρασκευόπουλου» είχαν εξέλθει πρόωρα από τις φυλακές 1137 κατηγορούμενοι για κλοπές. Σημειώνεται ότι και στην προαναφερθείσα δικογραφία που σχημάτισε τις τελευταίες ώρες η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών προέκυψε ότι ορισμένοι από τους δράστες που κατέκλεβαν πολίτες στο κέντρο της Αθήνας την τελευταία δεκαετία, είχαν συλληφθεί κατ' επανάληψη. Ομως κανείς δεν περιόριζε την δράση τους. Συμπληρώνεται ότι η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ έχει τις τελευταίες εβδομάδες ειδικό σχέδιο πεζών περιπολιών στο κέντρο της Αθήνας που οδηγεί σε ορισμένες συλλήψεις. Χωρίς όμως το πρόβλημα να περιορίζεται...

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας

Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, μια από τις πιο άρτια οργανωμένες διεθνικές εγκληματικές ομάδες κλεπτών τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές πορτοφολιών και τσαντών σε βάρος τουριστών και επισκεπτών σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος (αρχαιολογικοί χώροι – πλατείες με τουριστική βαρύτητα κ.τ.λ.) κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας άλλα και στη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο Κρήτης, και σε πόλεις της Ισπανίας και της Γαλλίας.

Στο πλαίσιο οργανωμένης και άριστα συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα από 21 Ιουνίου έως 25 Ιουνίου στο κέντρο των Αθηνών, συνελήφθησαν 30 αλλοδαποί άντρες και γυναίκες, ηλικίας από 14 έως 39 ετών, μεταξύ των οποίων τα αρχηγικά μέλη και οχτώ ανήλικοι.

Επιπλέον ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλοι 21 συνεργοί τους, ηλικίας από 16 έως 42, μεταξύ των οποίων είναι και τρεις έγκλειστες σε καταστήματα κράτησης της χώρας.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών κατά συναυτουργία, τετελεσμένων και σε απόπειρα καθώς και για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα – προανάκριση, που ήταν εξειδικευμένη, πολυδιάστατη, πολυεπίπεδη και χρονοβόρα και που βασίστηκε στην συνδυαστική μελέτη και ανάλυση στοιχείων, ταυτοποιήθηκαν 57 περιπτώσεις κλοπών, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους σε τουλάχιστον άλλες 300 περιπτώσεις.
Επιπλέον, αποκαλύφθηκε ο τρόπος δράσης τους (modus operandi), στη xώρα μας (Κέντρο Αθήνας – Θεσσαλονίκη – Ηράκλειο Κρήτης) αλλά και σε πόλεις της Ισπανίας και Γαλλίας, όπου ορισμένα μέλη δραστηριοποιούνται τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία.

Ως προς την μελέτη και ανάλυση του τρόπου δράσης και της στρατηγικής, που ακολουθούσαν τα μέλη της εν λόγω οργάνωσης, προέκυψε ότι:
Οι αρχηγοί της εγκληματικής οργάνωσης, προέβαιναν στη στρατολόγηση νεαρών γυναικών, κυρίως από την Βουλγαρία και την Ρουμανία, τις προσκαλούσαν στην χώρα μας, όπου και τους εξασφάλιζαν την διαμονή τους σε οικίες και ξενοδοχεία του κέντρου της Αθήνας. Στη συνέχεια, έδιναν μεγάλη βαρύτητα στην εκπαίδευσή τους, στην αφαίρεση πορτοφολιών και τσαντών, κυρίως τουριστών και επισκεπτών του Ιστορικού Κέντρου (Πλάκα – Ακρόπολη – Ερμού – Διονυσίου Αρεοπαγίτου – Ψυρρή – Μοναστηράκι - Θησείο και Πλατεία Συντάγματος) και τις τοποθετούσαν σε διάφορα πολυσύχναστα σημεία ενδιαφέροντος.

Η μετακίνηση των μελών από πόλη σε πόλη στην Ελληνική επικράτεια, πραγματοποιούνταν βάση αυστηρού προγραμματισμού από τα αρχηγικά στελέχη της οργάνωσης, με σκοπό αφενός τη δυσχέρεια εντοπισμού τους και αφετέρου την διατήρηση του πολυδαίδαλου δικτύου και της δραστηριότητας τους, σε σημεία πέραν του κέντρου της Αθήνας. Η δράση τους σε κάθε πόλη λάμβανε χώρα προσαρμοσμένη στις ιδιάζουσες συνθήκες αυτής, τόσο γεωγραφικά όσο και στους λοιπούς τομείς.

Τα αφαιρεθέντα αντικείμενα, πορτοφόλια και τσάντες, απορρίπτονταν περιμετρικά του σταθμού του Μετρό, ενώ τα χρήματα που αφαιρούσαν από τις κλοπές, κατέληγε στο μεγαλύτερο ποσοστό τους στα αρχηγικά μέλη, ενώ μέρος αυτών παραδίδονταν στις νεαρές Βουλγάρες και Ρουμάνες. Τα χρήματα και το συνάλλαγμα έφευγαν αυθημερόν, από τα διάφορα ανταλλακτήρια του κέντρου της Αθήνας, κυρίως αυτά που βρίσκονται πλησίον σταθμών του Μετρό, εκμεταλλευόμενοι τον συνωστισμό που επικρατεί.
Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τα ηγετικά μέλη, άλλαζαν την σύνθεση των νεαρών κλεπτών και τα σημεία δραστηριοποίησης τους, για να μην κινούν υποψίες και δίνουν στόχο, ενώ μετά την πάροδο μηνός περίπου, ανανέωναν πλήρως το «στόλο», αποστέλλοντας μέλη στην Γαλλία και Ισπανία και φέρνοντας από τις χώρες αυτές, άλλα μέλη.

Ως προς την τακτική την οποία ακολουθούσαν για την διάπραξη των κλοπών, τα μέλη της ομάδας, δρούσαν σε δυάδες – εξάδες και αφαιρούσαν πορτοφόλια και τσάντες με τρεις τουλάχιστον μεθόδους, συγκεκριμένα:

α) Προσποιούμενοι τους τουρίστες έχοντας και την ανάλογη αμφίεση, ζητούσαν οδηγίες στο χάρτη. Ένας μέλος απασχολούσε το «θύμα» με το χάρτη και το έτερο αφαιρούσε το πορτοφόλι ή την τσάντα.
β) Δημιουργώντας, τεχνητό συνωστισμό.
γ) Εισερχόμενα τεχνηέντως σε γκρουπ τουριστών, προσποιούνταν τα μέλη του γκρουπ και κατά την περιήγηση στα αξιοθέατα, έψαχναν τη κατάλληλη ευκαιρία (απώλεια προσοχής) για να αφαιρέσουν αντικείμενα.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι :
α) Τα επιχειρησιακά μέλη της ομάδας, είχαν αφαιρέσει πορτοφόλια και τσάντες ακόμα και από τουρίστες – επισκέπτες που έσπευδαν να φωτογραφηθούν στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στη Ρωμαϊκή αγορά και στο Μουσείο της Ακρόπολης.
β) Τα ηγετικά μέλη της ομάδας, σχεδίαζαν ξυλοδαρμούς σε βάρος πολιτών και καταστηματαρχών της οδού Ερμού, που ενημέρωναν Αστυνομικούς για την παράνομη δράση τους.
γ) Τα ηγετικά μέλη της ομάδας είχαν συστήσει ομάδα παρακολούθησης των ενστόλων Αστυνομικών των πεζών περιπολιών στο κέντρο της Αθήνας, ώστε να ενημερώνουν τα επιχειρησιακά μέλη, για το που κινούνται οι Αστυνομικοί και ποιο είναι το πιο πρόσφορο σημείο δράσης.
Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρω, πλήθος πορτοφολιών, τσαντών, κινητών τηλεφώνων και 10αδες τουριστικοί χάρτες.
Οι δράστες με τη δικογραφία, που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγούνται στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline