Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  04:14:59

Κι όμως αρκετοί πίκραναν τον Βαγγέλη Παπαθανασίου. Οι καταγγελίες για το ...σκάνδαλο της «Μυθωδίας» από τον Μίκη Θεοδωράκη και πολλούς τιμητές της Αριστεράς έως τις μικρότητες του Δήμου Βόλου. Κύριο

«Ο Βόλος δεν τον τίμησε όπως και όταν έπρεπε. Γι αυτό δεν ξαναπήγε ποτέ εκεί.» - Η ανάρτηση της ανιψιάς του.

1.Η οικογένεια του Βαγγέλη Παπαθανασίου ηταν «δεμένη» και οι ανιψιές του, Αρτεμις και Ελένη, είχαν συνεχή επαφή μαζί με τον θείο τους που έφυγε από τη ζωή στη Γαλλία,.

Η δημοσιογράφος Ελένη Παπαθανασιου, τον αποχαιρέτησε με ένα συγκινητικό μήνυμα στο Facebook, χωρίς να κρύβει την πικρία για το γεγονός ότι ο Βόλος δεν τον τίμησε ποτέ σε όλη αυτή τη μεγάλη του πορεία.

«Στη γειτονιά των αγγέλων φτερούγισε ο παγκόσμιος, ο δικός μας Βαγγέλης Παπαθανασίου. Ανάμεσα στα αστέρια του σύμπαντος που λάτρεψε και ύμνησε όσο κανείς.

Ο Θείος μου Βαγγέλης Παπαθανασίου πέρασε στο Πάνθεον των Αθανάτων. Τα γνώρισε όλα στη ζωή του, τιμήθηκε όσο κανείς για το έργο του. Κι όμως παρέμενε σεμνός και ταπεινός, μέχρι παρεξηγήσεως. Απέφευγε τη δημοσιότητα, γιατί απλά δεν την είχε καμιά ανάγκη. Τα έργα του μιλούσαν στις ψυχές των ανθρώπων. Η μουσική του συντρόφευε και θα συντροφεύει γενιές και γενιές σ' όλον τον πλανήτη.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τον είχε ανακηρύξει επίτιμο διδάκτορα και ο τότε πρύτανης κ. Πετράκος, είχε ταξιδέψει στο Παρίσι για να τον τιμήσει με τον χρυσό σταυρό.

Η πόλη του, ο Βόλος δεν τον τίμησε όπως και όταν έπρεπε (το είχε καταφέρει ο τότε Δήμος Αγριάς, μ' ένα στεφάνι από ελιά γιατί αυτό είχε ζητήσει). Μάλιστα στο τελευταίο του ταξίδι στον Βόλο με επιστήμονες της NASA δεν του είχε επιτραπεί να πάει βόλτα με την ΑΡΓΩ στον Παγασητικό., το καράβι-αντίγραφο των Αργοναυτών με τα κουπιά. ( Τον μείωσαν και τον εξέθεσαν στους προσκεκλημένους του, με ακατανόητη μικρότητα. Γι αυτό δεν ξαναπήγε ποτέ στη ν πόλη, μόνο στην ιδιαίτερη πατρίδα του για τον αδελφό του και άλλους συγγενείς)

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου θα μείνει για πάντα στο νου και στη ψυχή μας. Καλό ταξίδι αγαπημένε Βαγγέλη, καλό ταξίδι μέγιστε.», αναφέρει η ανιψιά του Ελένη Παπαθανασίου.
2.Αλλοι πάλι τον κατηγόρησαν δημόσια γιατί είχε αρνηθεί να κατεδαφισθεί το σπίτι του ή μέρος του , όπως ζητούσαν διάφοροι πολέμιοι αλλά και κάποιοι φορείς οικολογίας και Αριστεράς, για να γίνει καλύτερη η θέα προς την Ακρόπολη.

3.Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, o Βενιζέλος στάθηκε στη συνεργασία τους το 2001, στο έργο του μεγάλου καλλιτέχνη και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τώρα ο Βαγγέλης Παπαθανασίου γίνεται η μουσική του. Αυτό το μοναδικό μουσικό κύμα που πήγαζε από το χάρισμά του». Ως υπουργός Πολιτισμού χρηματοδότησε το τεράστιο πρότζεκτ της παγκόσμιας πρεμιέρας με το ποσόν του ενός δισεκατομμυρίου δραχμών για να εισπράξει το Δημόσιο από δικαιώματα τριπλάσιο ποσόν, πέραν της τεράστιας προβολής της χώρας.

Πολύ στενοχώρησαν τον μεγάλο συνθέτη, που ποτέ δεν θέλησε να πληρωθεί για όσες υπηρεσίες πρόσφερε στην Ελλάδα είτε σε εκδηλώσεις του Κράτους είτε σε ταινίες γνωστών σκηνοθετών, αρκούμενος στην συμβολική αμοιβή ενός δολαρίου, οι βαριές λαϊκίστικες και προσβλητικές καταγγελίες για το ...σκάνδαλο της «Μυθωδίας» από τον Μίκη Θεοδωράκη και πολλούς τιμητές της Αριστεράς και των κομμάτων της.

Βαγγέλης Παπαθανασίου: Η ανάρτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου

Όλοι κρατούν κάτι στη μνήμη τους από τον Βαγγέλη Παπαθανασίου. Στη δική μου μνήμη μένει κάτι δημόσιο αλλά και προσωπικό ταυτόχρονα. Η συνεργασία μας στην παρουσίαση του έργου του «Μυθωδία» που οργανώθηκε στις 28 Ιουνίου 2001, στο κέντρο της Αθήνας, στον Ναό του Ολυμπίου Διός, από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Sony Classical.

Η μουσική αυτή συνόδευσε την ίδια χρονιά, την αποστολή της NASA στον Άρη και έγινε μια παγκόσμια επιτυχία. Ήταν η εναρκτήρια εκδήλωση της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ένα εντυπωσιακό οικουμενικό μήνυμα. Αλλά και ένα δύσκολο καλλιτεχνικό, οργανωτικό, τεχνικό, επικοινωνιακό και ( όπως συμβαίνει, ευτυχώς ή δυστυχώς, με όλα τα σημαντικά πράγματα) πολιτικό στοίχημα.

Τώρα ο Βαγγέλης Παπαθανασίου γίνεται η μουσική του. Αυτό το μοναδικό μουσικό κύμα που πήγαζε από το χάρισμά του.
Τον αποχαιρετούμε με αυτό και τον ευχαριστούμε που θα υπάρχει πάντα μέσα από αυτό.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline