Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ρόλος της Ελλάδας και των Ελλήνων στο Χόλιγουντ με τρανταχτά ονόματα από τον Σκούρα και τον Κασαβέτη έως τους Μελίνα, Κακογιάννη και τον Χατζηδάκη. Νέα έκθεση με σπάνιο αρχειακό υλικό. Κύριο

Ονομάζεται «Ελλάδα, Η Μούσα του Hollywood» και έρχεται στην Ελληνοαμερικανική Ένωση από την Πέμπτη 23 Ιουνίου. Είναι η πρώτη φορά που η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου συνεργάζεται με ελληνικό φορέα και παρουσιάζει τμήμα των αρχείων της στη χώρα μας.

Ποιο ρόλο έπαιξε η Ελλάδα στην εξέλιξη του Χόλιγουντ, της εμβληματικής βιομηχανίας του κινηματογράφου, ήδη από την εποχή του μεγάλου ελληνικού μεταναστευτικού κύματος στην Αμερική; Απαντήσεις πλούσιες σε πληροφορίες και υψηλή αισθητική μπορούμε να αναζητήσουμε σε μια νέα έκθεση με σπάνιο αρχειακό υλικό που εγκαινιάζεται στην γκαλερί Κέννεντυ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης την Πέμπτη 23 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 23 Ιουλίου 2022.

Ονομάζεται «Ελλάδα, Η Μούσα του Hollywood» και διοργανώνεται από το Hellenic American College, την Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Greek American Foundation σε συνεργασία με το Film Archive and the Margaret Herrick Library of The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Είναι η πρώτη φορά που η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, ο οργανισμός που απονέμει τα βραβεία Oscar®, συνεργάζεται με ελληνικό φορέα και παρουσιάζει τμήμα των αρχείων της στην χώρα μας.

Είναι η πρώτη φορά που η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, ο οργανισμός που απονέμει τα βραβεία Oscar®, συνεργάζεται με ελληνικό φορέα και παρουσιάζει τμήμα των αρχείων της στην χώρα μας.

Μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό από την ιδιωτική συλλογή του ομογενούς Gregory Pappas και τις συλλογές της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών αναδεικνύεται η συμβολή Ελλήνων και Ελληνοαμερικανών στην αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία. Η έκθεση πλαισιώνεται από κείμενα του Taso G. Lagos, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Washington, Henry M. Jackson School of International Studies, και του Ilias Chrisochoidis, επισκέπτη καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Stanford και συγγραφέα.

Η Ελλάδα στο Χόλιγουντ

Από τις πρώτες μέρες του Χόλιγουντ ως ψυχαγωγικού επίκεντρου του κόσμου, οι Έλληνες συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάπτυξή του. Ο Alexander Pantages, Έλληνας μετανάστης, έχτισε ένα εκτεταμένο δίκτυο 84 κινηματογράφων στις ΗΠΑ και τον Καναδά στα τέλη του 1800 και στις αρχές του 1900, που σηματοδότησε την έναρξη της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Λίγα χρόνια αργότερα, ένας άλλος Έλληνας μετανάστης, ο Σπύρος Σκούρας, που έφτασε στην Αμερική πάμπτωχος το 1910, άλλαξε για πάντα την ιστορία του κινηματογράφου. Ως πρόεδρος της 20th Century Fox επέβλεψε την παραγωγή μερικών από τα μεγαλύτερα κλασικά έργα του Χόλιγουντ και εισήγαγε την τεχνολογία του Cinemascope.

Δεκάδες ηθοποιοί, παραγωγοί, σκηνοθέτες, τεχνικοί και άλλοι επαγγελματίες του κινηματογράφου, Έλληνες ή Ελληνοαμερικανοί, ξεχώρισαν επίσης από τα πρώτα χρόνια και μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένων και δεκάδων που κέρδισαν τα πολυπόθητα Όσκαρ. Φυσικά, η Ελλάδα—τα τοπία, η ιστορία και η μυθολογία- αξιοποιήθηκε επίσης ως μούσα με αμέτρητες ταινίες που γυρίστηκαν στη χώρα ή εμπνεύστηκαν από αυτήν.

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022, 19:30. Διάρκεια: 23 Ιουνίου – 23 Ιουλίου 2022. Γκαλερί Κέννεντυ Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα). Ώρες λειτουργίας, Δευτέρα – Παρασκευή: 12:00 – 20:00,Σάββατο: 10:00 – 14:00, Κυριακές κλειστά. Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες: τηλ. 210 3680052, www.hau.gr

Πολυμέσα