Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  22:02:22

Αρνήσεις στο νομοσχέδιο τη Ν. Κεραμέως για νέα δομή διοίκησης- λειτουργίας στα ΑΕΙ. Στο ψυγείο από Μαξίμου η εξαγγελία της για κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων. Εντάσεις από Σεπτέμβριο για την Αστυνομία στα ΑΕΙ. Κύριο

Νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ: «Όχι» με αστερίσκους από ΕΜΠ και Πάντειο – Αρνητικό στο μοντέλο διοίκησης το ΟΠΑ.

Αρνητικό είναι το κλίμα που διαμορφώνεται στις Συγκλήτους των ελληνικών ΑΕΙ έναντι του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, για τη λειτουργία των ιδρυμάτων, που είτε ζητούν περαιτέρω διαβούλευση, είτε απόσυρσή του.

Το κλίμα αυτό αποτυπώνουν οι αποφάσεις των Συγκλήτων του ΕΜΠ και του Παντείου, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από τις αποφάσεις των Συγκλήτων προκύπτουν γενικά τα εξής:

• Το νομοσχέδιο έχει διατάξεις που είναι θετικές αλλά και άλλες που χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία.
• Απορρίπτεται το νέο μοντέλο διοίκησης, και δη η προτεινόμενη εκλογή πρύτανη από το Συμβούλιο Διοίκησης που θα θεσμοθετηθεί.

Οι Σύγκλητοι του ΕΜΠ και του Παν. Κρήτης ζητούν περαιτέρω χρόνο διαλόγου – η διαβούλευση ολοκληρώνεται την Κυριακή 19 Ιουνίου -, και του Παντείου απόσυρσή του. Από την πλευρά της, η Σύγκλητος του ΟΠΑ θεωρεί ότι «το νομοσχέδιο εισάγει πολλές θετικές διατάξεις που όμως κινδυνεύουν ν' ακυρωθούν στην πράξη λόγω του αναποτελεσματικού συστήματος διοίκησης που επιχειρεί να θεσμοθετήσει».

Η Σύνοδος Πρυτάνεων αναμένεται να συνεδριάσει την προσεχή Τρίτη 14/6 για να διατυπώσει τις θέσεις της, ωστόσο, σύμφωνα με το κλίμα που κατεγράφη στην συνεδρίασή της την περασμένη Τετάρτη, δεν αναμένεται διαφοροποίηση από το γενικό πνεύμα των αποφάσεων των τριών ιδρυμάτων.

Ωστόσο, εάν η ηγεσία του υπ. Παιδείας κάνει δεκτό το αίτημα των ΑΕΙ να δώσει περισσότερο χρόνο στη διαβούλευση, αυτό θα σημαίνει ότι το νομοσχέδιο θα φτάσει προς ψήφιση στη Βουλή από τον Σεπτέμβριο με δεδομένη την θερινή διακοπή των εργασιών του Κοινοβουλίου.

Πόρτα» και από τις διοικήσεις των ΑΕΙ στον νόμο-πλαίσιο Κεραμέως

Εξαπλώνεται στην πανεπιστημιακή κοινότητα η ρητή εναντίωση στον νέο νόμο-πλαίσιο που φέρνει για τα ΑΕΙ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Μετά τις αντιδράσεις των φοιτητών, που έχουν λάβει τη μορφή δυναμικών κινητοποιήσεων τις τελευταίες βδομάδες, και των μελών ΔΕΠ και εργαζομένων των πανεπιστημίων σειρά έχουν οι διοικήσεις, οι οποίες εξέδωσαν ανακοινώσεις που «μαυρίζουν» το νόμο-πλαίσιο Κεραμέως στο μεγαλύτερο μέρος ή ακόμη και εν το συνόλω του.

Υπενθυμίζεται ότι ομόφωνη είναι η καταδίκη τόσο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) όσο και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού ΑΕΙ (ΠΟΣΕΕΔΙΠ)

Οι Σύγκλητοι των περισσότερων πανεπιστημίων της χώρας φαίνεται να έχουν θορυβηθεί από τα σχέδια της κυβέρνησης για τον τρόπο διοίκησης των ιδρυμάτων, ενώ είναι πιο σοβαρό από ποτέ το χρόνιο ζήτημα της υποχρηματοδότησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με πολιτική επιλογή των ελληνικών κυβερνήσεων, η οποία πλήττει οριζόντια τις ανάγκες των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, των εργαζόμενων και των φοιτητών εντός τους.

Μέχρι στιγμής, οι σύγκλητοι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), του Παντείου Πανεπιστημίου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστήμιο, Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) και του Πανεπιστημίου Κρήτης έχουν εκδώσει ανακοινώσεις με τις οποίες απορρίπτουν τα επίμαχα σημεία του νόμου που αφορούν στον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας, καθώς και στο επιστημονικό και ακαδημαϊκό έργο των ιδρυμάτων.

Αν και το κάθε ίδρυμα προβάλλει με διαφορετική ιεράρχηση τις ενστάσεις του και επικεντρώνεται περισσότερο ή λιγότερο σε ορισμένα σημεία με βάση τις ανάγκες του, είναι κοινή η θέση της κατάργησης του αυτοδιοίκητου, την οποία θα φέρει ο νόμος-πλαίσιο.

Οι σύγκλητοι των ιδρυμάτων ζητούν επίσης περισσότερο χρόνο και μεγαλύτερο άνοιγμα της διαδικασίας διαβούλευσης στην ακαδημαϊκή κοινότητα, αφού το χρονοδιάγραμμα και ο όγκος του νομοσχεδίου των 345 άρθρων που θα βρίσκεται προς διαβούλευση μέχρι τις 19 Ιουνίου στερούν από τα πανεπιστήμια τη δυνατότητα να το μελετήσουν αναλυτικά και να καταθέσουν εναλλακτικές συνολικές προτάσεις. Ως εκ τούτου κρίνεται ότι η απόσυρση του νομοσχεδίου ή η ριζική τροποποίησή του είναι η μόνη λύση.

Η Σύνοδος Πρυτάνεων αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου την Τρίτη 14 Ιουνίου, ώστε να διατυπώσει τις θέσεις της.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline