Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζεστές ημέρες επί 8-10 ημέρες και σε ελάχιστες καύσωνας (από 41-42 και άνω). Υπερβολές Καλλιάνου, μετριοπάθεια ΕΜΥ και άλλων. 40 και άνω στη νότια Ελλάδα και την Τρίτη στην Αττική. Κύριο

Σε όλα τα νησιά και στις παραθαλάσσιες περιοχές μελτέμια και συνήθης ζέστη για καλοκαίρι σε όλη τη Μακεδονία, Θράκη και Ήπειρο.

«Καύσωνας» περιορισμένος και ζεστές ημέρες διαρκείας, ξεκίνησε από χθες στη χώρα μας, με τον υδράργυρο να αναμένεται να πιάσει «κόκκινο» αλλά καθόλου σε νησιά και Βόρεια Ελλάδα για τουλάχιστον το επόμενο 10ήμερο.
Η ΕΜΥ έχει ήδη εκδώσει έκτακτο δελτίο καιρού για το τριήμερο Σαββάτο – Κυριακή – Δευτέρα, προειδοποιώντας για θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει τους 38–40 βαθμούς Κελσίου σε μεγάλο μέρος της χώρας μας έως και τουλάχιστον τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.
Αιτία για αυτή την σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας είναι η ανάπτυξη ενός εκτεταμένου πεδίου υψηλών πιέσεων στη νότια/νοτιοανατολική Ευρώπη, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία καθοδικών κινήσεων του ατμοσφαιρικού αέρα και κατά συνέπεια τη θέρμανσή του σε μεγάλο μέρος, κυρίως της Βαλκανικής χερσονήσου.

Η σημαντική απόκλιση της θερμοκρασίας από τις κλιματικές τιμές διακρίνεται στο παρακάτω γράφημα που δείχνει την πορεία της θερμοκρασίας του ατμοσφαιρικού αέρα πάνω από την Αττική σε ύψος περίπου 1.500 μέτρων από το έδαφος, ένα επίπεδο που χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της πορείας των αερίων μαζών πάνω από μια περιοχή.

Λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει για την πρόγνωση πολλών ημερών, αναλύεται ένας μεγάλος αριθμός προγνώσεων (80) οι οποίες παρέχονται από δύο μεγάλα διεθνή κέντρα προγνώσεων (Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων και Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Πρόβλεψης). Διαπιστώνεται ότι όλες οι μέρες εώς το τέλος του Ιουλίου οι θερμοκρασίες (κόκκινα κουτιά) θα είναι πάνω έως πολύ πάνω από τις κλιματικές τιμές (μαύρη διακεκομμένη γραμμή).

Τέλος, υψηλό θερμικό φορτίο αναμένεται ιδιαίτερα στην Αθήνα, με τις θερμοκρασίες να εντάσσονται στην κατηγορία 0 το Σαββάτο 23/07, στην κατηγορία 1 την Κυριακή 24/07 και τη Δευτέρα 25/07, ενώ αναβάθμιση στην κατηγορία 2 αναμένεται για την Τρίτη 26/07, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση υψηλών θερμοκρασιών που εφαρμόζει πιλοτικά η μονάδα ΜΕTEO/EAA, σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council, και τον Δήμο Αθηναίων

Όπως διακρίνεται και στο επόμενο σχήμα, αναμένονται κίνδυνοι για την υγεία, γι'αυτό οι πολίτες πρέπει να λάβουν προφυλάξεις και να προετοιμαστούν να βοηθήσουν τα ευάλωτα άτομα (βρέφη, ηλικιωμένοι, εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους, άστεγοι κ.α.) στην Αθήνα.

Πέρα από την Ελλάδα, πολύ υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να επικρατήσουν και σε τμήματα της Κροατίας, Σερβίας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Αλβανίας και Βουλγαρίας όπου η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40–41 βαθμούς Κελσίου.

Αποχαιρετάμε τη δροσιά των τελευταίων ημερών, με τον «καύσωνα» καθόλου σαν εκείνο στην Ευρώπη τελευταία να έρχεται και στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα 24ωρα.
Οι μετεωρολόγοι ωστόσο συστήνουν ψυχραιμία, αφού δεν πρόκειται για ακραίες συνθήκες, αλλά για θερμοκρασίες που έχουμε συνηθίσει στη χώρα μας.

Δύο δύσκολες εβδομάδες

Η θερμοκρασία άρχισε να ανεβαίνει από την Πέμπτη και θα κορυφωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, οι επόμενες 15 ημέρες θα έχουν ζέστη και καμία σχέση με τον καιρό των τελευταίων ημερών, ειδικά στην Αττική.
Προβλέπει, μάλιστα, ότι το διήμερο Κυριακή και Δευτέρα, στα ηπειρωτικά της χώρας, οι θερμοκρασίες τοπικά θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική, οι θερμοκρασίες 31-32 βαθμών Κελσίου που επικρατούσαν εδώ και μέρες, δεν θα επιστρέψουν για τουλάχιστον 15 ημέρες.
Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Γιαννόπουλο, ο καύσωνας που φτάνει, δεν θα έχει μεγάλη ένταση, αλλά θα έχει διάρκεια, με τις θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά θα παραμείνουν πάνω από τους 37 -38 βαθμούς Κελσίου.

Η πιο ζεστή μέρα του καύσωνα

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.
Υψηλές θερμοκρασίες, αλλά όχι ακραίες, σύμφωνα με τον μετεωρόλογο του OPEN, ο οποίος αναμένει το Σαββατοκύριακο να είναι θερμό και τον υδράργυρο να αγγίζει ακόμα και τους 41 βαθμούς Κελσίου.
Σύμφωνα με την πρόγνωσή του, η θερμοκρασία ανεβαίνει και άλλο από αύριο, με το Σαββατοκύριακο να είναι ιδιαίτερα ζεστό και η Κυριακή να είναι πιο θερμή ημέρα.
Ο υδράργυρος τη συγκεκριμένη μέρα θα είναι περίπου στους 38 βαθμούς, με τις εσωτερικές περιοχές της χώρας (που δεν βρέχονται από θάλασσα) να βλέπουν έως και 41 βαθμούς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη, 40άρια θα δουν την Κυριακή οι εξής περιοχήές:
• Θεσσαλία
• Αγρίνιο
• Μεσολόγγι
• Πύργος Ηλείας
• Άργος
• Μεσσηνία
• Λακωνία
• Στην Κρήτη και τη Ρόδο θα δούμε έως και 38 βαθμούς

Η θερμοκρασία στην Αθήνα

Σύμφωνα, τέλος, με τον μετεωρολόγο του MEGA, Γιάννη Καλλιάνο, οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται στη χώρα μας από την Παρασκευή 22 Ιουλίου.

Όπως έγραψε από τις προηγούμενες ημέρες στο Facebook:
«Φαίνεται ότι τουλάχιστον για 3-5 ημέρες θα μας επισκεφτούν αυτές οι θερμές αέριες μάζες. Ο υδράργυρος στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια αυτού του καύσωνα, θα αγγίξει τους 40-41 βαθμούς Κελσίου και τοπικά ακόμη και τους 42 βαθμούς Κελσίου στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές. Μπορεί να έρχεται καύσωνας αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα σημειωθούν στην Αττική θερμοκρασίες ακραίες. Για παράδειγμα, αν διατηρηθούν τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, δεν θα δούμε πιθανότατα στην Αθήνα θερμοκρασίες που θα υπερβαίνουν τους 40-41 βαθμούς Κελσίου».

Πολυμέσα