Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023  23:11:58

«Ας έφτιαχναν τη βιβλιοθήκη (των αναρχικών) σε άλλο χώρο». Μια ακόμη συνηγορία του Νίκου Φίλη για τους τραμπούκους στα ΑΕΙ. «Έχουμε, μόνο, 200 επεισόδια βίας το χρόνο στα πανεπιστήμια». Κύριο

Σύγκρουση Θεοδωρικάκου - Φίλη στη Βουλή για την ανομία στα πανεπιστήμια.

Ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική, η σύγκρουση για την ανομία στους χώρους πανεπιστημίων, που είχαν στην Βουλή ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης., πρώην υπουργός Παιδείας, τον οποίο ξήλωσε ο Αλ. Τσίπρας μετά από απαίτηση του Αρχιεπισκόπου και σκληρός ιδεολόγος του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα Εκαπίδευσης..

Ο κ. Θεοδωρικάκος απευθυνόμενος στον πρώην υπουργό Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε τα περιστατικά ακραίας βίας από «μπαχαλάκηδες» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στην ΑΣΟΕΕ κ.α. και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση «να ξεκαθαρίσει εάν είναι με την Δημοκρατία, την Ελευθερία και την Ασφάλεια ή με το χάος και την βία» ενώ σε άλλο σημείο είπε «Για τον ΣΥΡΙΖΑ πρόοδος είναι η βιβλιοθήκη ή η βαριοπούλα;».

Από την πλευρά του ο κ. Φίλης διαφώνησε με την εικόνα γενικευμένης ανομίας που παρουσιάζει η κυβέρνηση για τους πανεπιστημιακούς χώρους, αμφισβήτησε πως τα ακαδημαϊκά ιδρύματα αποτελούν «άντρα ανομίας» ενώ υποστήριξε πως στο ΑΠΘ η πρυτανική αρχή όφειλε να επιλέξει άλλο χώρο για να δημιουργήσει την βιβλιοθήκη. «Το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το ξέρουμε όλοι. Το μεγαλύτερο campus με χιλιάδες στρέμματα και χιλιάδες στεγασμένους χώρους. Θα έπρεπε να γίνει φασαρία για ένα συγκεκριμένο χώρο; Όχι έγινε με επιλογή της κυβέρνησης για να υπάρξει σύγκρουση» είπε χαρακτηριστικά.

Πιο αναλυτικά ο κ. Θεοδωρικάκος απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Φίλη για την πανεπιστημιακή αστυνομία είπε «στόχος της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και αυτός ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν έχουμε εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας. Αν υπάρχουν φοιτητές και καθηγητές οι οποίοι φοβούνται μέσα στο αμφιθέατρο και αν κάποιοι δεν επιτρέπουν να υπάρχει έρευνα, επικοινωνία, πολιτισμός και παιδεία» και πρόσθεσε «δεν δέχομαι ούτε ένα έγκλημα, ούτε μια κακουργηματική πράξη μέσα στα πανεπιστήμια. Δεν μπορώ να συγκρίνω το τι συμβαίνει μέσα στα πανεπιστήμια με το τι συμβαίνει εκτός αυτών».

Συνεχίζοντας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και απαντώντας στους ισχυρισμούς του κ. Φίλη ότι δεν υπάρχει εκτεταμένη ανομία εντός των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων παρουσίασε φωτογραφίες από τον τραμπουκισμό του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, από το αυθαίρετο χτίσιμο των αιθουσών της πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου και από την επι 34 χρόνια κατάληψη αιθουσών του ΑΠΘ.

«Βλέπετε τι κρέμασαν από το λαιμό του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ. Αυτή η κατάπτυστη πράξη, άσκηση αφόρητης βίας, ο ευτελισμός ενός πανεπιστημιακού ποιο αδίκημα σας περιγράφει κ. Φίλη; Βλέπετε την πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου με χτισμένους τοίχους από αναροχαριστερές παρατάξεις που χωρίζουν τις ιδεοληψίες τους με τούβλα . Αυτό τι είναι; Η περίφημη 34χρονη κατάληξη του πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης δεν σας λέει τίποτα; Να ξεκαθαρίσετε ως αξιωματική αντιπολίτευση αν είστε με τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, την Γνώση και την Ασφάλεια ή με το χάος και την βία»
«Ζητάμε νούμερα, στατιστικά στοιχεία. Με βάση τα στοιχεία που έχουμε μόνο 200 παραβατικά περιστατικά κατ έτος συμβαίνουν στα πανεπιστήμια» επέμεινε από την πλευρά του ο κ. Φίλης για να χαρακτηρίσει «μισθοφορικό σώμα» την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline