Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμπλεγματικός αθεράπευτα απέναντι στους Έλληνες ο Ερντογάν: «Κάποτε θέλησαν να μας αιχμαλωτίσουν στην Ανατολία. -Απογοητεύτηκαν στον κόλπο της Σμύρνης». Κύριο

Πράγματι συνέβη η ήττα των Ελλήνων στη Μικρά Ασία το 1922, αλλά αφού έφτασαν στα πρόθυρα της Άγκυρας και ήταν πρωτεργάτες από το 1821 και το 1912-15 του κατακερματισμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Έμμεσες, συμπλεγματικές αναφορές και στην Ελλάδα από τον Τούρκο πρόεδρο, στη διάρκεια ομιλίας του στη Σμύρνη - «Έρχεται και τέταρτο γεωτρύπανο... στην τιμή αυτοκινήτου» προανήγγειλε ο Ερντογάν
Βολές και κατά της Ελλάδας, εξαπέλυσε με τον τρόπο του σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε κομματικό συνέδριο στη Σμύρνη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για «εισβολή» στα εδάφη της Ανατολίας πριν από έναν αιώνα και επικαλέστηκε «ύπουλες μεθόδους από ορισμένους να κυριαρχήσουν σε βάρος της Τουρκίας».

«Η επίθεση κάποτε από ορισμένους στρατούς αποτέλεσε απόπειρα εισβολής απευθείας στα εδάφη μας. Ο ενθουσιασμός να μας καταστήσουν αιχμαλώτους στην Ανατολία, που άρχισε με την εισβολή στη Σμύρνη, κατέληξε σε απογοήτευση, μέσα στον κόλπο της Σμύρνης. Το έθνος μας, το οποίο μετέτρεψε τη συνθήκη των Σεβρών σε κουρελόχαρτο στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, ενίσχυσε την παρουσία του στην Ανατολία. Όσοι συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να εισβάλουν σε αυτήν την ιερή γη με τους στρατούς τους κατέφυγαν σε νέες ύπουλες μεθόδους», είπε με νόημα ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος παράλληλα εξαπέλυσε δριμύτατη κριτική κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ υπερασπίστηκε για πρώτη φορά, μετά από 3 μήνες, τον πρώην υπουργό Οικονομικών και γαμπρό του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος παραιτήθηκε αιφνίδια τον περασμένο Νοέμβριο, αναφέροντάς τον πάντα με το μικρό του όνομα.

«Στο στόχαστρο εγώ κι ο γαμπρός μου»

Χρησιμοποιώντας υψηλούς τόνους καταφέρθηκε εναντίον του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, για την έντονη κριτική που ασκεί ενάντια στο γαμπρό του και στο θέμα της οικονομίας.

«Τελευταία το CHP και το συνάφι του εξαπολύουν επιθέσεις κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών και στην εκστρατεία, που έχουν ξεκινήσει, έχουν βάλει στο στόχαστρο εμένα και ολόκληρη την οικογένειά μου. Οι ενέργειες του CHP ξεπερνούν το επίπεδο της πολιτικής και πλήττουν τώρα τα ατομικά δικαιώματα και τις ανθρώπινες ελευθερίες, με απευθείας επιθέσεις κατά της οικογένειάς μου. Επομένως, είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον πολυπληθούς κομματικού ακροατηρίου σε κλειστό γήπεδο στη Σμύρνη.

Ύμνοι για τον παραιτηθέντα γαμπρό

Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος εξύμνησε το γαμπρό του για την επιτυχημένη του θητεία πρώτα στο υπουργείο Ενέργειας και στη συνέχεια στο υπουργείο Οικονομικών.

«Ο κ. Μπεράτ είχε ηγετικό ρόλο στη διαχείριση του ενεργειακού τομέα στη χώρα μας. Και στη συνέχεια στην οικονομία. Η μόνη ατυχία του ήταν ότι είχε τον τίτλο του γαμπρού, που επισκίασε και θόλωσε την επιτυχία του στον τομέα αυτό»,
ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πιστεύω ότι το υπουργείο του κ. Μπεράτ είναι υπεύθυνο για τις παλαιότερες στρατηγικές και προετοιμασίες για την εξέλιξη του ενεργειακού τομέα στη χώρα μας. Η ανακάλυψη του φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, και οι μεγάλου βάθους γεωτρήσεις στις θάλασσές μας φέρουν την υπογραφή του κ. Μπεράτ» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαγγέλλοντας την αγορά και τέταρτου γεωτρύπανου για φυσικό αέριο.

Τέταρτο γεωτρύπανο στην τιμή... αυτοκινήτου

«Εάν ο κ. Μπεράτ είχε ασκήσει καθήκοντα πολιτικού ως ένας οποιοσδήποτε πολιτικός, θα τον είχαν αξιολογήσει αντικειμενικά. Δύο ερευνητικά πλοία, τρία γεωτρύπανα και τώρα έρχεται άλλο. Αν δείτε την τιμή του καθενός είναι ίδια με το κόστος σχεδόν ενός αυτοκινήτου. Είναι σχεδόν το κόστος ενός αυτοκινήτου. Τί σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει οικονομική διαχείριση και διαχείριση χρημάτων. Λυσσάνε επειδή το πέτυχε. Τρελαίνονται επειδή το πέτυχε. Τώρα ανακαλύψαμε ότι μπορούμε πραγματικά να αγοράσουμε αυτά τα σκάφη πολύ φθηνά. Τώρα έχουμε πέντε και το έκτο βρίσκεται στο δρόμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, εξαίροντας την οικονομική πολιτική που έχει ακολουθήσει η κυβέρνησή του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η χώρα δεν χρωστάει ούτε δεκάρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κι ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας διαθέτει σήμερα 95 δις. δολάρια σε απόθεμα ξένου συναλλάγματος.

«Λένε πως τα αποθέματα συναλλάγματος της Κεντρικής Τράπεζας εκμηδενίστηκαν. Όταν αναλάβαμε την εξουσία, είχαμε 23,5 δισ. δολάρια σε αποθέματα συναλλάγματος, ενώ σήμερα η Κεντρική Τράπεζα έχει 95 δις. δολάρια. Αλλά θα σας δώσω ακόμη ένα νούμερο. Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας μου, τα αποθέματα συναλλάγματος αυξήθηκαν στα 132 δις. δολάρια. Θα πάμε πάλι στα 132 δις. και θα φτάσουμε ακόμη και τα 200 δις. Επειδή εμείς αυτή τη δουλειά τη γνωρίζουμε καλά», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, αν και η αξιωματική αντιπολίτευση το τελευταίο διάστημα έχει άλλη άποψη και με εκστρατεία στα μέσα κοινωνικά δικτύωσης κατηγορεί τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ για την οικονομική κρίση, ζητώντας του λογαριασμό για 128 δις. δολάρια που εξαφανίστηκαν επί θητείας του από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.

«Όλες οι συναλλαγές συναλλάγματος εμπίπτουν στο πλαίσιο των κανόνων της αγοράς και είναι νόμιμες. Δεν υπάρχει ούτε εξάτμιση συναλλάγματος ούτε κατάχρηση, ούτε διαφυγόν κέρδος, ούτε παράνομη και ανήθικη συναλλαγή», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Δεν θα βγάλετε ψωμί από αυτό»

Και συνεχίζοντας το «σφυροκόπημα» στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο Τούρκος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά ότι δεν πρόκειται να κερδίσουν τίποτα.

«Διασφαλίσαμε ώστε η χώρα να υποστεί τις λιγότερες δυνατές ζημιές με τα γρήγορα και αποτελεσματικά μέτρα που έλαβε ο κ. Μπεράτ, την ώρα που η διεθνής κοινότητα υφίστατο σοβαρές ζημιές και η παγκόσμια οικονομία συρρικνώνονταν σε κάθε τομέα από την παραγωγή μέχρι την απασχόληση. Σε όσους νομίζουν ότι θα επιτεθούν στον Ταγίπ Ερντογάν, την οικογένειά του και τους συνεργάτες του, ή ότι μπορεί να κλέψουν το χρόνο και την ενέργειά μας ή να μας απομακρύνουν από το στόχο μας, απαντάμε ότι δεν θα βγάλετε ψωμί εδώ, πηγαίνετε να χτυπήσετε άλλη πόρτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πολυμέσα