Τετάρτη 24 Απριλίου 2024  08:21:24

«Το πρόβλημα της Αθήνας, κύριε Μπακογιάννη δεν είναι μόνο τα –μη –μέτρα του Π. Θεοδωρικάκου». Τρία κείμενα για τα κακώς κείμενα της Αθήνας με ευθύνη της δημαρχίας της. Κύριο

Ο αρθρογράφος Μιχάλης Τσιντσίνης, η δημοσιογράφος-αρχισυντάκτρια Ξένια Κουνελάκη και ο πολιτικός αντίπαλος ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Παύλος Γερουλάνος.

1.Κώστας Μπακογιάννης: Ανασφάλειες
Μιχάλης Τσιντσίνης

Ηταν νύχτα μαύρη. Το τελευταίο δελτίο Τύπου διά του οποίου το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επανανταπαντούσε στον δήμαρχο Αθηναίων εξεδόθη λίγο πριν από τις δέκα το βράδυ της Τρίτης. Η ανταλλαγή πυρών είχε αρχίσει να παίρνει χαρακτήρα μικροπολιτικού ξενυχιάσματος.

Αν αφήσει κανείς στην άκρη τις ιδιοσυγκρασιακές παραμέτρους που βοήθησαν στη δραματοποίησή της, η αντιπαράθεση θα συνοψιζόταν ως εξής: Ο Μπακογιάννης διαπιστώνει επιστροφή της ανασφάλειας στο κέντρο. Μετά μια περίοδο σχετικής προόδου στην αστυνόμευση –με εμβληματικό παράδειγμα τα Εξάρχεια–, λέει ότι η κατάσταση είχε αρχίσει σταδιακά να επιδεινώνεται. Πράγμα που αποδίδεται στην αραίωση των περιπολιών σε γειτονιές όπως ο Αγιος Παντελεήμονας. Το υπουργείο απαντά ότι οι επιχειρήσεις της Αστυνομίας δεν έχουν μειωθεί. «Σκούπες» γίνονται. Οι ad hoc καταδρομές δεν ταυτίζονται όμως με τη καθημερινή φύλαξη που εμπεδώνει το αίσθημα της ασφάλειας.
Το επιχειρησιακό ερώτημα είναι αν, τουλάχιστον, δήμος και κυβέρνηση συμφωνούν ότι το πρόβλημα στο κέντρο έχει υποτροπιάσει. Οι απαντήσεις που ακούει κανείς δεν συμπίπτουν. Κυμαίνονται από το «πάμε πολύ χειρότερα» μέχρι το «τα πράγματα έχουν στρώσει», αλλά «πάντα υπήρχαν δύσκολες γειτονιές στην Αθήνα».
Η δημόσια κόντρα και το πολιτικό πρόβλημα.

Το πολιτικό ερώτημα είναι γιατί η σχέση του υπουργείου με τον δήμο έφτασε να κακοφορμίσει τόσο. Κυβερνητικοί παράγοντες επέμεναν ότι λειτουργούν κανάλια συνεργασίας, με μεικτές ομάδες δήμου – υπουργείου και Μαξίμου, που ασχολούνται με συγκεκριμένα προβλήματα της Αθήνας, όπως το παρεμπόριο. Γι' αυτό εξέφραζαν –επιεικώς– έκπληξη για το ωμό διάβημα του Μπακογιάννη. Το υπουργείο απάντησε ότι με την ασφάλεια της πρωτεύουσας ασχολείται σταθερά ο υφυπουργός. Ο υπουργός έχει άλλες προτεραιότητες, όπως καταγράφονται και στον λογαριασμό του στο Twitter.
Η δυσκολία συνεργασίας, πάντως, φαίνεται να περιορίζεται μόνο στη σχέση της Κατεχάκη με την Αθήνα. Οι δήμαρχοι της νότιας Αττικής είναι, λένε, ενθουσιασμένοι από την ανταπόκριση του υπουργείου στα αιτήματά τους. Η ένταση φορτώνεται έτσι όχι μόνο με εκλογικές σκοπιμότητες, αλλά και με προσωπικές –εξ αίματος– πικρίες.

Αυτές οι σαπουνοπερετικές σκιές συσκοτίζουν το πολιτικό πρόβλημα: Η κυβέρνηση επωμίζεται πολιτικό κόστος από εξωγενείς κρίσεις, τις οποίες χρεώνεται, παρότι δεν μπορεί μόνη να τιθασεύσει. Μάλλον δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει πολιτικό κεφάλαιο και σε εσωτερικά πεδία, στα οποία είχε επενδύσει προγραμματικά, όπως η δημόσια τάξη – στις πόλεις, αλλά και στα προσφάτως αναζωπυρωθέντα πανεπιστήμια.
Ο,τι συμβαίνει σε μια γειτονιά της πρωτεύουσας μπορεί να έχει πολιτική ακτινοβολία σε όλη τη χώρα. Αρκεί να θυμηθεί κανείς σε ποιους δρόμους επωάστηκε η Χρυσή Αυγή· σε ποιους δρόμους εκστρατεύουν ήδη οι αποπεμφθέντες από τη Ν.Δ. θηρευτές του φόβου.
Ποιος υπονομεύει, λοιπόν, την κυβέρνηση; Αυτός που ξορκίζει την ανασφάλεια ή αυτός που την επισημαίνει;

2.Αθήνα, ακυβέρνητη πολιτεία
Ξένια Κουναλάκη

Πρώτο στιγµιότυπο από το κέντρο της πόλης: είμαι μέσα σε ταξί, εν μέσω τουριστικής περιόδου. «Πάω στο Κολωνάκι, στη διασταύρωση των οδών...», λέω στον οδηγό. «Α, δεν ξέρω πού είναι αυτό, είμαι από Πειραιά και δεν έχω GPS». Κατεβαίνω και βγάζω επιδεικτικά φωτογραφία την πινακίδα του. Μου χαμογελάει προκλητικά, ίσως επειδή ξέρει ότι και να τον καταγγείλω δεν θα βρω ποτέ το δίκιο μου.
Δεύτερο στιγμιότυπο από το κέντρο της πόλης: πάνω σε πεζοδρόμιο κάνω σλάλομ ανάμεσα σε τραπέζια επιχείρησης εστίασης, που έχουν καταλάβει μια ολόκληρη κατηφόρα από την εποχή του κορωνοϊού. Το γκαρσόνι πέφτει κατά λάθος πάνω μου και γυρίζει ενοχλημένο τα μάτια στον ουρανό, ενώ πίσω μου μια άλλη γειτόνισσα απειλεί να φέρει τη Δημοτική Αστυνομία.

Τρίτο στιγμιότυπο από το κέντρο της πόλης: πίσω από διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα, γιγάντια φορτηγά ξεφορτώνουν σε στενούς δρόμους μέρα μεσημέρι. Τουριστικά πούλμαν σταματούν στα πιο ακατάλληλα σημεία. Τη στάση τους υποδέχονται υστερικές κόρνες. Ολοι βρίζονται, ζεσταίνονται και αγανακτούν.
Στην πρόσφατη δημόσια διένεξη του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ασφάλεια. «Τάκη, έχουμε πρόβλημα και πρέπει να κάνουμε κάτι για να το λύσουμε», είπε ο πρώτος και ο δεύτερος απάντησε με διαρροές μέσω κύκλων του: «Τι, αλήθεια, θέλει; Την εφαρμογή των νόμων ή την κατάσταση ανομίας που επικρατούσε στο κέντρο της πρωτεύουσας;» αφήνοντας υπόνοιες πως ο δήμαρχος φάνηκε να διαφωνεί με τις επιχειρήσεις «σκούπα».

Παρά τη λαϊκίστικη αιχμή, όμως, περί ανοχής στους παράτυπους μετανάστες εκ μέρους του κ. Μπακογιάννη, όλοι οι κάτοικοι της πόλης γνωρίζουμε ότι τα κρίσιμα προβλήματα είναι άλλα και προϋποθέτουν συνεργασία κυβέρνησης και δημοτικών αρχών: ανύπαρκτα πεζοδρόμια που έχουν καταληφθεί από τραπεζοκαθίσματα, υποφωτισμένοι δρόμοι τα βράδια, κεντρικές πλατείες του κέντρου (Συντάγματος – Κολωνακίου) καλυμμένες από λαμαρίνες εν μέσω τουριστικής περιόδου, έλλειψη δημόσιου χώρου, κατεστραμμένες παιδικές χαρές που ανακαινίζονται εδώ και χρόνια (π.χ. στη Δεξαμενή), αδιανόητη ηχορρύπανση έως τα ξημερώματα, διακίνηση και χρήση ναρκωτικών παρά τα πανηγυρικά εγκαίνια του πρώτου χώρου εποπτευόμενης χρήσης του ΟΚΑΝΑ, οδηγοί ταξί σε κατάσταση απόλυτης ασυδοσίας. Και όλα αυτά τη στιγμή που μια ολόκληρη εθνική οικονομία εξαρτάται από τον τουρισμό και τις καλές εντυπώσεις που υποτίθεται ότι θέλει να αφήσει στους ξένους επισκέπτες.

3.Γερουλάνος κατά Μπακογιάννη: «Η Αθήνα δεν είναι έτοιμη να υποδεχθεί τουρίστες»

Την ανησυχία ότι η πρωτεύουσα δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει με επιτυχία το κύμα των επισκεπτών ενόψει της τουριστικής περιόδου, εξέφρασε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, ο Παύλος Γερουλάνος.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αθήνα Είσαι Εσύ» επιτέθηκε στον Κώστα Μπακογιάννη λέγοντας πως «δεν υπάρχει Αθηναία ή Αθηναίος που να μην έχει αντιληφθεί και να μην έχει χαρεί για τις φετινές προβλέψεις του τουρισμού. Μετά από τρία χρόνια δύσκολα για τον κόσμο του τουρισμού, αν αυτά που ακούμε αληθεύουν, η Αθήνα θα έχει μια από τις καλύτερες τουριστικές σεζόν που έχει δει ποτέ. Το ερώτημα όμως είναι αν η πόλη είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το κύμα επισκεπτών που προβλέπουν οι ειδικοί.»
Ο Παύλος Γερουλάνος δεν στάθηκε στην κριτική επεσήμανε τα σοβαρά προβλήματα σε 7 τομείς, κρίσιμους τόσο για την καθημερινότητα των πολιτών όσο και για την εμπειρία των επισκεπτών.

Ο πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ βλέπει προβλήματα στην πρωτεύουσα στις Δημόσιες υποδομές υγείας, στις αστικές συγκοινωνίες, στην κατάσταση σε πάρκα και άλση, στα τραπεζοκαθίσματα και τους ελεύθερους χώρους, στα τουριστικά λεωφορεία και τη στάθμευση, τις υποδομές (νερό, σκίαση) σε αξιοθέατα καθώς και τα έργα για τον Μεγάλο Περίπατο.
Έβαλε πολλά στον δήμαρχο! (ΠΟΝΤΙΚΙ)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline