Σάββατο 20 Απριλίου 2024  01:20:50

ΝΔ και Κυβέρνηση (όχι ο Μητσοτάκης) έχουν πρόβλημα σε νέους και δυναμικές ηλικίες έως τα 35 χρόνια. Εξακολουθεί να προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Σημάδια ανησυχίας σε μετρήσεις. Κύριο

Προβληματισμός από τα αποτελέσματα στις πρόσφατες εκλογές στα ΑΕΙ, για τα οποία η αντιπολίτευση ομιλεί για κατάρρευση κατά..... 15- 20 μονάδες λόγω οικονομικών προβλημάτων και αποτυχιών της Κυβέρνησης.

Η πρώτη ερμηνεία από παράγοντες της Πειραιώς κύρια αιτία φαίνεται να είναι η αποστασιοποίηση των νέων ανθρώπων φοιτητών από τις πρόσφατες εκλογές λόγω θεσμικής έκπτωσης και απαξίωσης της πολιτικής δράσης.

1.Σε λίγες ημέρες η ΟΝΝΕΔ ξεκινά το 13ο Συνέδριό της.

Ένα συνέδριο για τους σημερινούς 20άρηδες και 30άρηδες που θέλουν να δημιουργήσουν, να δουλέψουν και να πετύχουν στην Ελλάδα του 2030.
Ένα συνέδριο για το όραμα μιας καλύτερης Ελλάδας, που μας ενώνει και για όσα πρέπει να κάνουμε, ώστε να το πραγματοποιήσουμε.
Ένα συνέδριο για όσους επέμειναν να παραμείνουν στην Ελλάδα και τους φίλους και τα αδέρφια μας, που επέστρεψαν ή θέλουν να επιστρέψουν από το εξωτερικό.
Ένα συνέδριο για όσους βρίσκονται ήδη στην Οργάνωση και για όσους θέλουν να συμπορευτούν μαζί μας.
Ένα συνέδριο για εκείνους, που πιστεύουν στην πρόοδο και την ελευθερία.
Ένα συνέδριο από τους νέους, με τους νέους, για τους νέους.
Τα προηγούμενα χρόνια πετύχαμε πολλά. Από τις 3 έως τις 5 Ιουνίου, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, δίνουμε το σύνθημα για την καλύτερη εκδοχή της Ελλάδας του μέλλοντος!

Ομιλία στην ΟΝΝΕΔ

Η έμφαση που δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη νεολαία θα αποτυπωθεί στις διάφορες ηγετικές ομιλίες και του Πρωθυπουργού, που θα ανοίξει τις εργασίες του συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ, το οποίο θα σηματοδοτήσει και την αλλαγή σκυτάλης μεταξύ του απερχόμενου προέδρου Παύλου Μαρινάκη που θα τον διαδεχτεί ο Ορφέας Γεωργίου. Η ομιλία του πρωθυπουργού και άλλες θα πραγματοποιηθούν μπροστά σε τουλάχιστον 2.000 νεολαίους. Με δεδομένο πως ο θεσμός των φοιτητικών εκλογών φθίνει διαρκώς και μαζί και η φοιτητική παράταξη της Ν.Δ., η ΔΑΠ, το σχέδιο είναι να δοθεί έμφαση στην ΟΝΝΕΔ, η οποία θα λειτουργεί ως βασικός πυρήνας για τη Ν.Δ. στον χώρο της νεολαίας.

Σε ανακοινώσεις με επίκεντρο το θέμα της στέγασης –ιδίως για τη νέα γενιά– αναμένεται να προβεί o πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης εντός του Ιουνίου. 

«Δεν μπορώ να έχω δικό μου σπίτι, όπως είχε ο πατέρας μου» .»Ούτε μόνιμη και καλή δουλειά με προοπτικές διάκρισης».. Αυτές οι φράσεις είναι από τις βασικότερες που διατυπώνονται, συνεχώς, από τη νέα γενιά στη χώρα μας, η οποία είναι η πρώτη έπειτα από αρκετές δεκαετίες που βλέπει πως είναι ορατό το ενδεχόμενο να ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη. Η νέα γενιά στην Ελλάδα –που λογίζονται ως οι ηλικίες 18-35– αδυνατεί να κάνει σχέδια. Η κυβέρνηση έχει στόχο το επόμενο διάστημα να ρίξει ιδιαίτερα μεγάλη βαρύτητα σε αυτή τη γενιά, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προβαίνει σε ανακοινώσεις με επίκεντρο το θέμα της στέγασης εντός του Ιουνίου. Οι πληροφορίες μάλιστα λένε πως ο πρωθυπουργός σκέπτεται σε δεύτερο χρόνο ακόμα και τη δημιουργία ξεχωριστού υπουργείου Στεγαστικής Πολιτικής, που θα διαχειρίζεται τόσο τα κτίρια του Δημοσίου όσο και το κτηματολόγιο. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν στην «Κ» πως «η δεύτερη τετραετία θα είναι η τετραετία της νέας γενιάς».

Το σχέδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το σχέδιο στέγασης θα βασίζεται σε δύο πυλώνες: Πρώτον, στη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα και, δεύτερον, στην αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης περιουσίας που έχει το Δημόσιο. Για παράδειγμα, όπως ανέφερε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην πρόσφατη συζήτηση που είχε με νέους που συμμετέχουν στο 12ο Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας, μπορεί ένα οικόπεδο να χρησιμοποιηθεί στη λογική της παραδοσιακής αντιπαροχής και να το προσφέρεις σε κάποιον, ο οποίος θα έλθει να το αναπτύξει με δυνατότητα να κρατήσει ο ίδιος ένα μέρος της ακίνητης περιουσίας και ένα άλλο να το νοικιάζει «με ελεγχόμενα ενοίκια τα οποία να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ανθρώπων οι οποίοι δεν μπορούν να πληρώσουν τα ενοίκια της αγοράς». Μία δεύτερη σκέψη που αναμένεται να ενσωματωθεί στο σχέδιο, είναι να δοθούν κίνητρα για την αξιοποίηση των πάρα πολλών διαμερισμάτων τα οποία είναι κλειστά αυτή τη στιγμή.

Αν δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες ή στους μελλοντικούς ιδιοκτήτες να τα φτιάξουν, να τα εκσυγχρονίσουν και να μειώσουν και το ενεργειακό τους αποτύπωμα, μπορούν αυτά τα διαμερίσματα, τα οποία ουσιαστικά είναι κεφάλαιο που δεν αποδίδει τίποτα, να αξιοποιηθούν και να ενταχθούν στην αγορά ακινήτων. Ενας τρίτος πυλώνας είναι αυτός που αφορά τη φοιτητική στέγη. Σήμερα πολλά πανεπιστήμια έχουν χώρο για φθηνή στέγαση φοιτητών αλλά δεν έχουν βρει τρόπο, μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, να κατασκευάσουν φθηνή και ανταγωνιστική φοιτητική στέγη.
Στο επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδίου η διασφάλιση στέγης για τους νέους, με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.

Οι μετρήσεις που «τρέχουν» το τελευταίο διάστημα με επίκεντρο τις ηλικίες 18-35 δείχνουν το πρόβλημα που υπάρχει και δεν αφορά μόνο τη Ν.Δ., αλλά θα έλεγε κανείς όλο το πολιτικό σύστημα. Το 60% του συγκεκριμένου target group επιλέγει την αποχή, γυρίζοντας την πλάτη του στο πολιτικό σύστημα. Από το 40% που δηλώνει πως θα πάει να ψηφίσει Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ είναι στα ίδια σχεδόν ποσοστά. Το μεγαλύτερο ωστόσο πρόβλημα το εμφανίζει η Ν.Δ., καθώς στην ηλικία 25-34 είναι έως και δέκα μονάδες κάτω στην πρόθεση ψήφου σε σχέση με το σύνολο των ψηφοφόρων Και σε ορισμένες μετρήσεις κάτω από την επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ -κατά 15-20 μονάδες μάλιστα- σε ορισμένες ομάδες νέων,.. Καλύτερη σχετικά η κατάσταση στους 17-24 όπου η Ν.Δ. υπολείπεται 5% με το γενικό ποσοστό της.

Με νέο δεδομένο αμφισβήτησης τις πρόσφατες φοιτητικές εκλογές, όπου η φοιτητική παράταξη της ΝΔ ομιλεί για νίκη με ποσοστό 47% ,αλλά όλες οι άλλες κομματικές οργανώσεις συναινούν ότι η ΟΝΝΕΔ συγκέντρωσε σχεδόν το μισό ποσοστό και η γενική εντύπωση είναι ότι γνώρισε εφέτος αισθητή πτώση, γύρω στο 26-27%.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline