Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  16:18:32

Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα: Ανοιξε πλήρως για το κοινό μετά από έξι χρόνια, το μεγάλο μνημείο της Χριστιανοσύνης. Μεγάλη η πίεση από χριστιανούς προσκυνητές από όλο τον κόσμο να την επισκεφθούν. Κύριο

Παναγία Σουμελά. Το μοναστήρι που κατέστρεψαν οι Τούρκοι στη γενοκτονία. Η εικόνα της Παναγίας σώθηκε γιατί είχε θαφτεί σε κοντινό παρεκκλήσι. Βενιζέλος και Ινονού συμφώνησαν να ξεθαφτεί και να μεταφερθεί στην Ελλάδα.

Τον Ιανουάριο του 2015 ήρθε στο φως μια περίτεχνη τοιχογραφία της Παναγίας, που είχε μείνει στο σκοτάδι, από τότε που οι Πόντιοι εγκατέλειψαν τον Πόντο..

1.Η διαβεβαίωση είναι ότι, παρά τις πολύχρονες καθυστερήσεις και αναβολές έχουν γίνει όλες οι γεωλογικές και γεωτεχνικές μελέτες, όπως και η στερέωση των βράχων πάνω από το μοναστικό συγκρότημα.\

Τελικά άνοιξε πλήρως για το κοινό μετά από έξι χρόνια, το μεγάλο μνημείο της Χριστιανοσύνης. Μεγάλη η πίεση από χριστιανούς προσκυνητές από όλο τον κόσμο να την επισκεφθούν και μεγάλα τα έσοδα για την τοπική οικονομία και κοινωνία.

Μετά από 6 χρόνια, κατά τα οποία υπήρξαν «μίνι» εγκαίνια, αλλά και ένα πάρτι με ηλεκτρονική μουσική που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, η Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα από την Πρωτομαγιά είναι πάλι πλήρως προσβάσιμη για το κοινό.
Σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές, η αποκατάσταση και αναστήλωση του μνημείου έχουν ολοκληρωθεί κατά 95%. Η διαβεβαίωση, πάντως, είναι ότι δεν θα υπάρξει νέο κλείσιμο.

Σημειώνεται πως η Παναγία Σουμελά έκλεισε για το κοινό στις 22 Σεπτεμβρίου 2015, ωστόσο οι πρώτες εργασίες ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2016. Στις 25 Μαΐου 2019 άνοιξε μέχρι την πρώτη αυλή, στις 28 Ιουλίου 2020 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της πανδημίας έκοψε την... κορδέλα στο 65% του έργου, και την 1η Ιουλίου 2021 έγιναν ξανά τα εγκαίνια με μια μεγάλη συναυλία, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού.
Τα συνεργεία μπήκαν στην Παναγία Σουμελά εκ νέου την 1η Νοεμβρίου 2021 «χωρίς προειδοποίηση», όπως τόνιζαν οι τοπικοί φορείς.

Η διαβεβαίωση των Τούρκων

Τώρα, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα pontosnews.gr, η διαβεβαίωση είναι ότι έχουν γίνει όλες οι γεωλογικές και γεωτεχνικές μελέτες, όπως και η στερέωση των βράχων πάνω από το μοναστικό συγκρότημα – εδώ και πολύ καιρό είναι ορατά και από απόσταση τα πλέγματα που τοποθετήθηκαν για να συγκρατηθούν 10.000 τόνοι επικίνδυνων βράχων.
Επίσης, φαίνεται ότι έχει λυθεί και το ζήτημα με το βράχο των 360 τόνων πάνω από την πύλη της εισόδου, ο οποίος ενισχύθηκε με ατσάλινους πασσάλους 16 μέτρων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline