Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  07:02:20

Ο Α. Σαμαράς για την εθνική μας μείωση: «Η Γερμανία (της Μέρκελ) έπαιξε στην ενέργεια, παιχνίδι με τον Βλ. Πούτιν σε βάρος Ευρώπης- Ελλάδος-Κύπρου, προς όφελος του Τ. Ερντογάν. Κύριο

Η Τουρκία πρέπει να απομονωθεί. Δεν μπορεί να μπει στο μεγάλο σχέδιο απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.

Αποκαλυπτικός για τα παρασκήνια της ενεργειακής κρίσης-αιχμαλωσίας της Ευρώπης, με μεθοδική-ύπουλη στάση της Γερμανίας επί χρόνια και επί κυριαρχίας της Αγ, Μέρκελ σε στενή συνεργασία-σκοπιμότητα με τον Βλ. Πούτιν και τρίτο πόλο την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογκάν. Η τότε μυωπική πολιτική του Βερολίνου να εγκλωβίσει ενεργειακά και ύπουλα ολόκληρη την Ευρώπη στο δίκτυο ενέργειας της Ρωσίας, εξυπηρέτησε τα γερμανικά οικονομικά συμφέροντα, αδιαφόρησε για την μονομερή εξάρτηση της Ευρώπης και αύξησε κστακόρυφα τον ρόλο της Τουρκίας . Μιας τριπλής συμμαχίας σκοτεινών συμφερόντων και επιδιώξεων. . Σε βάρος της Ελλάδος, της Κύπρου ειδικότερα, με πολύχρονο στόχο υποστήριξης και ενδυνάμωσης της Τουρκίας..

Με αιχμές εναντίον του Βερολίνου για αυτοκριτική και νέο προσανατολισμό, αλλά και με αυστηρούς τόνους απέναντι στην Άγκυρα, που πρέπει να απομονωθεί από τα σχέδια των ΗΠΑ και Ευρώπης στην ενέργεια, ολοκλήρωσε την ομιλία του στο συμπόσιο με τίτλο "Διάλογοι της Νισύρου", που διοργάνωσε το Ίδρυμα, Γεώργιος Μίχαλος, ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Μια ομιλία ρεαλιστικής ανάλυσης και βάθους, μεγάλης εμπειρίας πολιτικής και πρωθυπουργικής, που αποτελεί ένα οδηγό εθνικής αυτογνωσίας αλλά και διδακτική μαρτυρία για το μέλλον.

ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ

"Η Τουρκία, εξαρτημένη με ποικίλους τρόπους από τη Ρωσία, έκανε τα πάντα για να εμποδίσει την ανάδειξη των ευρωπαϊκών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό την έφερε σε ευθεία αντιπαράθεση με τις δύο χώρες μέλη της ΕΕ στην περιοχή, την Ελλάδα και την Κύπρο. Τα κυριαρχικά δικαιώματα των οποίων προσπαθεί να καταπατήσει...Ποιος ευνοείται απ' αυτό; Εκείνη η χώρα που είναι ο βασικός πάροχος φυσικού αερίου στην Ευρώπη: η Ρωσία.

Που δεν θέλει με τίποτε να χάσει την ολιγοπωλιακή της ισχύ πάνω στην Ευρώπη...Και ποια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα έκανε ό,τι μπορούσε για να μην παρθούν μέτρα από την ΕΕ κατά της Τουρκίας; Η Γερμανία. Τι "σύμπτωση"; Η χώρα που κατ' εξοχήν είχε αποφασίσει να εξαρτηθεί από το "φθηνό" ρωσικό αέριο...Ενώ οι ΗΠΑ έπαιρναν μέτρα κατά της Τουρκίας, λόγω προμήθειας των ρωσικών πυραύλων S-400, την ίδια στιγμή η Γερμανία πρότεινε..."θετική ατζέντα", δηλαδή "καλοπιάσματα" της Τουρκίας. Με άλλα λόγια, η κατ' εξοχήν ευρωπαϊκή χώρα που ήταν εξαρτημένη ενεργειακά από το ρωσικό αέριο, η Γερμανία, "ξέπλενε" την άλλη χώρα της περιοχής, που ήταν ακόμα πιο εξαρτημένη από τη Ρωσία, την Τουρκία, την ώρα που η Τουρκία έπαιζε το παιγνίδι της Ρωσίας και εμπόδιζε την ανάδειξη των ευρωπαϊκών υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τελικά και οι δύο – Τουρκία και Γερμανία - το παιγνίδι της Ρωσίας παίζανε", ανέφερε ο κ. Σαμαράς. "Αυτά όλα, βέβαια, σήμερα έχουν ανατραπεί. Μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Γερμανία αναγκάστηκε να αλλάξει στρατηγική. Και πάντως η Ευρώπη αποφασίζει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο. Πράγμα όχι εύκολο. Αλλά πλέον αποφασίστηκε. Που σημαίνει ότι ξαναμπαίνουν στην ατζέντα και τα κοιτάσματα αερίου σε Ελλάδα και η Κύπρο, και πιθανότατα ο αγωγός EastMed για τη μεταφορά τους στην Ευρώπη. Και όλες οι ευρωπαϊκές υποδομές που είχαν "απενταχθεί" το 2020. Ενώ η Τουρκία βρίσκεται σε αληθινό παροξυσμό κλιμάκωσης των προκλήσεων έναντι της Ελλάδας", πρόσθεσε.

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Τουρκία δε μπορεί να μπει στο μεγάλο σχέδιο απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο. "Όσο παραμένει ποικιλοτρόπως εξαρτημένη από εξω-ευρωπαϊκά και αντιδυτικά συμφέροντα: Από τη Ρωσία, από την Κίνα, από το Κατάρ, από το Ιράν, από τους τζιχαντιστές στον μουσουλμανικό κόσμο...Προσπάθησε το τελευταίο διάστημα να "τα βρει" και με το Ισραήλ, και με την Αίγυπτο και με τη Σαουδική Αραβία. Δεν τα κατάφερε...Όλοι τη βλέπουν ως κράτος "ταραξία" – ως "χώρα Πειρατή". Ο μόνος τρόπος να "ενσωματωθεί" η Τουρκία σε μια νέα δυτική πολιτική ασφαλείας για την ευρύτερη περιοχή είναι αν αλλάξει στρατηγική, αν εγκαταλείψει την "Γαλάζια πατρίδα", αν εγκαταλείψει τα όνειρα παλινόρθωσης της Οθωμανικής επιρροής, αν αποδεχθεί τα δικαιώματα των γειτόνων της. Αυτό δεν συμβαίνει σήμερα. Ούτε φαίνεται πιθανό να συμβεί στην μετά Ερντογάν εποχή. Οι επίδοξοι διάδοχοί του, συχνά ακούγονται μοιάζουν ακόμα χειρότεροι...

Η νέα δυτική στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να "ενσωματώσει" την Τουρκία χωρίς να αυτοαναιρεθεί...Κι αυτό η Γαλλία τουλάχιστον, το έχει αντιληφθεί. Και κάποιοι στις ΗΠΑ, όπως ο Γερουσιαστής Μενέντεζ", τόνισε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline