Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  20:10:21

Πολύ αργησε...Διώρυγα της Κορίνθου κλειστή από τον Φεβρουάριο του 2021.: Έως τις 15 Ιουλίου έχει ορισθεί η επαναλειτουργία της. Κύριο

Δεν έχουν λήξει οι αναγκαίες εργασίας στερέωσης και εμβάθυνσης. - Γιατί θα κλείσει ξανά το φθινόπωρο.

Μεγάλη, πρωτοφανής η καθυστέρηση για έργα συντήρησης, που κράτησε ήδη 17 μήνες και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Έως τις 15 Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει ξανά η διώρυγα της Κορίνθου, η οποία παραμένει κλειστή ύστερα από αλλεπάλληλες κατολισθήσεις από τον Φεβρουάριο του 2021, για την ανάγκη έργων συντήρησης.

Τα έργα έχουν προχωρήσει ωστόσο η πλήρης επαναλειτουργία της διώρυγας θα γίνει ουσιαστικά σε τρεις δόσεις καθώς ένα μήνα μετά το άνοιγμά της, θα κλείσει εκ νέου το φθινόπωρο προκειμένου να συνεχιστούν τα έργα.

Όπως είχε επισημάνει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει αυτοψία στην περιοχή πριν λίγες ημέρες, «την επόμενη χρονιά, βάσει και της σχετικής σύμβασης, η Διώρυγα θα ανοίξει για όλους τους καλοκαιρινούς μήνες, Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο και το μεθεπόμενο καλοκαίρι, η Διώρυγα θα ανοίξει για να μην ξανακλείσει».

Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΑΕΔΙΚ (Ανώνυμη Εταιρία Διώρυγας Κορίνθου), η οποία είναι θυγατρική του υπερταμείου, οι εργασίες αποκατάστασης και αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Το πολύμηνο κλείσιμο της Διώρυγας, η οποία θα επαναλειτουργήσει ύστερα από περίπου 1,5 χρόνο δεν αποτέλεσε μόνο αιτία διεθνούς δυσφήμισης της χώρας μας, αλλά έθεσε σε κίνδυνο και την ίδια τη βιωσιμότητα της εταιρίας δεδομένου ότι τα έσοδά της ήταν μηδενικά για αυτό το διάστημα και οι οικονομικές απώλειες τεράστιες.

Αρκεί να σημειωθεί ότι, οι διελεύσεις πλοίων στη Διώρυγα της Κορίνθου σε περίοδο κανονικότητας (έτος 2019) ανήλθαν σε 11.417 (σημειώνοντας αύξηση +7,5%), ενώ το 55% αυτών σχετίζεται με την τουριστική δραστηριότητα, γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία και τη δυναμική του έργου μετά το πέρας των έργων αποκατάστασης για την ευρύτερη περιοχή.
Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε το 2019 σε 5,19 εκατ. ευρώ και το 2020 χρονιά που είχαν ισχύσει περιοριστικά μέτρα, σε 3,83 εκατ. ευρώ. Με τη διακοπή της λειτουργίας της η εταιρία αναγκάστηκε να καταφύγει σε δανεισμό τόσο από τη μητρική ΕΕΣΥΠ, ύψους 300.000 ευρώ, αλλά και από την Τράπεζα Πειραιώς για τοκοχρεωλυτικό δάνειο μέχρι του ποσού των 3,4 εκατ. ευρώ.

Η εταιρία δεν επιχορηγείται από τον κρατικό Προϋπολογισμό και τα έσοδα της προέρχονται αποκλειστικά από τις διελεύσεις των πλοίων. Ύστερα από την αποτυχημένη παραχώρηση της διαχείρισης της διώρυγας σε εταιρία αμερικανικών συμφερόντων, η οποία πτώχευσε, επέστρεψε εκ νέου το 2010 στον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ σήμερα εντάσσεται στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου.

Νέες υπηρεσίες

Με την επαναλειτουργία της διώρυγας, θα τεθούν σε εφαρμογή και νέες υπηρεσίες καθώς θα ξεκινήσει το νέο portal και οι e-commerce υπηρεσίες της εταιρείας καθώς επίσης και η παροχή υψηλού επιπέδου εξατομικευμένων υπηρεσιών, όπως η online αναγγελία (άφιξης/διέλευσης) και το online ticketing.

Στο διάστημα που μεσολάβησε η Α.Ε.ΔΙ.Κ, προχώρησε στην απόκτηση του νέου Ρυμουλκού ''ΒΕΡΓΙΝΑ'' και στην άμεση ενσωμάτωσή του στον υπάρχοντα στόλο της. Το Ρυμουλκό είναι νεότερης Ναυπήγησης και Τεχνολογίας και ενισχύει το στόχο της εταιρείας για την παροχή αξιόπιστων υπηρεσιών. Δίνει τη δυνατότητα στους συνεργάτες της ΑΕΔΙΚ να το χρησιμοποιούν για τη ρυμούλκηση κατά τη διέλευση της Διώρυγας, όπως επίσης και για τη ρυμούλκηση και συνδρομή στους χειρισμούς ασφαλούς πρόσδεσης εμπορικών πλοίων στους Λιμένες Κορίνθου, Κιάτου, Θίσβης, Καλαμακίου και Σουσακίου.

Ο κομβικός ρόλος της διώρυγας

Το κανάλι το χρησιμοποιούν όλων των ειδών τα πλοία, από μικρά τουριστικά, μέχρι μεγάλα εμπορικά, κρουαζιερόπλοια και γκαζάδικα. Ειδικά για τα κρουαζιερόπλοια ο διάπλους από τη διώρυγα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εμπειρίες του ταξιδιού.

Η Διωρυγα της Κορίνθου εγκαινιάστηκε στις 25 Ιουλίου 1893 με την διάνοιξη του Ισθμού να θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα κατασκευαστικά επιτεύγματα της περιόδου καθώς συντόμευσε το θαλάσσιο δρόμο από τον Πειραιά στην Ιταλία κατά το ήμισυ.
Αποτελεί έως και σήμερα σημαντικό διεθνή κόμβο θαλάσσιων συγκοινωνιών, καθώς είναι η συντομότερη και ασφαλέστερη θαλάσσια οδός για πλοία που έρχονται από λιμάνια του Ιονίου, της Αδριατικής, της νότιας Ιταλίας, αλλά και για όσα περνούν από τον πορθμό της Μεσσήνης με κατεύθυνση λιμάνια της ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας και αντίστροφα.

Ενδεικτικά, η απόσταση από την Πάτρα έως τον Πειραιά, μέσω της Διώρυγας, είναι 100 ναυτικά μίλια, ενώ με τη Διώρυγα κλειστή ένα σκάφος είναι υποχρεωμένο να κάνει τον περίπλου της Πελοποννήσου και να διανύσει 295 ναυτικά μίλια, διανύοντας τριπλάσια απόσταση και καταναλώνοντας τριπλάσια καύσιμα.

Τα έργα που εκτελούνται και η περίφραξη

Το έργο της αποκατάστασης της Διώρυγας περιλαμβάνει:

• Εκσκαφές σε μήκος 1 χλμ. για τη σταθεροποίηση των υφισταμένων πρανών.

• Καθαρισμό της Διώρυγας από προϊόντα καταπτώσεων και συντρίμματα λιθεπένδυσης της αρχικής κατασκευής.

• Κατασκευή πασσαλότοιχου για την εξασφάλιση της προστασίας του ποδός του πρανούς της Διώρυγας.

• Κατασκευή μέτρων ενίσχυσης της θεμελίωσης του νοτίου ακροβάθρου της γέφυρας των αγωγών μεταφοράς λυμάτων.

• Κατασκευή όλων των έργων διευθέτησης και απορροής των επιφανειακών υδάτων.
Στα έργα αναβάθμισης εντάσσεται και η περίφραξη κατά μήκος της Διώρυγας (εντός του 2022), αλλά και η εκκίνηση της πεζοδρόμησης μιας έκτασης 3,5 χιλιομέτρων, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Όπως επισημαίνει η εταιρία, τα έργα αυτά θα αλλάξουν συνολικά τη μορφή της περιοχής, θα την αναβαθμίσουν περαιτέρω αισθητικά και θα επιτρέψουν την ασφαλή πρόσβαση στους επισκέπτες.

Η πρώτη φάση των έργων ολοκληρώνεται, σύμφωνα με την ΑΕΔΙΚ, επιτρέποντας την επανεκκίνηση των διελεύσεων της Διώρυγας από τον Ιούλιο. Από το φθινόπωρο η Διώρυγα θα διακόψει για ολιγόμηνο διάστημα τη λειτουργία της, καθώς την περίοδο εκείνη η διέλευση των πλοίων είναι πολύ περιορισμένη, οπότε και θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση του έργου. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η θωράκισή της έναντι των κατολισθήσεων με τη σταθεροποίηση των πρανών.

Το στόχο αυτό υπηρετεί επικουρικά και η μελέτη βιωσιμότητας (feasibility study) για όλο το μήκος της Διώρυγας, στην οποία προχώρησε το Υπερταμείο, προκειμένου να εξεταστεί ποια επιπλέον έργα μπορεί να χρειαστεί να γίνουν για τη σωστή συντήρηση του σημαντικού αυτού μνημείου.

Παράλληλα, στόχος του Υπερταμείου είναι και η περαιτέρω στοχευμένη αξιοποίηση της περιοχής. Για το λόγο αυτό έχει εκπονηθεί αναπτυξιακό σχέδιο με τις ενδεδειγμένες εμπορικές χρήσεις, οι οποίες θα αναδείξουν την περιοχή.

Η επέμβαση στη διώρυγα, πάντως, δεν περιλαμβάνει έργα διαπλάτυνσης και εκβάθυνσης για την αναγκαιότητα των οποίων έχουν διαχρονικά τοποθετηθεί τοπικοί φορείς προκειμένου να επιτευχθεί η περαιτέρω ανάπτυξή της.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline