Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  21:25:11

Σχεδόν κρονόληρος στα 99 χρόνια του ο Χένρυ Κίσινγκερ, κυνικός όπως πάντοτε: Η Ουκρανία να δώσει εδάφη στη Ρωσία για να τελειώσει ο πόλεμος... Προκαλεί ως δυτική χώρα..... Η Ρωσία είναι ουσιώδης περιοχή για την Ευρώπη. Κύριο

-Στην ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επεσήμανε πως η Ευρώπη δεν πρέπει να παρασυρθεί και να παραβλέψει την σημασία της Ρωσίας για την σταθερότητα της.

Γεννημένος στις 27 Μαίου του 1923, ο κυνικός καθηγητής και διπλωμάτης, με νοοτροπία αυτοκρατορικού αυλικού του 18ου αιώνα, πολέμιου κάθε λαϊκού δικαιώματος-πόθου για ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία και δημοκρατία. Παρωχημένος στα 99 του χρόνια και ιστορικά, κατάφερε να κάνει και πάλι στο Νταβός να γνωστοποιήσει τον κυνισμό του, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ εκφράζοντας την... τολμηρή άποψη πως η Ουκρανία θα πρέπει να δεχτεί να απωλέσει μέρος των εδαφών της προκειμένου να πετύχει μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο κ. Κίσινγκερ υποστήριξε πως η αποτυχία της επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών και ο συνεχιζόμενος ανταγωνισμός με την Μόσχα μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την σταθερότητα της Ευρώπης μακροπρόθεσμα.
«Ιδανικά η διαχωριστική γραμμή θα πρέπει να είναι η επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς (status quo ante). Η συνέχιση του πολέμου πέρα από το σημείο αυτό δεν θα αφορά πλέον την ελευθερία της Ουκρανίας, αλλά έναν νέο πόλεμο κατά της ίδιας της Ρωσίας» σχολίασε.

Κίσινγκερ: Ποια στάση έπρεπε να κρατήσουν Ρωσία και Δύση

Θέση του Αμερικανού διπλωμάτη ήταν ότι η Ρωσία, από την πλευρά της, θα πρέπει να απέχει από την προσπάθεια να εξαναγκάσει την Ουκρανία σε καθεστώς δορυφόρου και έτσι να μετακινήσει ξανά τα σύνορα της Ρωσίας. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια ενέργεια θα καταδίκαζε τη Μόσχα να επαναλάβει την ιστορία των «άσκοπων κύκλων» αμοιβαίων πιέσεων με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Κίσινγκερ, όμως, δεν παραλείπει να προσδιορίσει και τη στάση που θα έπρεπε να κρατήσει η Δύση προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα. Συγκεκριμένα, υποστήριζε πως η Δύση θα έπρεπε να καταλάβει ότι η Ουκρανία δεν μπορεί ποτέ να είναι απλώς μια ξένη χώρα για τη Ρωσία. Εξηγεί, μάλιστα, ότι η Ουκρανία ήταν μέρος της Ρωσίας για αιώνες και οι ιστορίες τους ήταν αλληλένδετες πριν από τότε

Όπως επεσήμανε, η Ρωσία συνιστά μια «ουσιώδη περιοχή της Ευρώπης» για περισσότερους από τέσσερις αιώνες και στο πλαίσιο αυτό, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρέπει «να παραβλέψουν αυτή τη μακροπρόθεσμη σχέση». H Ευρώπη, όπως υπογράμμισε, θα πρέπει να θυμάται την σημασία της Ρωσίας για την περιοχή και να μην παρασυρθεί από το... κλίμα της στιγμής! Σε διαφορετική περίπτωση, μάλιστα, θα διακινδυνεύσει να βάλει τη Ρωσία σε μόνιμη συμμαχία με την Κίνα.
Το Κίεβο χθες δια στόματος του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο διεμήνυσε πως παραμένει ανοιχτή στην πιθανότητα επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών. Όμως, μέχρι τώρα η χώρα έχει υιοθετήσει αρνητική στάση απέναντι σε οποιαδήποτε συμφωνία θα συνοδευόταν με παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία.

Μιλώντας στο WEF χθες, ο ίδιος ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι υποστήριξε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν ενδιαφέρεται ούτε για συνομιλίες ούτε για οτιδήποτε άλλο θέτουν στο τραπέζι οι σύνεδροι του φόρουμ, παρά μόνο για την βίαιη καταστολή της Ουκρανίας και της αντίστασης που επιδεικνύει.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline