Πέμπτη 18 Απριλίου 2024  18:11:44

Ευλογιά των πιθήκων: Ξανά ο εφιάλτης του ΑΙDS για ομοφυλόφιλους και λεσβίες. Βεβαιότητα ότι ιός μεταδίδεται από ελευθεριάζουσες σεξουαλικές επαφές κάθε είδους. Κύριο

Μαγιορκίνης Πιθανό σενάριο η «ευλογιά των πιθήκων» να γίνει πιο μολυσματική. Πού θα πρέπει να εστιάσει η επιστημονική κοινότητα σύμφωνα με τον καθηγητή -εκπρόσωπο.

1. Πιθανότερο σενάριο είναι η μετάδοση μέσω σεξουαλικών επαφών ανάμεσα σε ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες σε δύο πάρτι στην Ισπανία και το Βέλγιο, λέει κορυφαίος σύμβουλος του ΠΟΥ.

Το πρωτοφανές επιδημικό ξέσπασμα ευλογιάς των πιθήκων σε ανεπτυγμένες χώρες ίσως ξεκίνησε από ριψοκίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές σε δύο ρέιβ πάρτι στην Ευρώπη, εκτιμά κορυφαίος ειδικός του ΠΟΥ, ο οποίος πάντως πιστεύει πως δεν οδεύουμε προς νέα πανδημία.

Ο δρ Ντέιβιντ Χέιμαν, τέως επικεφαλής του τμήμα εκτάκτων καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Associated Press ότι επικρατέστερη θεωρία για την εξάπλωση της ιογενούς ασθένειας είναι η μετάδοση μέσω σεξουαλικών επαφών ανάμεσα σε ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες σε δύο πάρτι στην Ισπανία και το Βέλγιο.

«Γνωρίζουμε ότι η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί όταν υπάρχει στενή επαφή με τις δερματικές αλλοιώσεις κάποιου που έχει μολυνθεί, και όπως φαίνεται η σεξουαλική επαφή ενίσχυσε αυτή τη μετάδοση» είπε ο Χέιμαν, ο οποίος είναι καθηγητής στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και προήδρευσε της έκτακτης σύσκεψης του ΠΟΥ την Παρασκευή.

Η σημερινή κατάσταση απέχει κατά πολύ από το τυπικό μοτίβο εξάπλωσης της ασθένειας στην κεντρική και τη δυτική Αφρική, όπου τα κρούσματα οφείλονται σε επαφή με ζώα όπως τρωκτικά και πρωτεύοντα και δεν καταγράφονται διασυνοριακές εξάρσεις.

2.Περίπου 100 κρούσματα έχουν αναφερθεί τον τελευταίο μήνα σε πάνω από δέκα χώρες όπως η Βρετανία, η Ισπανία, το Ισραήλ, η Γαλλία, η Ελβετία, το Βέλγιο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία.
Οι υγειονομικές αρχές της Μαδρίτης ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι ερευνάται ενδεχόμενη σύνδεση με ένα πάρτι Gay Pride στα Κανάρια Νησιά, όπου συγκεντρώθηκαν 80.000 άτομα, καθώς και με μια σάουνα στη Μαδρίτη.
Αξιωματούχοι σε Βρετανία και Πορτογαλία επίσης έχουν δηλώσει ότι «σημαντικό ποσοστό» των κρουσμάτων αφορά νέους άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες,
Ο Χέιμαν δήλωσε πάντως πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί σε πιο μολυσματική μορφή.,

Η ευλογιά των πιθήκων συνήθως προκαλεί πυρετό, ρίγη, εξάνθημα και δερματικές αλλοιώσεις που μπορεί να εμφανιστούν και στα γεννητικά όργανα. Μεταδίδεται με τη στενή επαφή ή μέσω μολυσμένων κλινοσκεπασμάτων, μέχρι σήμερα όμως δεν έχει τεκμηριωθεί σεξουαλική οδός μετάδοσης.
Τα περισσότερα κρούσματα είναι ήπια, αν και στην Αφρική ο ιός σκοτώνει το 1 έως 10 τοις εκατό των ασθενών.

3.Σεξουαλική μετάδοση;

Ειδικό εμβόλιο δεν υπάρχει, ωστόσο το εμβόλιο της ευλογιάς, συγγενικής αλλά φονικότερης ασθένειας που εξαλείφθηκε από τον πλανήτη το 1980, προσφέρει υψηλά επίπεδα προστασίας σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν ότι ίσως είναι δύσκολο να αποσαφηνιστεί αν ο ιός μεταδίδεται από την ίδια τη σεξουαλική πράξη ή από τη στενή επαφή στη διάρκεια του σεξ.

«Εκ φύσεως, η σεξουαλική δραστηριότητα απαιτεί στενή προσωπική επαφή, η οποία θα αναμενόταν να αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης, ανεξάρτητα του σεξουαλικού προσανατολισμού και του τρόπου μετάδοσης» δήλωσε ο Μάικ Σκίνερ, ιολόγος του Imperial College στο Λονδίνο.

Την Κυριακή, η επιστημονική διευθύντρια της βρετανικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας, δρ Σούζαν Χόπκινς, δήλωσε πως νέα κρούσματα αναμένεται να παρουσιάζονται «σε καθημερινή βάση».
Σύμφωνα με τον δρ Χέιμαν, το επιδημικό ξέσπασμα είναι πιθανό να ξεκίνησε από ένα και μοναδικό κρούσμα. «Είναι πολύ πιθανό ότι κάποιος μολύνθηκε, εμφάνισε αλλοιώσεις στα γεννητικά όργανα, τα χέρια ή κάπου αλλού και μετά μετέδωσε τον ιό σε άλλους όταν υπήρξε σεξουαλική ή στενή σωματική επαφή. Και μετά ήταν αυτές οι διεθνείς διοργανώσεις που έσπειραν το ξέσπασμα σε όλο τον κόσμο» είπε.

Τόνισε πάντως ότι το ενδεχόμενο μεγάλης διεθνούς επιδημίας είναι απίθανο.
Η ευλογιά των πιθήκων «δεν είναι Covid» είπε. «Πρέπει να την επιβραδύνουμε, όμως δεν μεταδίδεται από τον αέρα και έχουμε εμβόλια που προστατεύουν».
Επισήμανε ωστόσο ότι απαιτούνται μελέτες προκειμένου να αποσαφηνιστεί αν υπάρχει ασυμπτωματική μετάδοση και ποιες ομάδες του πληθυσμού μπορεί να είναι πιο ευάλωτες.

4.Μαγιορκίνης Πιθανό σενάριο η «ευλογιά των πιθήκων» να γίνει πιο μολυσματική
Πού θα πρέπει να εστιάσει η επιστημονική κοινότητα σύμφωνα με τον καθηγητή.

Το πόσο αναγκαίο είναι να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων τονίζει στο in, o καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται παγκοσμίως, ενώ διεθνείς οργανισμοί και ινστιτούτα εκδίδουν συστάσεις προς τις υγειονομικές αρχές και τον γενικό πληθυσμό για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων, ο καθηγητής επισημαίνει πως αν δεν περιοριστεί τώρα ο ιός, τότε θα δούμε το φαινόμενο που είδαμε και τον κοροναϊό, δηλαδή μία «παρατεταμένη μετάδοση» μέσω της έλευσης νέων στελεχών.

Πιθανό σενάριο η «ευλογιά των πιθήκων» να γίνει πιο μολυσματική

«Η παρατεταμένη αυτή μετάδοσή της ευλογιάς των πιθήκων μεταξύ των ανθρώπων είναι πιθανόν σε βάθος χρόνου να του επιτρέψει να εξελιχθεί σε μορφές που θα είναι πιο μολυσματικές. Αυτό το φαινόμενο, που το είδαμε στον SARS-CoV-2 με την έλευση των στελεχών ανησυχίας, δεν αναμένουμε να συμβεί γρήγορα, αλλά είναι ένα πιθανό σενάριο σε περίπτωση που ο ιός δεν περιορισθεί έγκαιρα», ανέφερε στο in ο κ. Μαγιορκίνης και προσθέτει:

«Ακολουθώντας, λοιπόν, το πολύ καλό παράδειγμα της ευλογιάς, έχουμε τα εργαλεία την εμπειρία και την ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε αυτήν την επιδημία εν τη γενέσει της και αυτός είναι ο πρώτος και κύριος στόχος της παγκόσμιας κοινότητα στην αντιμετώπιση αυτής της επιδημικής έξαρσης».

Πού θα πρέπει να εστιάσει η επιστημονική κοινότητα

Ο καθηγητής επιμένει πως η επιστημονική κοινότητα θα πρέπει να εστιάσει στην παρατεταμένη μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων, καθώς όπως αναφέρει, ο ιός μέχρι πρόσφατα προκαλούσε μικροεπιδημίες στην Αφρική ως αποτέλεσμα της μόλυνσης των ανθρώπων από ζώα. Για αυτό και προς το παρόν η μετάδοσή του μεταξύ των ανθρώπων δεν είναι πολύ αποτελεσματική.
Υπάρχουν 2 τύπου του ιού – Ποιος είναι ο πιο θανατηφόρος

Σχετικά με την προέλευση του ιού, ο κ. Μαγιορκίνης τονίζει πως η ευλογιά των πιθήκων οφείλεται σε έναν ιό που γνωρίζουμε τουλάχιστον από το 1958.

«Υπάρχουν 2 τύποι του ιού. Ένας που κυκλοφορεί στην Κεντρική Αφρική και ένας που κυκλοφορεί στην Δυτική Αφρική. Ο πρώτος είναι πιο θανατηφόρος καθώς αναφέρεται ότι σκοτώνει 1 στα 10 συμπτωματικά κρούσματα, ενώ ο δεύτερος αναφέρεται ότι σκοτώνει 1 στα 100 συμπτωματικά κρούσματα. Πρόκειται για μία μεγάλη οικογένεια ιών που μολύνει μία ευρεία γκάμα ζώων, από τα οποία κάποιες φορές γίνονται μεταδόσεις στους ανθρώπους.

Ο κ. Μαγιορκίνης επισημαίνει πως από την οικογένεια των ιών της ευλογιάς, ο πιο θανατηφόρος που έχουμε γνωρίσει είναι ο ιός της ευλογιάς ο οποίος κυκλοφορούσε αποκλειστικά στους ανθρώπους, ενώ με θνητότητα στο 30-40% υπολογίζουμε ότι σκότωσε περισσότερους από 500 εκατομμύρια ανθρώπους.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline