Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  03:45:48

Ο Μπιλ Γκέιτς προβλέπει-προτρέπει για τις νέες κορυφαίες καριέρες του μέλλοντος: Επαγγέλματα χρυσοφόρα ,που αφορούν σε αλλαγές-βελτιώσεις στα θέματα Περιβάλλοντος και «κλιματικής τεχνολογίας.». Κύριο

Ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, δίνει τη δική του συμβουλή στους νέους και τους προσανατολίζει σε ένα επαγγελματικό τομέα... εκατομμυρίων.

Ο Μπιλ Γκέιτς είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Για την ακρίβεια είναι ο 4ος πιο πλούσιος άνθρωπος του πλανήτη με περιουσία που ξεπερνάει τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Μπιλ Γκέιτς, κάθε δευτερόλεπτο που αναπνέει, ακόμη και όταν κοιμάται, βάζει στην τσέπη του σχεδόν 5 χιλιάδες δολάρια. Ενώ στο φανταστικό σενάριο που θα Ξόδευε 1 εκατομμύριο δολάρια τη μέρα θα χρειαζόταν 400 χρόνια για να ξοδέψει όλη την περιουσία του.
Ο άνθρωπος αυτός λοιπόν, με τη διορατικότητα που τον χαρακτηρίζει (δεν βγάζεις τόσα χρήματα εάν δεν έχεις διορατικότητα αλλά και ένστικτό), αναφέρθηκε στο νέο επαγγελματικό τομέα κορυφής, του άμεσου μέλλοντος που μπορεί να κάνει πλούσιους πολλούς ανθρώπους.

Κλιματική αλλαγή
Ο τομέας αυτός έχει άμεση σχέση με την κλιματική αλλαγή και τις ποικίλες αλλαγές και νέες εφαρμογές, από τη βιομηχανία και τις συγκοινωνίες έως τις οικιακές συσκευές και τις νέες τεχνολογίες παραγωγής ρεύματος και ενέργειας γενικά χωρίς καύσιμα. Κατάλογος, που ακολουθεί στη συνέχεια.

Μάλιστα ο Γκέιτς έχει πει πολλές φορές ότι το θέμα που πρέπει να απασχολεί πλέον την ανθρωπότητα είναι η κλιματική αλλαγή, γιατί αυτά που έρχονται με την καταστροφή του κλίματος, ούτε καν μπορούμε να τα διανοηθούμε.
Σύμφωνα με τον αμερικάνο μεγιστάνα, όσοι ασχοληθούν με την κλιματική αλλαγή μπορεί μέσα σε λίγο καιρό να έχουν κέρδη που θα ξεπεράσουν εκείνα της Tesla και της Microsoft.

Το επάγγελμα έχει άμεση σχέση με αυτό που λέμε «κλιματική τεχνολογία». Δηλαδή προϊόντα και υπηρεσίες που ναι μεν εξυπηρετούν τον άνθρωπο, χωρίς όμως να δολοφονούν το περιβάλλον.
Κάτι τέτοιο είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι καινοτομίες στις μπαταρίες, οι κινητήρες υδρογόνου και πολλά άλλα τα οποία με μια σωστή επένδυση από μια start up εταιρία μπορεί να την απογειώσουν.

Ο Μπιλ Γκέιτς μάλιστα μιλώντας σε διαδικτυακό συνέδριο είπε πως σε μια νέα τέτοια επένδυση στον συγκεκριμένο χώρο υπάρχει ρίσκο. «Όμως στο τέλος της ημέρας θα υπάρξουν οκτώ Teslas, δέκα Teslas... Θα υπάρχουν εταιρείες τύπου Microsoft, Google, Amazon που θα βγουν από αυτόν τον χώρο και θα αποφέρουν τεράστια κέρδη. Μην ξεχνάτε ότι μέχρι η Tesla για παράδειγμα να απογειώσει τη μετοχή της κατά 2.000%, τα πρώτα 16 χρόνια, δεν έφερνε κέρδη».
Και συνέχισε: «Η τεχνολογία του κλίματος δεν είναι ένας εύκολος τομέας. Είναι ένας επικίνδυνος τομέας αλλά όσοι αντέξουν μέχρι το τέλος δεν θα πιστεύουν τα κέρδη που θα έχουν αποκομίσει.»

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ονομάζονται επίσης «καθαρή ενέργεια». Αναφέρεται στην ενέργεια που συλλέγεται από ανανεώσιμες πηγές που αναπληρώνονται φυσικά. Παραδείγματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι το φως του ήλιου, ο άνεμος, η βροχή, οι παλίρροιες, τα κύματα και η γεωθερμική θερμότητα. Τα περιβαλλοντικά τεχνολογικά εργαλεία του σήμερα επιτρέπουν στην ανθρωπότητα να συλλάβει αυτά τα φυσικά ενεργειακά στοιχεία και να τα μετατρέψει σε ηλεκτρισμό ή χρήσιμη θερμότητα. Με τη χρήση τεχνολογικών εργαλείων όπως ηλιακών συλλεκτών, ανεμογεννητριών και νερού, είμαστε σε θέση να συλλέξουμε το φως του ήλιου, τον άνεμο και το νερό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό αφήνει θετικό αντίκτυπο στην τεχνολογική πρόοδο στο περιβάλλον.

Η Ευρώπη έχει ξεπεράσει τον άνθρακα ως τη δεύτερη μεγαλύτερη γεννήτρια ηλεκτρικής ενέργειας το 2015 για να προσαρμοστεί στους ανανεώσιμους πόρους. Προς το παρόν, οι ανανεώσιμες πηγές παράγουν περίπου το 30% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αν και τα περισσότερα έργα ανανεώσιμων πόρων προορίζονται ειδικά για μεγάλες εταιρείες, υπάρχουν επίσης έργα που προορίζονται για απομακρυσμένες περιοχές και αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η ενέργεια έχει μεγάλη ζήτηση. Αυτή είναι μια θετική κλίση στη σύνδεση μεταξύ τεχνολογίας και περιβάλλοντος.

Το κόστος των τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως τα ηλιακά πάνελ και οι ανεμογεννήτριες σήμερα μειώνεται και οι κυβερνητικές επενδύσεις αυξάνονται. Για παράδειγμα, στην Αυστραλία, συνέβαλε στην αύξηση των συνολικών ηλιακών εγκαταστάσεων στον τελευταίο όροφο από περίπου 4,600 νοικοκυριά σε περισσότερα από 1.6 εκατομμύρια μεταξύ της περιόδου 2007-2017.

Έξυπνη τεχνολογία

Όταν λέμε έξυπνη οικιακή τεχνολογία, εννοούμε τη χρήση συσκευών όπως σύνδεση αισθητήρων και συσκευών συνδεδεμένων στο Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει από απόσταση για να παρακολουθεί και να προγραμματίζει για να γίνει ενεργειακά αποδοτικός.

Το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) αναφέρεται σε ένα δίκτυο πολλών αντικειμένων που συνδέονται στο Διαδίκτυο, τα οποία μπορούν εύκολα να συλλέγουν και να ανταλλάσσουν δεδομένα με τη βοήθεια ενσωματωμένων τεχνολογίες αισθητήρων. Τα δεδομένα που συλλέγονται επιτρέπουν στις συσκευές του ίδιου δικτύου να «λαμβάνουν αυτόνομα αποφάσεις δημιουργικού» βάσει πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο. Για παράδειγμα, τα προηγμένα έξυπνα συστήματα φωτισμού σήμερα φωτίζουν μόνο τις συγκεκριμένες περιοχές που χρειάζονται φως. Επιπλέον, ένας προηγμένος έξυπνος θερμοστάτης θα διατηρεί τα σπίτια σε συγκεκριμένες επαρκείς θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων ωρών της ημέρας. Αυτές οι συσκευές μειώνουν την υπερβολική χρήση ενέργειας, μειώνουν τη σπατάλη και δημιουργούν θετική ατμόσφαιρα μεταξύ τεχνολογίας και περιβάλλοντος.

Αυτή η πρόοδος στις τεχνολογικές συσκευές οφείλεται στην εύκολη συνδεσιμότητα στο Διαδίκτυο μέσω Wi-Fi και τη σύνδεση μέσω Bluetooth και έξυπνων αισθητήρων σε κτίρια και τεράστιες πόλεις. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι πόλεις του μέλλοντος θα έχουν σενάρια όπου κάθε αυτοκίνητο, τηλέφωνο, κλιματιστικό και φως θα διασυνδέονται και έπειτα κάθε πόλη θα είναι ενεργειακά αποδοτική «έξυπνη πόλη».

Η τεχνολογία του Διαδικτύου έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον μέσω των κοινωνικών μέσων, όπου εταιρείες και άνθρωποι μπορούν επίσης να ευαισθητοποιήσουν τα παγκόσμια ζητήματα και να παρακινήσουν τους ανθρώπους να αναλάβουν σημαντικούς κλιματικούς στόχους. Μπορούν να απεικονίσουν το καλό της σύνδεσης μεταξύ τεχνολογίας και περιβάλλοντος. Το Διαδίκτυο μπορεί επίσης να διευκολύνει τη δημιουργία παγκόσμιων εικονικών εργαστηρίων για ανθρώπους, όπου εμπειρογνώμονες από διάφορους τομείς μπορούν να μοιραστούν εξ αποστάσεως γνώσεις, την ερευνητική τους εμπειρία και καινοτόμες ιδέες για να δώσουν βελτιωμένες λύσεις. Αυτό στη συνέχεια θα μειώσει τη ρύπανση από τις μεταφορές καθώς οι άνθρωποι θα συνδέονται ουσιαστικά από τα σπίτια / πόλεις τους.

Ηλεκτρικά οχήματα

Το ηλεκτρικό όχημα είναι μια άλλη καινοτόμος περιβαλλοντική τεχνολογία που είναι ένας καλός τρόπος για τη διατήρηση του περιβάλλοντος. Το ηλεκτρικό όχημα προωθείται από έναν ή περισσότερους ηλεκτρικούς κινητήρες με ενέργεια από επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Από την εισαγωγή του το 2008, υπήρξε μια δραματική αύξηση στην κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων λόγω της διάδοσής τους ως θετικού στοιχείου μεταφοράς για τη μείωση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και τα αέρια του θερμοκηπίου.

Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι μια θετική ένταση στη σύνδεση μεταξύ τεχνολογίας και περιβάλλοντος, καθώς δεν εκπέμπουν άνθρακα. Οι εκπομπές άνθρακα συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στο «φαινόμενο του θερμοκηπίου» και στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Τα ηλεκτρικά οχήματα δεν προκαλούν ατμοσφαιρική ρύπανση και αποτελούν καθαρότερο και ασφαλέστερο υποκατάστατο. Είναι επίσης λιγότερο επιβλαβείς για τον άνθρωπο, τα ζώα και τα φυτά.
Αργά, αρκετές παγκόσμιες κυβερνήσεις έχουν υιοθετήσει ηλεκτρικά οχήματα και έχουν εισαγάγει πολλά κυβερνητικά περιβαλλοντικά τεχνολογικά κίνητρα που ενθαρρύνουν τη χρήση πρόσθετων οχημάτων, φορολογικών πιστώσεων και επιδοτήσεων. Αυτοί αποσκοπούν στην προώθηση της χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων σε χώρες. Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι ένας τρόπος για μια καθαρή και πράσινη κοινωνία. Οργανισμοί όπως το Bloomberg προέβλεπαν ότι τα ηλεκτρικά οχήματα θα μπορούσαν να γίνουν πολύ φθηνότερα από τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα μέχρι το έτος 2024. Στην πραγματικότητα, η Nissan δηλώνει ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν περισσότεροι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων από τους σταθμούς καυσίμων.
"Direct Air Capture" (DAC)

Το DAC είναι η περιβαλλοντική τεχνολογία που απομακρύνει τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα της γης. Η διαδικασία της DAC είναι η δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα του περιβάλλοντος. Στη συνέχεια το δημιουργεί σε ένα συγκεντρωμένο ρεύμα CO2 για σκοπούς δέσμευσης ή αξιοποίησης. Μετά από αυτό, ο αέρας ωθείται μέσω ενός φίλτρου υψηλής τεχνολογίας από πολλούς μεγάλους ανεμιστήρες, όπου το CO2 απομακρύνεται αποτελεσματικά. Αυτή η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στο χειρισμό εκπομπών από διάφορες κατανεμημένες πηγές, όπως καυσαέρια από οχήματα. Δημιουργεί μια καλή επίδραση στην τεχνολογία και το περιβάλλον. Οι λειτουργίες DAC πλήρους κλίμακας διαθέτουν την ικανότητα να απορροφούν ποσότητες άνθρακα. Εξίσου ισοδύναμο με τις ετήσιες εκπομπές περίπου 250,000 αυτοκινήτων μέσου μεγέθους!

Αρκετοί επιστήμονες και περιβαλλοντικοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι το DAC είναι αποτελεσματικό για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και τα μελλοντικά στοιχεία του που θα διευκολύνουν τους στόχους της Συμφωνίας για το κλίμα του Παρισιού. Καθώς το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι η κύρια πηγή του προβλήματος, το DAC θα είναι μια καλή λύση. Ωστόσο, το εξαιρετικά υψηλό κόστος της DAC το καθιστά δυσμενές για χρήση σε μεγάλη κλίμακα. Επίσης, αρκετοί ειδικοί πιστεύουν ότι η εξάρτηση από την τεχνολογία DAC θα είναι υψηλός κίνδυνος. Είναι επειδή θα κάνει τους ανθρώπους να πιστέψουν ότι όλες οι εκπομπές και η ρύπανση μπορούν εύκολα να απομακρυνθούν από την ατμόσφαιρα!
Εργαλεία παρακολούθησης περιβάλλοντος

Η περιβαλλοντική παρακολούθηση είναι ένα κρίσιμο στοιχείο της κυβερνητικής και παγκόσμιας οργανωτικής πολιτικής. Είναι ένα καλό εργαλείο για τη σύνδεση της τεχνολογίας και του περιβάλλοντος. Το έργο περιβαλλοντικής παρακολούθησης περιλαμβάνει τις ακόλουθες μεθόδους:

 Δειγματοληψία: Η δειγματοληψία του οικοσυστήματος ή του περιβάλλοντος για να μελετηθεί η ποιότητά του είναι ζωτικής σημασίας. Η μέθοδος δειγματοληψίας είναι αποτελεσματική στον καθορισμό βασικών μετρήσεων όπως η χημική σύνθεση και η αλατότητα ενός περιβάλλοντος.

 Παρακολούθηση: Τα έργα που χρειάζονται τακτική ανάλυση παρακολουθούν το περιβάλλον με τη βοήθεια εξελιγμένων εργαλείων και εξοπλισμού περιβαλλοντικής παρακολούθησης. Η παρακολούθηση μπορεί να πραγματοποιείται συνεχώς ή σε προκαθορισμένα διαστήματα.

 Παθητική δειγματοληψία: Σε έργα με χαμηλό προϋπολογισμό, πραγματοποιείται παθητική δειγματοληψία. Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται εδώ είναι φιλικός προς τον προϋπολογισμό και επιτρέπει τη μέγιστη κάλυψη και ανάλυση δεδομένων με χαμηλό κόστος.

 Απομακρυσμένη επιτήρηση: Υπάρχουν πολλά έργα που απαιτούν εξοπλισμό απομακρυσμένης παρακολούθησης. Σε αυτήν τη διαδικασία, υπάρχει μια χρήση ενός δικτύου επικοινωνιών που συνδέει τις επιτόπιες τεχνολογίες με το σταθμό βάσης. Οι οθόνες μπορούν στη συνέχεια να αποθηκεύσουν και να αναλύσουν εύκολα ροές δεδομένων και επίσης μεμονωμένες τοποθεσίες μικροδιαχείρισης.

 Τηλεπισκόπηση: Η τηλεπισκόπηση γίνεται με δύο τρόπους - παθητική και ενεργή. Με τον παθητικό τρόπο, υπάρχει παρακολούθηση των επιπέδων ανάκλασης της φυσικής ακτινοβολίας όπως το φως του ήλιου. Αυτή η διαδικασία ισχύει για τον εντοπισμό αλλαγών στα οικοσυστήματα με βάση τα φυτά. Με ενεργό τρόπο, υπάρχει συλλογή τοπογραφικών πληροφοριών. Η ενεργή λειτουργία εφαρμόζεται σε απομακρυσμένες περιοχές όπως η Αρκτική. Η διαδικασία περιλαμβάνει ενεργή απελευθέρωση ενέργειας και χρήση συσκευών για την καταγραφή των επιπέδων ακτινοβολίας που αντανακλά η περιοχή. Η τηλεπισκόπηση είναι χρήσιμη για την παρακολούθηση και τη μελέτη σημαντικών ζητημάτων όπως η αποψίλωση των δασών, η κλιματική αλλαγή, ο βαθύς ήχος και η προστασία του περιβάλλοντος.

 Βιο-παρακολούθηση: Σε αυτήν τη διαδικασία, υπάρχει τακτική παρακολούθηση και μελέτη φυτών και ζώων καθώς παρέχουν ανεκτίμητη εικόνα της ποιότητας ενός οικοσυστήματος.

Συμπέρασμα
Η ανθρωπότητα δεν μπορεί ποτέ να αντιστρέψει τις αρνητικές επιπτώσεις της τεχνολογική πρόοδος σχετικά με την περιβάλλον που υποκινήθηκε από την εκβιομηχάνιση. Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα για θετικές περιβαλλοντικές τεχνολογίες όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η έξυπνη αποδοτική εφοδιαστική και οι ηλεκτρικές μεταφορές. Αυτά μπορούν στην πραγματικότητα να δημιουργήσουν μια ταχεία απανθρακοποίηση του πλανήτη και να ελέγξουν περαιτέρω βλάβη σε αυτόν. Θα πρέπει να είναι το μέγιστο μέλημά μας να δημιουργήσουμε και να προωθήσουμε το θετικό στην τεχνολογία και το περιβάλλον. Είναι για τις μελλοντικές μας γενιές να απολαύσουν έναν καθαρό και πράσινο πλανήτη!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline