Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  14:15:10

Ξεπεσμός της Τέχνης και μόνο. Μια μεταξοτυπία από φωτογραφία- πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε πωλήθηκε έναντι 192 εκατ. δολαρίων, ως το ακριβότερο έργο Τέχνης του 20ου αιώνα. Κύριο

Μετριότατο έργο, φτιαγμένο από τον μετριότατο αριστοτέχνη της pop art Άντι Γουόρχολ για μια μετριότατη σέξυ ηθοποιό, δείγμα της ευτέλειας των αξιών και της εμπορευματοποίησης στην «σύγχρονη τέχνη» των καιρών μας.

-Ούτε καν μέτρια κανονική ζωγραφική. Μια παραγωγή μεταξοτυπίας, με βάση την τέχνη πολλαπλών αντιγράφων.
Στο «σφυρί» το απλό πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε από τον Άντι Γουόρχολ © EPA/JUSTIN LANE, το οποίο έγινε
το ακριβότερο έργο τέχνης του 20ού αιώνα, δηλαδή αντικείμενο -όπως τόσα άλλα- ευτελούς πραγματικής καλλιτεχνικής αξίας αλλά «σπουδαίας»- διογκωμένης εμπορικής συναλλαγής και επένδυσης.

Πωλήθηκε πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε του Άντι Γουόρχολ στην τιμή - ρεκόρ των 195 εκατ. δολαρίων.
Διάσημο ως δημοσιότητα για μέτρια γούστα εντυπωσιασμών πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε με την υπογραφή του Άντι Γουόρχολ, μετριότατου ζωγράφου, χωρίς καμία έμπνευση, εμβληματικής μορφής της pop art, πωλήθηκε έναντι 195 εκατ. δολαρίων κατά τη διάρκεια δημοπρασίας του οίκου Christie's, το βράδυ της Δευτέρας, στη Νέα Υόρκη.

Έτσι έγινε το ακριβότερο έργο τέχνης του 20ού αιώνα που άλλαξε χέρια σε δημοπρασία. Δείγμα της κατάπτωσης της Τέχνης στις ημέρες μας.
Η μεταξοτυπία «Shot Sage Blue Marilyn», που φιλοτεχνήθηκε το 1964, δύο χρόνια μετά τον τραγικό θάνατο από υπερβολική δόση του ειδώλου του χολιγουντιανού γκλάμουρ, πωλήθηκε μέσα σε τέσσερα λεπτά έναντι 195,04 εκατ. δολαρίων επακριβώς, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας του οίκου, στην κατάμεστη αίθουσα του Christie's στην καρδιά του Μανχάταν. Βασίσθηκε σε μια φωτογράφηση της και δεν είναι καθόλου διαφορετική η μεταξοτυπία αυτή ως σύλληψη και ως εκτέλεση.

-Έσπασε έτσι το προηγούμενο ρεκόρ για έργο τέχνης του 20ού αιώνα, που κατείχαν οι «Γυναίκες του Αλγερίου (σχεδίασμα 0)», του Πάμπλο Πικάσο, που πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 179,4 εκατομμυρίων δολαρίων τον Μάιο του 2015.Καμία σύγκριση βεβαίως με άλλους μεγάλους ζωγράφους και γλύπτες του 20ου αιώνα-από τον Μοντιλιάνι και τον Μζατίς έως το Ντερ Κιρικο, τον Πόλοκ, τον Ρόθκο,το Κλέε κ. α. Πρότυπο άλλωστε και ο ίδιος μιας επιφανειακής καλλιτεχνικής, κοινωνικής επιτυχίας , με μοχλό μια σκανδαλώδη-προκλητική δημοσιότητα.

Πριν από την πώληση, υπήρχαν εκτιμήσεις πως η τιμή του θα μπορούσε να ξεπεράσει όταν έπεφτε το σφυρί ακόμα και τα 200 εκατομμύρια.

Πρόσφατα υπεύθυνοι του Christie's διευκρίνισαν, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, πως το διάσημο πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε ανήκει στο ίδρυμα στη Ζυρίχη των Τόμας και Ντόρις Άμαν, το οποίο θα αφιερώσει τα έσοδα της πώλησης για «τη βελτίωση της ζωής των παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω προγραμμάτων υγείας και εκπαίδευσης».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline