Τρίτη 16 Απριλίου 2024  23:26:48

Καθηγητές Τσιόδρας- Σύψας ανήσυχοι για το άμεσο μέλλον: 1. Πιθανή η εμφάνιση νέας πιο μεταδοτικής παραλλαγής- 2. Απειλή από τη διασπορά ισχυρών μικροβίων των νοσοκομείων. Κύριο

Ανήσυχος ο προσεκτικός σε δημόσιες δηλώσεις ο Σωτήρης Τσιόδρας προειδοποίησε χθες πως δεν αποκλείεται να δούμε νέες παραλλαγές με υψηλότερη μεταδοτικότητα και μεγαλύτερη διαφυγή από τα εμβόλια.

1.Στην πορεία της πανδημίας, αλλά και στα οφέλη του εμβολιασμού, αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο 21ο Συνέδριο των Λοιμωξιολόγων. Προσεκτικός πάντα στις δημόσιες δηλώσεις του και μάλιστα εκείνες με ανησυχίες για τη δημόσιας υγεία και τους κινδύνους της. Ανησυχίες, ωστόσο ότι δεν τελείωσαν όλα με τις επιδημίες.

«39.000 θάνατοι έχουν αποφευχθεί μέσω του εμβολιασμού από την αρχή της πανδημίας έως τον Απρίλιο του 2022 στην Ελλάδα» τόνισε ο καθηγητής, υπογραμμίζοντας ότι «οι 3 δόσεις έχουν σαφώς υψηλότερο αποτέλεσμα σε σχέση με τις 2 δόσεις».

«Στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχει μολυνθεί περίπου το 80% με αποτέλεσμα η υβριδική ανοσία (δηλαδή ανοσία από εμβολιασμό και νόοσηση) να μας βοηθά για ένα καλύτερο καλοκαίρι», πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας.

Προειδοποίησε ωστόσο, ότι «το μέλλον είναι δύσκολο να προβλεφθεί, δεν αποκλείονται νέες παραλλαγές με υψηλότερη μεταδοτικότητα και μεγαλύτερη διαφυγή από τα εμβόλια ενώ η πανδημία ανέδειξε αποτελεσματικά την ανάγκη ενδυνάμωσης του συστήματος υγείας».

Νέες υποπαραλλαγές απειλούν με κύμα επαναλοιμώξεων

Ο ΠΟΥ, ανακοίνωσε σήμερα, ότι δύο νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον, των οποίων η λοιμογόνος ικανότητα μένει να καθοριστεί, είναι η αιτία του νέου κύματος της πανδημίας Covid-19 στη Νότια Αφρική.

«Οι Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες, που ταυτοποίησαν την Όμικρον στο τέλος του περασμένου έτους, ανέφεραν τώρα δύο άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον, τις BA.4 και BA.5, ως αιτία μιας κορύφωσης των κρουσμάτων στη Νότια Αφρική», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου.

2.Candida Auris, που εδρεύει στα νοσοκομεία: Η νέα απειλή για την ανθρωπότητα –Οι ανησυχίες του ολιγόλογου καθηγητή Νίκου Σύψα.
Μπορεί ο κοροναϊός να φαίνεται πως έχει ελεγχθεί ωστόσο μικρόβια όπως το Candida Auris, θα προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στην ανθρωπότητα

Ηεπόμενη απειλή για την ανθρωπότητα είναι ο Candida auris, ένα μικρόβιο που ήδη μας δημιουργεί πρόβλημα, θα το βρούμε μπροστά μας. Τα παραπάνω τόνισε ο Νίκος Σύψας στο συνέδριο των λοιμωξιολόγων ενώ πρόσθεσε ότι: «Περνάμε σε μια ενδημική φάση της πανδημίας. Προκύπτουν όμως άλλες απειλές, όπως τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια που αποτελούν μεγάλο πρόβλημα. Το 2050 πρώτη αιτία θανάτου θα είναι τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια και οι αιτίες πολύ ανθεκτικών μικροβίων είναι η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών όπως και κακές πρακτικές υγιεινής των χεριών».

«Τα επόμενα πρωτοσέλιδα θα γραφτούν γι' αυτό. Είναι στα νοσοκομεία μας και σκοτώνουν κόσμο. Candida Auris. Είναι στα νοσοκομεία και έχει μεγάλη ανθεκτικότητα. Όταν μπαίνει στα νοσοκομεία δεν βγαίνει ποτέ. Είχαμε στην Αθήνα νοσοκομεία με πολύ μεγάλο πρόβλημα. Θα τα βρούμε μπροστά μας», τόνισε, ενώ αποκάλυψε ότι εντοπίστηκε τουλάχιστον ένα περιστατικό το οποίο ευτυχώς απομονώθηκε.

Όπως επεσήμανε όταν ένας τέτοιος μύκητας μολύνει ένα νοσοκομείο ή μία μονάδα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεριζωθεί.

Τι είναι ο Candida auris

Ο Candida auris είναι ένας μύκητας ικανός να προκαλέσει στον άνθρωπο σοβαρές ιατρικές επιπλοκές, ιδιαίτερα λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, λοιμώξεις του αυτιού και σηψαιμία.

Ο μύκητας εντοπίστηκε στην Ιαπωνία το 2009. Αυτές οι μυκητιάσεις είναι θανατηφόρες στο 70% των περιπτώσεων, λόγω της αντοχής του μύκητα στις υπάρχουσες θεραπευτικές αγωγές, ειδικότερα στις εχινοκανδίνες, τις αζόλες και τα πολυένια. Προσβάλλουν ουσιαστικά τους ασθενείς σε νοσοκομειακό περιβάλλον, ιδιαίτερα στις μονάδες εντατικής θεραπείας.
Η υπεύθυνη Γραφείου Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και Μικροβιακής Αντοχής του ΕΟΔΥ, Φλώρα Κοντοπίδου, έχει δηλώσει σχετικά:

«Επιμολύνει επιφάνειες ή εξοπλισμό και με αυτό τον τρόπο μπορεί να μεταφερθεί από ασθενή σε ασθενή. Πολλές φορές μάλιστα επιβιώνει για αρκετό χρονικό διάστημα στις επιφάνειες και μπορεί να βρεθεί και σε απομακρυσμένα από τον ασθενή σημεία. Για αυτό και ο καθαρισμός του νοσοκομειακού περιβάλλοντος αποτελεί σημαντικό μέρος της πρόληψης, για τον έλεγχο της διασποράς μέσα στο νοσοκομείο. Το πρώτο και το σημαντικό όμως είναι η ευαισθητοποίηση των μικροβιολογικών εργαστηρίων και για αυτό έχουμε προχωρήσει σε οδηγίες, οι οποίες σύντομα θα αποσταλούν στα νοσοκομεία».

Πού έχει εμφανιστεί

Ο μύκητας προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις, όπως πχ λοιμώξεις αίματος και πλήττει κυρίως ευάλωτους ασθενείς, σοβαρά πάσχοντες όπως είναι πχ ανοσοκατεσταλμένοι σε ΜΕΘ, ασθενείς που έχουν ξένα σώματα όπως πχ καθετήρες. Δηλαδή ασθενείς που νοσηλεύονται επί μακρόν, σύμφωνα με την κα Κοντοπίδου. Όσον αφορά τη θνητότητα, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής καταγραφές κυμαίνεται σε 30-40% και σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς, μπορεί να αγγίξει το 60%, λέει η λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ .

Όπως δηλώνει η κα Κοντοπίδου στις ΗΠΑ μέχρι τέλος Φεβρουαρίου το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων αναφέρει 1.056 ασθενείς που είναι φορείς του συγκεκριμένου μύκητα, εκ των οποίων οι 587 έχουν εμφανίσει επιβεβαιωμένη λοίμωξη.

«Στην Ευρώπη εμφανίζονται περιστατικά επιδημιών σε Ισπανία, Γαλλία, Αγγλία και Γερμανία και σποραδικά κρούσματα σε Αυστρία, Βέλγιο, Σουηδία, Ολλανδία, καθώς επίσης και σε άλλες χώρες του κόσμου».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline