Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορωνοϊός: Mπαίνουμε σε εφιάλτη. Από σήμερα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα καθημερινά και μέχρι μέσα Ιουλίου και έως 30-35.000 κρούσματα. Κύριο

Αιφνιδιαστική πρόβλεψη καθηγητή-εκπροσώπου Μαγιορκίνη για περισσότερα από 20.000 κρούσματα σήμερα Τρίτη. Δεν υπάρχει ακόμα σημαντική πίεση στις ΜΕΘ.

Σε μια δραματική πρόβλεψη προχώρησε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής – Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, για 20.000 κρούσματα κορωνοϊού σήμερα Τρίτη. Και ακόμα χειρότερα για τις επόμενες ημέρες μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρει ότι: «η μεσοσταθμική αύξηση στον αριθμό των διαγνώσεων με COVID-19 κινήθηκε στο επίπεδο του 60% εντός της τελευταίας εβδομάδας. Αυτό σημαίνει ότι αύριο Τρίτη λογικά περιμένουμε να δούμε λίγο παραπάνω από 20.000 διαγνώσεις», έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση των κλινών εντός των νοσοκομείων παρέμεινε στο επίπεδο του 44%. Ο αριθμός των διασωληνωμένων παρέμεινε σχετικά σταθερός, με ήπια αύξηση της τάξης του 3%. «Προς το παρόν δεν έχουμε δει σημαντική πίεση στις ΜΕΘ αν και η αύξηση στις διαγνώσεις είναι παρούσα τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Η κινητική και δυναμική στις διασωληνώσεις εντός αυτής της εβδομάδας θα είναι και ο σημαντικότερος προγνωστικός δείκτης. Το βασικό σενάριο πρόβλεψης για την θερινή έξαρση παραμένει σε κορύφωση μέχρι τις 10 Ιουλίου που θα κυμανθεί στο επίπεδο των 20.000 διαγνώσεων (7-ήμερος μέσος όρος).

Νωρίτερα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι θα έχουμε 20.000 με 25.000 ημερήσια κρούσματα κορονοϊού μέχρι τις 15 Ιουλίου. Ο ίδιος τόνισε ότι τα κρούσματα πιθανόν να είναι περισσότερα, καθώς δεν πραγματοποιούνται όσα δειγματοληπτικά τεστ γίνονταν τον χειμώνα. Συμπλήρωσε, δε, ότι με δεδομένη τη χαλάρωση των μέτρων και τον δείκτη μεταδοτικότητας θα μπορούσε να είναι και διπλάσια τα πραγματικά κρούσματα.

Πλεύρης: Το νέο μοντέλο είναι η συνύπαρξη με τον κορωνοϊό

«Η αύξηση των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενη - Οι σκληροί δείκτες είναι χαμηλά»

«Η αύξηση των κρουσμάτων ήταν κάτι αναμενόμενο. Είναι ένα κύμα που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη. Είμαστε από τις τελευταίες χώρες που πήραμε μια σειρά από μέτρα και αυτή είναι απάντηση σε όσους λένε ότι καταργούμε μέτρα ή αναστέλλουμε μέτρα λόγω του τουρισμού. Το νέο μοντέλο είναι αυτό της συνύπαρξης με τον ιό και των πιο στοχευμένων μέτρων, κυρίως για τους ευάλωτους συμπολίτες», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ολοκληρώνοντας την συζήτηση στην Επιτροπή, του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας» σχετικά με την πορεία της πανδημίας και την αύξηση των κρουσμάτων.

Ο υπουργός σημείωσε πως «οι σκληροί δείκτες είναι αρκετά πιο χαμηλά από αυτούς που θα έφταναν σε πίεση το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παρακολουθούμε και τις νοσηλείες που έχουμε σε απλές κλίνες, που, όπως ήταν λογικό, θα αυξηθούν. Δεν θεωρούμε ότι, τουλάχιστον μέσα στο θέρος, θα υπάρξει ιδιαίτερη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και, υπό αυτήν την έννοια, δεν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα, αλλά είμαστε σε επιφυλακή, εάν πιεστεί το σύστημα, ειδικά προς τους φθινοπωρινούς μήνες, να πάμε σε πιο στοχευμένα μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας».

Κορωνοϊός: 7.682 κρούσματα σήμερα, 12 θάνατοι και 97 διασωληνωμένοι

Σχετικά με τις αλλαγές στην δευτεροβάθμια υγεία, ο κ. Πλεύρης είπε πως «η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα έχει κάνει τις προτάσεις της και έχουν περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο και ήδη βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας προκειμένου να τεθούν στη διαβούλευση».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην συνεργασία που θα πρέπει να δείξει και η Αυτοδιοίκηση για την στελέχωση των μονάδων στα νησιά, λέγοντας πως «στην Μήλο καταφέραμε να βρούμε ορθοπεδικό για να πάει στο νησί. Για την προσωρινή στέγασή του, έγιναν από τον πρόεδρο του Κέντρου Υγείας κάποιες παρεμβάσεις και του έγινε μήνυση και πέρασε αυτόφωρο! Και τώρα ο γιατρός λέει ότι εάν δεν βρω που να μείνω, θα φύγω». Ο κ. Πλεύρης πρόσθεσε «πως για να έχουν τα νησιά μας γιατρούς, θα πρέπει να βοηθούν οι δημοτικές αρχές και δεν λέμε να δώσουν χώρο, αλλά να μπορέσουμε να κάνουμε μια τροποποίηση στο υπάρχον περιφερειακό ιατρείο. Καθώς τέτοιες λογικές, όπως έγιναν Μήλο δεν μπορούμε να τις καταλάβουμε».

Πλεύρης: «Παράθυρο» για νέα μέτρα από το φθινόπωρο, αν πιεστεί το ΕΣΥ

Σχετικά με την κριτική ότι η κυβέρνηση φέρνει κάθε τρεις μήνες νομοσχέδιο για παράταση των μέτρων, είπε ότι το κάνουμε γιατί δεν θέλουμε να υπάρχει μια γενική εξουσιοδότηση στον υπουργό που θα κάνει τις παρατάσεις, ώστε με αυτόν τον τρόπο να μπορεί να γίνεται μέσα στο Κοινοβούλιο συζήτηση και για την αναγκαιότητα της παράτασης των ρυθμίσεων αλλά και λογοδοσία και αποτίμηση.
Αναφορικά με τις αναστολές εργασίας, τόνισε πως «κρατάμε το θεσμικό πλαίσιο, το νομοθετικό πλαίσιο, έχουμε δώσει τις δυνατότητες αναστολής και έχουμε πει ότι τον Σεπτέμβριο όλα αυτά θα επανεξεταστούν αλλά μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν παραταθεί».

Πολυμέσα