Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδείνωσε την ωρολογιακή βόμβα σε πολλές κοινωνίες: «Αυξήθηκαν οι κροίσοι και η ακραία φτώχεια σε όλο τον κόσμο». Κύριο

Ακόμα 573 περισσότεροι μέσα σε ένα χρόνο, έγιναν οι δισεκατομμυριούχοι σε όλο τον κόσμο ,με χιλιάδες άλλους τους νεοπλούσιους εκατομμυριούχους.

Ωρολογιακή βόμβα, που διαρκώς φορτίζεται και υπάρχει κίνδυνος να εκραγεί. Σύμφωνα με την Oxfam, φέτος ανά 33 ώρες βυθίζονται στη φτώχεια ένα εκατ. άνθρωποι. Αιτίες είναι η πανδημία, η διευρυνόμενη ανισότητα και η εκτόξευση των τιμών των τροφίμων, που είχε καταγραφεί πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά επιταχύνθηκε εις το έπακρον εξαιτίας του πολέμου. 

•Ο αριθμός των βαθύπλουτων αυξάνεται και μαζί του αυξάνονται και τα εκατομμύρια των ανθρώπων που βυθίζονται σε βαθύτατη ένδεια και κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν. Τον Μάρτιο του 2022 οι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου ήταν κατά 573 περισσότεροι σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, ενώ στη διάρκεια του τρέχοντος έτους ενδέχεται να βυθιστούν σε ακραία φτώχεια 263 εκατ. άνθρωποι. Τον ανησυχητικό και θλιβερό υπολογισμό αναφέρει η οργάνωση κατά της φτώχειας και της ανισότητας Oxfam, ενώ η παγκόσμια οικονομική και πολιτική ελίτ συγκεντρώνεται από την Κυριακή στο Νταβός, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πανδημίας.

Οπως αναφέρει η εν λόγω οργάνωση, ο συνολικός πλούτος των δισεκατομμυριούχων του κόσμου ανέρχεται πλέον σε 12,7 τρισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 14% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Υπογραμμίζει δε πως η αύξηση του αριθμού των βαθύπλουτων στη διάρκεια της πανδημίας ισοδυναμεί με την εμφάνιση ενός νέου δισεκατομμυριούχου ανά 30 ώρες, ενώ περίπου ίδιος είναι ο ρυθμός με τον οποίο διολισθαίνουν εκατομμύρια άνθρωποι στη φτώχεια μέσα στο τρέχον έτος. Για την ακρίβεια, ανά 33 ώρες βυθίζονται στη φτώχεια ένα εκατ. άνθρωποι φέτος. Οπως τονίζει η Oxfam, αιτίες είναι η πανδημία, η διευρυνόμενη ανισότητα και η εκτόξευση των τιμών των τροφίμων που είχε καταγραφεί πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά επιταχύνθηκε εις το έπακρον εξαιτίας του πολέμου.

Με εμφανώς επικριτική διάθεση η εκτελεστική διευθύντρια της Oxfam, Γκαμπριέλα Μπούχερ, σχολίασε πως οι δισεκατομμυριούχοι που κατέφθασαν στο Νταβός έρχονται «για να γιορτάσουν την αδιανόητη εκτόξευση του πλούτου τους». Οπως χαρακτηριστικά τόνισε η ίδια, «η πανδημία και τώρα η απότομη εκτόξευση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας υπήρξαν απλούστατα ευεργετικοί παράγοντες γι' αυτούς και για τα πλούτη τους». Μιλώντας σε διεθνή ΜΜΕ και με τρόπο που απηχεί προειδοποιήσεις και εκκλήσεις από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών, η κ. Μπούχερ προσέθεσε πως «στο μεταξύ αντιστρέφεται η πρόοδος που έχει σημειωθεί εδώ και δεκαετίες σε ό,τι αφορά την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας και εκατομμύρια άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με μια ασύλληπτη αύξηση του κόστους και της πιο στοιχειώδους επιβίωσης».
Ενόψει του οικονομικού φόρουμ η Oxfam προτείνει την επιβολή εφάπαξ φόρου αλληλεγγύης στα κέρδη των δισεκατομμυριούχων.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Oxfam σε επιμέρους τομείς του επιχειρηματικού κόσμου και του πλούτου του, προκύπτει πως οι περιουσίες όσων δισεκατομμυριούχων κινούνται στους τομείς των τροφίμων και της ενέργειας αυξήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια κατά 453 δισ. δολάρια. Και όπως τονίζει η οργάνωση, το ποσό αυτό ισοδυναμεί με αύξηση πλούτου κατά ένα δισ. δολάρια ανά δύο ημέρες. Η κολοσσιαία βιομηχανία τροφίμων Cargill, για παράδειγμα, είναι μια από τις τέσσερις επιχειρήσεις που ελέγχουν περισσότερο από το 70% της παγκόσμιας αγοράς γεωργικών προϊόντων. Ο όμιλος Cargill, που ανήκει στην οικογένεια Κάρτζιλ, είχε στη διάρκεια του περασμένου έτους καθαρά κέρδη σχεδόν 5 δισ. δολ., που ήταν και υψηλό ρεκόρ στην ιστορία του. Ετσι σήμερα η οικογένεια Κάρτζιλ αριθμεί 12 δισεκατομμυριούχους, ενώ πριν από την πανδημία ο αντίστοιχος αριθμός μεταξύ των μελών της οικογένειας ήταν οκτώ. Οι δισεκατομμυριούχοι ωφελήθηκαν, άλλωστε, τα μέγιστα από τα μονοπώλια στα οποία είχαν τον έλεγχο οι επιχειρήσεις τους σε εμβόλια, σε θεραπευτικές αγωγές, σε τεστ και σε υλικό προσωπικής προστασίας. Προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω διεύρυνση του χάσματος της ανισότητας και να στηριχθούν οι πλέον ευάλωτες κατηγορίες ανθρώπων για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, η Oxfam καλεί τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να επιβάλουν έναν εφάπαξ φόρο αλληλεγγύης στα κέρδη των δισεκατομμυριούχων.

Καλεί επίσης τις κυβερνήσεις να μεριμνήσουν και να δώσουν τέλος στην «καπηλεία των κρίσεων», επιβάλλοντας προσωρινό φόρο ύψους 90% στα υπερκέρδη που συγκέντρωσαν οι μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι, αδιακρίτως του τομέα στον οποίο ανήκουν. Ζητάει, όμως, επίσης να υιοθετηθεί σε μόνιμη βάση φόρος στον πολύ μεγάλο πλούτο, στις περιπτώσεις επιχειρηματικής ισχύος που στοιχειοθετεί ουσιαστικά μονοπώλιο και στις μεγάλες εκπομπές καυσαερίων από τις βιομηχανίες των βαθύπλουτων. Προτείνει μάλιστα να επιβληθεί ετήσιος φόρος πλούτου ύψους 2% στους εκατομμυριούχους και 5% στους δισεκατομμυριούχους.

Υπογραμμίζει πως με έναν τέτοιο μόνιμο φόρο στον μεγάλο πλούτο, κυβερνήσεις και χώρες μπορούν να συγκεντρώσουν στα ταμεία τους συνολικά έως και 2,52 τρισ. δολάρια ετησίως. Το ποσό αυτό, όμως, επισημαίνει η Oxfam αρκεί για να βγουν από τη φτώχεια τουλάχιστον 2,3 δισ. άνθρωποι, να παραχθούν και να διατεθούν αρκετά εμβόλια για το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού, καθώς και για να προσφερθεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κοινωνική προστασία σε όλους όσοι ζουν σε χώρες χαμηλού και σχετικά χαμηλού εισοδήματος.

Πολυμέσα