Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  17:49:29

Δώδεκα Έλληνες εφοπλιστές συνεχίζουν, πάντα, τις μεταφορές ρωσικού πετρελαίου. Νέες δουλειές με τα σιτηρά της Ουκρανίας κι άλλα φορτία. Οι τρεις κατέχουν τηλεοπτικούς σταθμούς με κριτική στάση απέναντι στη Μόσχα (Μαρινάκης, Αλαφούζος, Βαρδινογιάννης) Κύριο

-Έπειτα από δίμηνη διαπραγμάτευση, Ρωσία, Ουκρανία, Τουρκία και Ηνωμένα Έθνη συνυπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη τη συμφωνία που θα επιτρέψει την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών που είναι μπλοκαρισμένα στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Επισφραγίστηκε στη βάση σχεδίου του ΟΗΕ που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να εξάγει 22 εκατομμύρια τόνους σιτηρών και άλλων γεωργικών προϊόντων που έχουν αποκλειστεί στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας εξαιτίας του πολέμου.

2' 1.Aλλεπάλληλα τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα για την αξιοπιστία αλλά και ευελιξία των ελλήνων εφοπλιστών σε διεθνές επίπεδο για τις εξαιρέσεις από το εμπάργκο της Ρωσίας λόγω της εισβολής στη Ουκρανία, το οποίο έχουν επιτύχει χωρίς αυθαιρεσίες. Η έγκριτη γερμανική εφημερίδα DIE WELT αναφέρει ότι «τον Απρίλιο 190 τάνκερ είχαν αποπλεύσει από τα ρωσικά λιμάνια Πριμόρσκ, Νοβοροσίσκ, Ουστ, Λουγκά και Αγία Πετρούπολη. Τα 76 από αυτά έφεραν ελληνική σημαία. Έτσι οι Έλληνες έχουν τριπλασιάσει το μερίδιό τους στις μεταφορές πετρελαίου από τη Ρωσία μέσα σε έναν χρόνο. Από το Λονδίνο ο Ρίτσαρντ Μέντε παρατηρεί τα τεκταινόμενα στην αγορά των τάνκερ για τον Lloyd's List. Διατηρεί απευθείας επαφές με πολλούς Έλληνες πλοιοκτήτες και λέει ότι οι ίδιοι περιγράφουν την νοοτροπία τους ως εξής: 'Είμαστε ταπεινοί ταξιτζήδες και πηγαίνουμε όπου μας στέλνουν'. Κατά την άποψή τους η εξυπηρέτηση των εξαγωγέων πετρελαίου στη Ρωσία δεν αποτελεί ρητή παραβίαση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ».

Σύμφωνα με το ieidiseis, οι Έλληνες εφοπλιστές μετέφεραν προσωπικά στον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη τις ενστάσεις τους ενόψει των επικείμενων κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Δεν μπορούμε να μεταφέρουμε πετρέλαιο από το Ιράν και τη Βενεζούελα λόγω εμπάργκο. Τώρα δεν θα μεταφέρουν και ρώσικο πετρέλαιο, τι θα κάνουμε;», φέρεται τόνισε χαρακτηριστικά εκπρόσωπός τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

2.Ποιοί Έλληνες πλοιοκτήτες συνεχίζουν να κάνουν δουλειές με ρωσικά ορυκτά καύσιμα - Ανάμεσά τους Βαρδινογιάννης, Αλαφούζος, Μαρινάκης
Πρώτοι στις μεταφορές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία παραμένουν Έλληνες εφοπλιστές τις μέρες πολέμου στην Ουκρανία, συνεχίζοντας τις «χρυσές» δουλειές.

Πόλεμος στην Ουκρανία / Οι Έλληνες καναλάρχες και εφοπλιστές που θησαυρίζουν από το ρωσικό πετρέλαιο

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δεύτερο μέρος της έρευνας των Reporters United, πάνω από το 50% (σε χωρητικότητα) των πλοίων που μεταφέρουν ορυκτά καύσιμα από τη Ρωσία εν μέσω πολέμου (9 Μαρτίου – 30 Ιουνίου) είναι ελληνικά, με το ποσοστό των μεταφορών από τους Έλληνες εφοπλιστές να παραμένει ουσιαστικά αμείωτο τόσο τον Μάιο όσο και τον Ιούνιο.

ellada1pinakas

Επιπλέον από τα δεδομένα προκύπτει ότι οι πέντε πρώτοι των Ελλήνων εφοπλιστές που θησαυρίζουν είναι ο Γιώργος Οικονόμου, ο Ανδρέας Μαρτίνος, ο Νικόλας Μαρτίνος, ο Γιώργος Προκοπίου και ο Δημήτρης Προκοπίου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι την ώρα που τα κανάλια των Βαρδινογιάννη, Αλαφούζου, Μαρινάκη στρέφονται κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, οι ίδιοι συνεχίζουν να μεταφέρουν καύσιμα από τα ρωσικά λιμάνια.

pinax-ellada2

Επιπλέον, σύμφωνα με τη ίδια έρευνα το Ίδρυμα Ωνάση παραμένει στη λίστα με τους μεταφορείς ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία, με ακόμα ένα δρομολόγιο της ναυτιλιακής εταιρείας του ιδρύματος να μεταφέρει πετρέλαιο τον Μάιο, ενώ παρά τη ρητή και δημόσια δέσμευσή της ότι θα σταματήσει να μεταφέρει ρωσικά ορυκτά καύσιμα, η Μαρία Αγγελικούση συνεχίζει τις μεταφορές με τέσσερα δρομολόγια το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου.

Τέλος, οι 10 πρώτοι Έλληνες πλοιοκτήτες που μετέφεραν ορυκτά καύσιμα από τη Ρωσία μεταξύ 9/3 και 30/6 είναι οι Γιώργος Οικονόμου (64 δρομολόγια και 7.952.119 ΜΤ), Ανδρέας Μαρτίνος (51 δρομολόγια και 5.345.798 ΜΤ), Νικόλας Μαρτίνος (47 δρομολόγια και 4.415.707 ΜΤ), Γιώργου Προκοπίου (39 δρομολόγια και 4.176.656 ΜΤ), Δημήτρης Προκοπίου (17 δρομολόγια και 2.274.832 ΜΤ), Διαμαντής Διαμαντίδης (16 δρομολόγια και 2.218.013 ΜΤ), Νικόλας Τσάκος (33 δρομολόγια και 1.869.395 ΜΤ), Βαρδής Βαρδινογιάννης (15 δρομολόγια και 1.689.893 ΜΤ), οικογένεια Αλαφούζου (15 δρομολόγια και 1.319.725 ΜΤ).

ploiokthtes

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline