Τετάρτη 17 Απριλίου 2024  01:00:17

Συνεχίζεται η Τουρκική πρόκληση – «Προβοκάτσιες οι επισκέψεις Ελλήνων αξιωματούχων στο Καστελόριζο».

Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις με δημοσιογράφους και πολιτικούς να υπηρετούν και να διαδίδουν την ρητορική του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτή τη φορά ρεπορτάζ του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού TRT αναφέρεται στο Καστελόριζο.

Στη διάρκειά εκπομπής του TRT της Τουρκίας με τίτλο «Ο ελληνικός κόμπος στο Αιγαίο: Εξοπλισμένο Καστελόριζο» οι δημοσιογράφοι αναφέρουν: «Το Καστελόριζο έχει έκταση 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2 χλμ από την περιοχή Κας της Αττάλειας».

«Μπορούν να το δουν ακόμη και με γυμνό μάτι» προσθέτουν και συνεχίζουν: «Το Καστελόριζο, σύμφωνα με τη συνθήκη των Παρισίων, έχει αποστρατιωτικοποιημένο στάτους. Παρά το ότι η συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων επιβάλουν αποστρατικοποίηση, η Αθήνα εξόπλισε το Καστελόριζο».

«Όπως εξόπλισε και άλλα 15 νησιά του Αιγαίου. Η στρατιωτική κινητικότητα του 2020 στο νησί καταγράφηκε έτσι από το TRT» τονίζεται στο ρεπορτάζ.

Στην συνέχεια μιλούν για την ελληνική... προκλητικότητα: «Παράλληλα με τον εξοπλισμό, Έλληνες αξιωματούχοι συχνά κάνουν προβοκατόρικες επισκέψεις στο Καστελόριζο. Η ελληνίδα πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσγειώθηκε στο νησί με στρατιωτικό ελικόπτερο και συνοδεία F-16».

Εδώ μπλέκεται και η διαμάχη για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, στην Ανατολική Μεσόγειο, συνεχίζει το ρεπορτάζ του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού.
Η Αθήνα υποστηρίζει ότι παρόλο που τα νησιά είναι πολύ μικρά, έχουν την ίδια θαλάσσια δικαιοδοσία με την ηπειρωτική χώρα. Αυτό είναι σαφώς αντίθετο τόσο στο διεθνές δίκαιο όσο και στο εθιμικό δίκαιο. Η Τουρκία αισθάνεται άβολα με τη στάση της Αθήνας στο θέμα αυτό, επισημαίνει το TRT.

Παράλληλα, παραθέτει δήλωση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Αφήνουμε το νόημα της διεκδίκησης θαλάσσιας δικαιοδοσίας 40 χιλιομέτρων για το νησί Μέις (Καστελόριζο), το οποίο απέχει λιγότερο από 2 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα μας και περισσότερα από 600 χιλιόμετρα από την Ελλάδα, στη διακριτική ευχέρεια της διεθνούς κοινότητας».

Στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» μίλησε ο αντιδήμαρχος του Καστελόριζου, Στράτος Αμύγδαλος λέγοντας πως: «Υπάρχει μια κανονικότητα στο νησί, υπάρχει μια μικρή επιφύλαξη και μια ανησυχία αλλά πατάμε γερά στα πόδια μας».
Τόνισε πως έχουν καταφθάσει για το 3ήμερο πάνω από 200 άτομα και θέλησε να ευχαριστήσει δημοσίως όσους φυλάνε το ακριτικό νησί.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline