Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  12:54:13

Παραδοχές στη Βουλή για το λαθρεμπόριο χωρίς προβολή από τα ΜΜΕ. Ν. Βούτσης: «Στο λαθρεμπόριο καυσίμων είναι μπλεγμένα ονοματεπώνυμα από πολύ ψηλά αλλά και υπόκοσμος. Κύριο

Χρ. Σταϊκούρας: Τρία τα μεγάλα λαθρεμπόρια στην Ελλάδα- καυσίμων, καπνού και αλκοόλ. Δεν μπορούμε πάταξη, μόνο περιορισμό».

Υπάρχουν διάφορες αρμόδιες αρχές για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, από τα Τελωνεία και τις Εφορίες έως την ΑΑΔΕ, στην οποία καταλογίζονται κάποιες επιτυχίες τελευταία αλλά κυρίως στα λαθρεμπόρια ποτών και καπνού. Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, οι πέντε προτεινόμενοι από τον υπουργό Οικονομικών για τον διορισμό τους στις θέσεις των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Διαδικασία, η οποία έδωσε την αφορμή για παραδοχές στη Βουλή για το λαθρεμπόριο χωρίς προβολή από τα ΜΜΕ αλλά και χωρίς άλλοι βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων να θελήσουν να δώσουν συνέχεια σε εκείνη την αιχμηρή συζήτηση. Ν. Βούτσης: « Στο λαθρεμπόριο καυσίμων είναι μπλεγμένα ονοματεπώνυμα από πολύ ψηλά αλλά και υπόκοσμος με δολοφονικές συμπεριφορές μεταξύ τους». Χρ. Σταϊκούρας: Τρία τα μεγάλα λαθρεμπόρια στην Ελλάδα- καυσίμων, καπνού και αλκοόλ. Δεν μπορούμε όμως να επιτύχουμε πάταξη και δεν θέλω να σας υποσχεθώ κάτι τέτοιο. Έχουμε στόχο τον περιορισμό των τριών λαθρεμπορίων και με καλά αποτελέσματα ιδιαίτερα σε εκείνα του καπνού και των αλκοολούχων».

Υπέρ της υποψηφιότητας των πέντε νέων μελών της ΑΑΔΕ τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης. Από την πλευρά των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε "παρών" ενώ ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν, διευκρινίζοντας ότι η ψήφος τους δεν έχει σχέση με τα πρόσωπα αλλά με την διαφωνία τους στο θεσμό τον οποίον επέβαλαν και ελέγχουν οι δανειστές της χώρας.

Τα νέα μέλη της ΑΑΔΕ είναι: Αιμίλιος Γαλαριώτης, Κωνσταντίνος Ελευθερίου, Ελευθέριος Κρητικός, Χρήστος Κωτσόγιαννης και Νικόλαος Μυλωνάς.
Ομόφωνα η Επιτροπή Θεσμών συμφώνησε επίσης, το αμέσως επόμενο διάστημα, να κληθεί για να ενημερώσει, σε κοινή συνεδρίαση με την Επιτροπή Οικονομικών, ο πρόεδρος της ΑΑΔΕ για τα αποτελέσματα του έργου της και κυρίως σε ό,τι αφορά το λαθρεμπόριο καυσίμων και την φοροδιαφυγή.
Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, όσο και ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Θανάσης Μπούρας, συντάχθηκαν με το αίτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου, να κληθεί άμεσα και να ενημερώσει τα μέλη της, ο πρόεδρος της ΑΑΔΕ.
Ο υπουργός Οικονομικών εισηγήθηκε στην ενημέρωση να συμμετέχουν και τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, έθεσε πρώτος "το μείζον ζήτημα της αντιμετώπισης και πάταξης του λαθρεμπορίου καυσίμων", όπως το χαρακτήρισε, επισημαίνοντας ότι πρέπει ο πρόεδρος της ΑΑΔΕ να ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία.

"Παρά τις τεχνολογικές και νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου καυσίμων, το φαινόμενο αυτό συνεχίζει να είναι μια μεγάλη πληγή που φτάνει σε ονοματεπώνυμα πολύ ψηλά στη χώρα μας, και έχει δημιουργήσει ένα κύκλο αίματος -επειδή είναι πολλά τα λεφτά- με δεκάδες δολοφονικές απόπειρες. Από πίσω από τις ακραίες αυτές παράνομες ενέργειες είναι πρατήρια, διαλύτες, φοροδιαφυγή επί του πετρελαίου, και είναι ένα τεράστιο ζήτημα αυτό", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.
Απαντώντας, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι το φαινόμενο του λαθρεμπορίου καυσίμων έχει περιοριστεί σημαντικά, με τη χώρα μας να καταφέρνει να πλησιάζει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
"Η κυβέρνηση βελτίωσε το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων, καπνικών και αλκοολούχων ποτών για να το περιορίσει. Είναι ένα διαχρονικό, διατοπικό φαινόμενο.

Εκτιμώντας τα δημοσιονομικά στοιχεία, αποδεικνύεται ότι υπάρχει πρόοδος στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Με την αξιοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου και τα σύγχρονα τεχνικά μέσα που χρησιμοποιούνται πλέον, έχουμε σημαντικές επιτυχίες, κυρίως σε ό,τι αφορά τα καπνικά και τα αλκοολούχα ποτά και μετά τα καύσιμα, που είναι ο βασικός πυλώνας της φοροδιαφυγής.
Πρέπει, όταν ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ έρθει στη Βουλή για να ενημερώσει, να δώσει και τα στοιχεία για το λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή", υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline