Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  13:29:03

Οριστικό όχι σε μεγάλους εκκλησιασμούς και λιτανείες για το Δεκαπενταύγουστο σε Τήνο, Πάρο, Νάξο, Αμοργό και δεκάδες άλλες περιοχές. Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες από τα τριψήφια κρούσματα. Κύριο

Συναγερμός από χθες με .... 124 νέα κρούσματα. – Από 22 σε Αττική, Θεσσαλονίκη – Ευρύτατη η διασπορά σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Η πορεία διασποράς του κορωνοϊού. Πόσοι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, πόσοι έχουν εξέλθει. Πόσα κρούσματα σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό. Εντοπίστηκαν κρούσματα σε πολλές περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Πέτσας: Πότε θα ληφθούν πιο σκληρά μέτρα - Πιθανά τα τοπικά lockdown

Ανησυχία σε κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους προκαλεί η αυξητική τάση στην πορεία διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα μας. Στον απόηχο των προειδοποιήσεων του Σωτήρη Τσιόδρα την Τρίτη, τα κρούσματα στη χώρα μας ανέρχονται σε 124, τριψήφιος αριθμός δηλαδή για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Ειδικότερα:
• 15 επιβεβαιώθηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
• 9 είναι εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
• 22 κρούσματα βρέθηκαν στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
• 22 στη Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων 4 αφορούν ενδονοσοκομειακή συρροή στην ουρολογική κλινική του Γ.Ν.Θ. Γεννηματάς, δύο συνδέονται με το κρούσμα στην Α' Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης, ένα συνδέεται με το γάμο στους Αμπελοκήπους και άλλα 6 αναφέρουν ενδοοικογενειακή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
• 1 στην Αρκαδία
• 1 στη Δράμα
• 2 στη Ρόδο, συνδεόμενα με τον γάμο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης
• 18 στον Έβρο, όλα συνδεόμενα με το γάμο της Αλεξανδρούπολης
• 2 στην Ημαθία
• 8 στην Καβάλα, συνδεόμενα με το cluster στην κρεατοβιομηχανία Vikre
• 8 στη Λάρισα, από τα οποία τα έξι αφορούν σε γιατρούς από τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, οι οποίοι έκαναν διακοπές στη Χαλκιδική και ένα είναι στενή επαφή τους
• 6 στη Μαγνησία, από τα οποία τα 4 συνδέονται με το cluster του στρατοπέδου του Στεφανοβίκειου στο Βόλο και το ένα συνδέεται με το γάμο στην Αλεξανδρούπολη
• 1 στην Πιερία,
• 1 στην Καστοριά,
• 1 στην Κέρκυρα,
• 2 στην Κοζάνη,
• 1 στις Κυκλάδες,
• 1 στην Πέλλα,
• 2 στη Χαλκιδική,
• 1 στα Χανιά.

Συνολικά τα κρούσματα ανέρχονται σε 4973, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες. Τα 1349 (27.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 2479 (49.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Πόσοι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ

Επιπρόσθετα 13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 210 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (31.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Δείτε εδώ την πορεία διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα μας

Μητσοτάκης: «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή»

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στείλει μήνυμα πιστής τήρησης των μέτρων για τον κορωνοϊό, τονίζοντας πως βρισκόμαστε σε «κρίσιμη καμπή». «Πρέπει να ενεργοποιήσουμε και πάλι το εθνικό μας εμβόλιο που δεν είναι άλλο από το φιλότιμό μας και όλοι μαζί να τηρήσουμε τα μέτρα τα οποία μας υποδεικνύουν οι ειδικοί και είμαι σίγουρος ότι εφόσον το κάνουμε, και θα το κάνουμε γιατί το κάναμε και στην πρώτη φάση της πανδημίας, θα βγούμε νικητές και από αυτή τη δύσκολη μάχη», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή στη μάχη που όλοι μαζί δίνουμε συντεταγμένα από τον Φεβρουάριο, πολιτεία και κοινωνία, ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού. Βλέπουμε τις τελευταίες μέρες μία σημαντική αύξηση των θετικών κρουσμάτων η οποία, όμως, διαφέρει ουσιωδώς από το πρώτο κύμα της πανδημίας και αυτό φυσικά είναι κάτι το οποίο και μας προβληματίζει και μας ανησυχεί», ανέφερε.

Στο τραπέζι τοπικά lockdowns

Σημειώνεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο MEGA, ότι πιο σκληρά μέτρα θα ληφθούν σε περίπτωση που υπάρχουν επιπτώσεις των κρουσμάτων στο σύστημα υγείας. Παρακολουθούνται καθημερινά όχι μόνο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και πόσοι από αυτούς που χρειάζεται να νοσηλευθούν, καταλήγουν σε ΜΕΘ ή διασωληνωμένοι. «Ευτυχώς μέχρι σήμερα τα νούμερα σε ΜΕΘ και διασωληνωμένους είναι πολύ χαμηλότερα από την περίοδο της κορύφωσης της πανδημίας του Μαρτίου και Απριλίου» είπε. Συμπλήρωσε πάντως πως «πάντα μέσα στις επιλογές μας είναι η επιβολή τοπικών lockdown προκειμένου για την περιφρούρηση-περιχαράκωση κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο και την ιχνηλάτηση τους».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να επανέλθει η υποχρεωτική αποστολή SMS για κάποιες κατηγορίες πολιτών σημείωσε πως αυτό δεν εξετάζεται επί του παρόντος και θα εξεταστεί μόνο σε περίπτωση μεγάλης πίεσης στο σύστημα υγείας.

Ενώ για τα πλοία και το αν η κυβέρνηση εξετάζει μείωση στις πληρότητες, σημείωσε πως «ο περιορισμός στις πληρότητες είναι ένα σκληρό μέτρο διότι δεν πρέπει να αγνοούμε ότι όσοι έφυγαν σταδιακά για τα νησιά θα πρέπει να επιστρέψουν για τις δουλειές τους». «Αν δεν τηρούνται πάντως τα μέτρα μέσα στα πλοία, τότε θα το εξετάσουμε» συμπλήρωσε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline