Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  23:08:35

Τέταρτη δόση εμβολίου με νέο Χάος στην «Επιτροπή πολυφωνίας»– Οι διαφωνίες των ειδικών, οι πρόχειρες αποφάσεις Πλεύρη για διάφορες κατηγορίες και ηλικίες. Κύριο

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, μίλησε για τη σύσταση για την τέταρτη δόση λέγοντας ότι η χθεσινή ανακοίνωση δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό.

Συνεχίζεται το αλαλούμ με την τέταρτη δόση εμβολίου, καθώς τώρα η Επιτροπή λέει πως η σύσταση για εμβολιασμό αφορά όσους είναι άνω των 60 ετών, ενώ όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου για όσους είναι άνω των 30 ετών δίνεται η δυνατότητα να εμβολιαστούν αλλά... για διαφορετικούς λόγους και όχι μόνο για λόγους υγείας. Ειδικότερα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού αναφέρθηκε στις χθεσινές ανακοινώσεις λέγοντας: «Δεν αφορά εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, είναι για συγκεκριμένα άτομα στα οποία δίνεται η δυνατότητα.

Η σύσταση παραμένει εμβολιασμός για τα άτομα άνω των 60 ετών».

Η σύσταση της επιτροπής για τον εμβολιασμό με την τέταρτη δόση είναι η ίδια και παραμένει με αυτή που έχει διατυπωθεί στις αρχές Μαΐου, επανέλαβε η κ. Θεοδωρίδου εξηγώντας ότι η δεύτερη αναμνηστική δόση έχει όφελος για τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν υποκείμενο πρόβλημα.

Αίσθηση προκαλεί ότι για όσους είναι από 30 έως 59 ετών η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι δίνεται η δυνατότητα για τέταρτη δόση σε αυτούς που το επιθυμούν, και όχι μόνο για λόγους υγείας. «Τα έχουμε γνωρίσει (σσ τα άτομα αυτά) με τα αιτήματα που έχουν υποβάλει προς την επιτροπή. Γι' αυτούς ανοίγει η πλατφόρμα. Για περιπτώσεις που το επάγγελμά τους, τους εκθέτει σε μεγάλο βαθμό στον ιό ή ακόμα για κοινωνικά θέματα, για ανθρώπους που έχουν ρυθμίσει ταξίδια και δεν θέλουν να τα χάσουν γιατί είναι σημαντικά για την ζωή τους ή για θέματα οικογενειακά.

Και βέβαια υπάρχουν και οι άνθρωποι που συμβιώνουν στο περιβάλλον τους με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Γι' αυτούς τους λίγους ανοίγει. Πιστεύω ότι δεν θα πάνε πολλοί να κάνουν την τέταρτη δόση και όπως γράφτηκε και στην ανακοίνωση δεν θα ανοίγαμε στον γενικό πληθυσμό για έναν εμβολιασμό που ακόμη δεν ξέρουμε το πρόσθετο όφελος» πρόσθεσε η κ. Θεοδωρίδου, γεννώντας ωστόσο ερωτηματικά για το εάν η απόφαση για εμβολιασμό είναι κάτι που μπορεί να λαμβάνει ο καθένας ατομικά ανάλογα με τις δικές του αντιλήψεις για το τι του χρειάζεται και το τι όχι, τη στιγμή που η ίδια η επιτροπή αλλά και η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το όφελος της τέταρτης δόσης.

Ειδικοί λόγοι... για τέταρτη δόση

Στα άτομα άνω των 65 ετών, για τα οποία από τον Μάιο έχει δοθεί το πράσινο φως για τον εμβολιασμό με την τέταρτη δόση, το ποσοστό που έχει εμβολιαστεί είναι εξαιρετικά χαμηλό, τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, συγκεκριμένα μόλις το 15% έχει εμβολιαστεί.

«Και αν επανερχόμαστε με αυτή την σύσταση είναι για να τονίσουμε ότι αυτά τα άτομα ακριβώς, άνω των 60 ετών είναι αυτοί που πρέπει να κάνουν την τέταρτη δόση, το έχουν αμελήσει. Σε αυτό το σημείο να σταθούμε και όχι αν άνοιξε η πλατφόρμα για τους λίγους που έχουν ειδικούς λόγους να κάνουν την τέταρτη δόση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα αν τα άτομα στο ηλικιακό όριο των 60 ετών θα πρέπει να προχωρήσουν στην τέταρτη δόση ή να περιμένουν τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε πως «το να πιάσουν τις μεταλλάξεις είναι το ευκταίον αλλά να μην οικοδομούμε υπέρμετρες φιλοδοξίες για το όποιο καινούριο εμβόλιο» και συνέστησε πως τα άτομα που πλησιάζουν τα 60 και δεν έχουν κάποιο πρόβλημα άλλο που να τα απασχολεί ή άλλο θέμα που να θέλουν να ενισχύσουν την άμυνά τους μπορούν να περιμένουν.

Μάλιστα αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις που έγιναν από την Moderna πριν λίγες ημέρες για ένα εμβόλιο που θα έχει και το αρχικό στέλεχος της Γιουχάν, αυτό που χρησιμοποιούμε τώρα δηλαδή και μεταλλάξεις της Όμικρον.

Μάσκες σε εσωτερικούς χώρους

Σε ό,τι αφορά την άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, η κ. Θεοδωρίδου σχολίασε «στους κλειστούς χώρους νομίζω ότι η μάσκα παραμένει» και προσέθεσε πως η απόφαση που ελήφθη από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων για την χρήση της μάσκας έχει στηριχθεί σε πολύ σημαντικά κριτήρια.

«Απλώς ο καθένας μας θα πρέπει να κρίνει πού κυκλοφορεί, με ποιους συναναστρέφεται και να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα. Δηλαδή η μάσκα σε κλειστό χώρο ή σε συναναστροφή με πολλά άτομα πρέπει να παραμένει» τόνισε.
Όσο για το φθινόπωρο, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε πως πάντα ο Σεπτέμβριος για το θέμα των αναπνευστικών λοιμώξεων παραμένει ένα ανοιχτό κεφάλαιο με ερωτηματικά.

Σε κάθε περίπτωση όμως, υποστήριξε πως δεν είναι δυνατόν να ζήσουμε αυτά που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. «Έχουν γίνει φοβερά άλματα, από τον τρόπο διάγνωσης, από τον τρόπο αντιμετώπισης των ασθενών, τον τρόπο πρόληψης, τις θεραπείες με τα καινούρια αντιικά. Αυτό το μήνυμα πρέπει να το επαναλαμβάνουμε και να μην σκεφτόμαστε τις γκρίζες ημέρες της πανδημίας» κατέληξε η ίδια.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline