Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  16:01:49

Κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει ο ....πόλεμος-αστραπή. Εκατομμύρια Ουκρανοί στα μέτωπα κατά των Ρώσων εισβολέων αλλά και στις όχθες του Δνείπερου. Κύριο

Με εθνική αυτοπεποίθηση οι Ουκρανοί, παρά τις μεγάλες τους δοκιμασίες και απώλειες, μπορεί να αιφνιδιάσουν δυσάρεστα τον Βλ. Πούτιν.

1.Κάτοικοι της πρωτεύουσας της Ουκρανίας κατευθύνθηκαν στην κεντρική παραλία που βρίσκεται στον ποταμό Δνείπερο με τις εικόνες να μην θυμίζουν σε τίποτα όλα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στη χώρα.

Χιλιάδες κάτοικοι του Κιέβου εκμεταλλεύτηκαν την υψηλή για την εποχή θερμοκρασία και απόλαυσαν τον ήλιο στην κεντρική παραλία της πόλης που βρίσκεται στις όχθες του Δνείπερου. Άλλοι καθισμένοι στο έδαφος έκαναν ηλιοθεραπεία, άλλοι κολυμπούσαν στο νερό ενώ κάποιοι άλλοι έπαιζαν βόλει. Οι εικόνες αυτές θυμίζουν την ζωή που επικρατούσε στο Κίεβο πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Επιστροφή στην κανονικότητα με αστερίσκους

Ο καλοκαιρινός καιρός συμπίπτει με την σχετική ηρεμία που επικρατεί στην περιοχή μιας και οι ρωσικές δυνάμεις έχουν απωθηθεί προς την ανατολική Ουκρανία. Πάντως ακόμα και σήμερα η ανησυχία στο Κίεβο είναι διάχυτη μιας και συνεχώς άνδρες καλούνται να παρουσιαστούν στην πρώτη γραμμή καθώς ημερησίως χάνουν τη ζωή τους 100 στρατιώτες.

Την ίδια ώρα οι καφετέριες και τα εστιατόρια άνοιξαν ξανά, ο θόρυβος από το τσούγκρισμα των ποτηριών στα υπαίθρια τραπέζια ακούγεται και πάλι. Ωστόσο η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 23:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί παραμένει, ο συναγερμός για αεροπορικές επιδρομές εξακολουθεί να ακούγεται ενώ πολύ σπάνια ακούγονται ο ήχος των εκρήξεων.

2.Ουκρανία: Σφοδρές μάχες στο Λουγκάνσκ – Αλλάζει στρατηγική η Ρωσία
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος, επεσήμανε ωστόσο ότι οι ουκρανικές δυνάμεις διαψεύδουν τις «Κασσάνδρες» και εμποδίζουν με σθένος τα ρωσικά στρατεύματα να σαρώσουν την ανατολική Ουκρανία, όπου σφοδρές μάχες μαίνονται εδώ και εβδομάδες

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος, επεσήμανε ωστόσο ότι οι ουκρανικές δυνάμεις διαψεύδουν τις «Κασσάνδρες» και εμποδίζουν με σθένος τα ρωσικά στρατεύματα να σαρώσουν την ανατολική Ουκρανία, όπου σφοδρές μάχες μαίνονται εδώ και εβδομάδες.

Σε ομιλία του το Σάββατο, ο Ζελένσκι τόνισε ότι νιώθει περήφανος για τους Ουκρανούς μαχητές που κατάφεραν να συγκρατήσουν τη ρωσική προέλαση στο Ντονμπάς, μεγάλο μέρος του οποίου ελέγχεται από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα.

«Θυμάστε πώς η Ρωσία, στις αρχές Μαΐου, ήλπιζε να καταλάβει όλο το Ντονμπάς;» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος το Σάββατο. «Βρισκόμαστε στην 108η ημέρα του πολέμου και το Ντονμπάς αντέχει».

Ουκρανία: Σε οριακό σημείο ο πόλεμος – Χιλιάδες οι νεκροί

Αφού απέτυχε να καταλάβει το Κίεβο τις πρώτες ημέρες του πολέμου, η Μόσχα επικεντρώθηκε στην κατάληψη ρωσόφωνων περιοχών του Ντονμπάς, καθώς και των ακτών στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, αντί για μια «γρήγορη και εύκολη κατάληψη», οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εμπλακεί σε μια μακρά σύγκρουση, η οποία οφείλεται εν μέρει στα όπλα που προσέφερε η Δύση στην Ουκρανία.

...Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα στην Ουάσιγκτον, ανέφερε στην πιο πρόσφατη έκθεσή του ότι σύμφωνα με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, ο ρωσικός στρατός κάνει σχέδια για «έναν μακρόχρονο πόλεμο».

Το Iνστιτούτο ανέφερε ότι ο αναπληρωτής επικεφαλής της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας τόνισε ότι η Μόσχα παρέτεινε το πολεμικό χρονοδιάγραμμά της μέχρι τον Οκτώβριο, το οποίο θα αναπροσαρμόσει εάν σημειώσει επιτυχίες στο Ντονμπάς.

Τα στοιχεία «πιθανότατα υποδεικνύουν ότι το Κρεμλίνο έχει, τουλάχιστον, αναγνωρίσει ότι δεν μπορεί να επιτύχει τους στόχους του στην Ουκρανία γρήγορα και προσαρμόζει εκ νέου τους στρατιωτικούς του στόχους σε μια προσπάθεια να διορθώσει τις αποτυχίες που κατέγραψε στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία», σημειώνει το Ινστιτούτο.

3.Ουκρανία: Η μεγαλύτερη έκπληξη στον πόλεμο μπορεί να αφορά τον ίδιο τον Πούτιν
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φτάσει τις 108 ημέρες, με τις εκπλήξεις να είναι πολλές. Αρθρογράφος των New York Times θεωρεί ότι η μεγαλύτερη μπορεί να είναι για τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο.

Πολλοί ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι η Ρωσία θα κάνει... περίπατο στην Ουκρανία μετά από την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, ωστόσο σήμερα συμπληρώθηκαν 108 μέρες μαχών.
Σε αυτό τον πόλεμο οι εκπλήξεις είναι πολλές, με τον γνωστό αρθρογράφο των New York Times, Τόμας Φρίντμαν να εκτιμά, σε άρθρο του, ότι η μεγαλύτερη δεν έχει έρθει ακόμα και αυτή μπορεί να αφορά τον Βλαντίμιρ Πούτι

Αν και οι Αμερικάνοι δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε σχεδόν τίποτα άλλο, οι περισσότεροι συμφωνούν με την κίνηση των ΗΠΑ να παράσχουν γενναιόδωρη οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, σημειώνει ο Φρίντμαν. Οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν θα μπορούσαν να βρουν την Ουκρανία στον χάρτη έως και πριν από λίγους μήνες, υπενθυμίζει ο αρθρογράφος των NYT.

Ο πόλεμος θυμίζει αγώνα σούμο

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Φρίντμαν, η διατήρηση αυτής της υποστήριξης καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού θα είναι διπλά σημαντική, καθώς ο πόλεμος εισέρχεται πια σε μια φάση που θυμίζει αγώνα σούμο. Σε μια φάση δηλαδή κατά την οποία δύο γιγάντιοι παλαιστές προσπαθούν μεν να πετάξουν ο ένας τον άλλο έξω από το ρινγκ χωρίς όμως να τα καταφέρνουν αλλά και χωρίς να τα παρατάνε.

Ο ίδιος ο Φρίντμαν δηλώνει βραχυπρόθεσμα αισιόδοξος όταν εκφράζει την ελπίδα πως η πλειοψηφία των Αμερικανών θα συνεχίσει – παρά την άνοδο στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων – να τάσσεται υπέρ της στήριξης προς την Ουκρανία έως ότου εκείνη μπορέσει να ανακτήσει στρατιωτικά την κυριαρχία της ή να συνάψει μια αξιοπρεπή ειρηνευτική συμφωνία με τον Πούτιν.

Για να δικαιολογήσει αυτήν του την αισιοδοξία, ο Τόμας Φρίντμαν επικαλείται όσα γράφει στο νέο του βιβλίο με τον τίτλο «The Four Ages of American Foreign Policy» («Οι τέσσερις εποχές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής» ελληνιστί) ο Αμερικανός ακαδημαϊκός Μάικλ Μάντελμπαουμ που διδάσκει αμερικανική εξωτερική πολιτική στο Johns Hopkins School of Advanced International Studies.

Κανείς δεν ξέρει πώς θα τελειώσει

Μετά από περισσότερες από 100 ημέρες μαχών, κανείς δεν μπορεί να πει πώς θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος που ξεκίνησε μέσα στο κεφάλι του Πούτιν και πιθανότατα θα τελειώσει μόνο όταν ο Πούτιν πει ότι θέλει να τελειώσει, υποστηρίζει ο Φρίντμαν.

Ο Ρώσος πρόεδρος το πιο πιθανό είναι πως νιώθει ότι κινεί τα νήματα και ότι έχει τον χρόνο με το μέρος του επειδή μπορεί να αντέξει περισσότερο πόνο από ό, τι οι δυτικές δημοκρατίες. Οι μεγάλοι πόλεμοι είναι, ωστόσο, κάτι το παράξενο. Όπως και αν ξεκινήσουν, μπορούν να τελειώσουν με εντελώς απρόβλεπτους τρόπους, υπενθυμίζει ο Φρίντμαν.

Οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι πέρα από βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ και το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ στον κόσμο, έχουν ήδη κινηθεί αποφασιστικά περιορίζοντας τις συναλλαγές (εμπόριο, επενδύσεις) με τη Ρωσία. Στις 31 Μαΐου, τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να μειώσουν κατά 90% τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του 2022.

«Δίκοπο μαχαίρι» οι κυρώσεις
Ο Τόμας Φρίντμαν αναγνωρίζει πως αυτή η κίνηση θα βλάψει μεν τη Μόσχα αλλά θα προκαλέσει παράλληλα πόνο και εντός της ΕΕ, σε καταναλωτές και κατασκευαστές που ήδη πληρώνουν αστρονομικά υψηλές τιμές για τη βενζίνη και το φυσικό αέριο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline