Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  11:19:08

Ήπια αντίδραση για την Πρόεδρο, σε αναμονή για την Αγία Σοφία. Με εθνικιστικές κορώνες σε φιλικές εφημερίδες και ΜΜΕ και όχι (ακόμα) Υπουργών, το καθεστώς Τ. Ερντογάν αντέδρασε στην επίσκεψη Σακελλαροπούλου στο Αγαθονήσι. Κύριο

Νέα δοκιμασία μετά το τηλεφώνημα Μητσοτάκη η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ομιλία εθνικής αυτοπεποίθησης και ανάτασης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η διαφορά με την πατριωτική ρητορεία του Προκόπη Παυλόπουλου.

Διπλή εντύπωση ότι αυτή τη φορά δεν υπήρξαν προκλήσεις στον αέρα , όπως συνέβη σε παλαιότερη επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα ως Πρωθυπουργού στο Αγαθονήσι ούτε οι σκληρές εθνικιστικές δηλώσεις από Υπουργούς της Κυβέρνησης και άλλους παράγοντες της Άγκυρας αλλά και μια υποκατάσταση τους. Δείγμα της εμμονής τους σε απειλητικά σχέδια. Συγκεκριμένα, εντύπωση προκαλεί ότι για πρώτη φορά και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος-και όχι έως τώρα οι ακραίες και λαϊκιστικές εφημερίδες- υιοθετεί τις ακρότητες της τουρκικής αντιπολίτευσης και προκαλεί αναφέροντας ότι το Αγαθονήσι είναι σε τουρκικό έδαφος.

Σειρά προκλητικών δημοσιευμάτων φιλοξενεί ο τουρκικός Τύπος μετά την επίσκεψη της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Αγαθονήσι.

«Οι Έλληνες έκατσαν για τα καλά στο νησί που έχουν καταλάβει» αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η κεμαλική εφημερίδα Sozcu και προσθέτει ότι το Αγαθονήσι ανήκει στο Αϊδίνιο της Τουρκίας.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Aksam, κάνει λόγο για πρόκληση στη νήσο Εσέκ, όπως ονομάζουν οι Τούρκοι το Αγαθονήσι και επίσης αναφέρει ότι αποτελεί τουρκικό έδαφος.

Στην ίδια γραμμή και η εφημερίδα Sabah, αναφέρει ότι η Ελληνίδα πρόεδρος «προκάλεσε» και πηγαίνοντας με ελικόπτερο στο Αγαθονήσι και επίσης ισχυρίζεται ότι βρίσκεται σε τουρκικό έδαφος.

Όπως εξηγεί ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης το δημοσίευμα της κεμαλικής Sozcu δεν προκαλεί εντύπωση καθώς ανέκαθεν οι κεμαλιστές εκφράζουν ακραίες θέσεις, ισχυρίζονται ότι έχει αλλάξει το καθεστώς στο Αιγαίο και κατηγορούν τον Ερντογάν πως δεν κάνει τίποτα γι αυτό.

Αυτό που έχει σημασία ωστόσο είναι ότι για πρώτη φορά, ο φιλοκυβερνητικός Τύπος υιοθετεί τις ακρότητες της τουρκικής αντιπολίτευσης, παρότι πρόκειται για μια περιοχή για την οποία η τουρκική κυβέρνηση έχει επίσημη θέση ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα.

Αυστηρό και αποφασιστικό μήνυμα Σακελλαροπούλου από Αγαθονήσι: «Δεν απεμπολούμε κυριαρχικά δικαιώματα»
«Η διασφάλιση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί βασικό πυλώνα της εθνικής μας στρατηγικής», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Μήνυμα στην Τουρκία πως η Ελλάδα δεν απεμπολεί κυριαρχικά δικαιώματα ούτε αποδέχεται αμφισβητήσεις εθνικών εδαφών, έστειλε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου από το Αγαθονήσι, τονίζοντας παράλληλα ότι η χώρα μας, σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις και επιδιώκει μια εποικοδομητική σχέση με τους γείτονές της.

«Η Ελλάδα επιδιώκει διαχρονικά σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας με την Τουρκία και επενδύει στην ειρηνική συνύπαρξη και τη συνεργασία των δύο λαών. Δεν είναι διατεθειμένη όμως να απεμπολήσει κυριαρχικά της δικαιώματα ή να αποδεχθεί αμφισβητήσεις εθνικών εδαφών. Η διασφάλιση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί βασικό πυλώνα της εθνικής μας στρατηγικής», τόνισε η κ. Σακελλαροπούλου.

Η κ. Σακελλαροπούλου είπε επίσης ότι θέλει να στείλει από αυτή την ακριτική γωνιά της πατρίδας μήνυμα «εθνικής αυτοπεποίθησης και ταυτόχρονα εθνικής υπερηφάνειας, όπως μου το μετέδωσαν οι κάτοικοι του Αγαθονησίου, σταθεροί θεματοφύλακες των συνόρων, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης».

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υποδέχτηκαν στο Αγαθονήσι ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ευάγγελος Κόττορος. Ξεκίνησε την επίσκεψή της από το φυλάκιο του νησιού, όπου συνομίλησε και ενημερώθηκε από τον επικεφαλής της φρουράς. Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή της στο φυλάκιο, έγραψε τα εξής στο Βιβλίο επισκεπτών:

«Νιώθω τιμή και υπερηφάνεια που βρίσκομαι σήμερα στο Επιτηρητικό Φυλάκιο του Αγαθονησίου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους φρουρούς των συνόρων μας. Τους μαχητές της πρώτης γραμμής που με αποφασιστικότητα, ψυχραιμία, αυταπάρνηση και υψηλό φρόνημα υπερασπίζονται την εθνική μας ακεραιότητα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, χωρίς να πτοούνται από προκλήσεις και απειλές. Χάρη σε σας, καθώς και στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, οι Έλληνες, όπου και αν βρίσκονται, μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς και σίγουροι ότι η χώρα μας είναι και θα παραμείνει πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή»

Στη συνέχεια η κυρία Σακελλαροπούλου μετέβη στο σχολείο όπου συναντήθηκε με τους εννέα μαθητές που φοιτούν εκεί και συζήτησε με τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τις ξεχωριστές προκλήσεις του σχολικού βίου στο ακριτικό νησί.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline