Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  15:12:48

Οι προβλέψεις για Μάιο -Ιούνιο ανησυχούν την Κυβέρνηση και τη ΝΔ. Μιλούν για εκτίναξη πληθωρισμού- ακρίβειας στο.... 12-15%. Κύριο

Δυστυχώς στο 10,2% σκαρφάλωσε τον Απρίλιο ο πληθωρισμός, φτάνοντας περίπου στα επίπεδα που είχε βρεθεί στα μέσα της 10ετίας του '90 με νόμισμα τη δραχμή, κυρίως λόγω των τιμών των ενεργειακών προϊόντων που είναι υπεύθυνες για την αύξηση κατά 6,61% του γενικού δείκτη αλλά και των τροφίμων.

1.Οι ειδικοί επιστήμονες καταγράφουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο την αβεβαιότητα που δημιουργείται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την αύξηση των ενεργειακών τιμών, καθότι δεν διαφαίνεται πως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία θα λήξει σύντομα. Η σκιά της ακρίβειας πάνω στην οικονομία εκτιμάται ότι διαμορφώνει τις συνθήκες σε αγορά και κατανάλωση κατά τους επόμενους μήνες.

Ανησυχία στο Μαξίμου και τη ΝΔ, προκαλούν σενάρια για περαιτέρω κλιμάκωση των ενεργειακών τιμών και των ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα, που θα φτάσουν σε υψηλά διψήφια ποσοστά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Μέχρι στιγμής οι πολιτικές παρεμβάσεις των κυβερνήσεων έχουν μετριάσει τις επιπτώσεις μόνο έως έναν βαθμό, ενώ ήδη έχουν κοπεί μονάδες από τις προβλέψεις για τη φετινή ανάπτυξη, η οποία πλέον υπολογίζεται για την Ελλάδα στο 3% από 4,5% προ πολέμου.

Την ίδια στιγμή στοιχεία του ΙΟΒΕ δείχνουν ότι το 49% των ελληνικών νοικοκυριών εκτίμησε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ σχεδόν οι μισοί καταναλωτές συνεχίζουν να προβλέπουν ότι θα προβούν σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες.

Στο λιανεμπόριο τροφίμων πάντως προετοιμάζονται για νέο γύρο ανατιμήσεων, καθώς σύμφωνα με τιμοκαταλόγους που λαμβάνουν από τους προμηθευτές τους περισσότεροι από 400 κωδικοί προϊόντων, ανάμεσά τους έλαια και λίπη, γαλακτοκομικά, κατεψυγμένα, όσπρια, δημητριακά, καφές, αναψυκτικά και κρασιά αλλά και είδη καθαρισμού και χαρτικά, είναι αυξημένοι από 10% έως και 50%.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline