Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  21:28:29

Νέες απειλές Ερντογάν κατά Μητσοτάκη: Δεν ξέρει ότι τα νησιά δόθηκαν με όρο αποστρατιωτικοποίησης.

Είναι πλέον αναμενόμενο ότι σε κάθε εμφάνιση του, ο Ερντογάν θα εκτοξεύει απειλές κατά της χώρας μας. Πρόκειται για μία συνηθισμένη τακτική που δεν αλλάζει, αφού για τον Τούρκο πρόεδρο είναι μια συνταγή που αποδίδει.

«Νομίζω ότι ο Μητσοτάκης δεν γνωρίζει ότι η κυριαρχία αυτών των νησιών δόθηκε με μη στρατιωτικό καθεστώς. Νομίζω ότι θα το μάθει», είπε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ξανά... παιχνίδια με την συνθήκη της Λωζάνης

Σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας στο κανάλι TRT, ο Τούρκος πρόεδρος αμφισβήτησε για μία ακόμη φορά το καθεστώς κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου, λέγοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ελλάδα δεν γνωρίζουν ότι δόθηκαν με όρο το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, αλλά θα το μάθουν...
Είπε ακόμη ότι με τις κινήσεις που κάνει η Αθήνα, παραβιάζει τόσο τη Συνθήκη της Λωζάνης, όσο και τη Συνθήκη του Παρισιού.

Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν είπε χθες: «Aυτές οι δραστηριότητες της Ελλάδας που είναι ενάντια στην καλή γειτονία, είναι αντίθετες και στις Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων. Εμείς δηλαδή τι να κάνουμε, όταν παραβιάζουν τις Συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων, να καθόμαστε με τα χέρια δεμένα και να πούμε 'κάνε οτιδήποτε θέλεις'; Eμείς όταν έρθει η ώρα, θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Ο Μητσοτάκης δεν γνωρίζει πως η κυριαρχία αυτών των νησιών παραχωρήθηκε με τον όρο να είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Θεωρώ πως θα το μάθει».

Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη: «Στην Ελλάδα υπάρχουν 5+4, δηλαδή συνολικά 9, βάσεις των ΗΠΑ. Υπήρχαν 5 και άνοιξαν άλλες νέες 4. Όταν τους τα λέμε αυτά, το αρνούνται. Τώρα κάνουν προσπάθειες να τις εγκαταστήσουν στα νησιά. Ισχυρίζονται πως η εγκατάσταση τους γίνεται εναντίον της Ρωσίας. Τους είπαμε 'ποιόν κοροϊδεύετε;' Eσείς δεν έχετε ούτε την ισχύ ούτε τη θέληση να το κάνετε αυτό. Καθώς αυτό δεν μπορούν να το κάνουν ούτε οι ΗΠΑ».
Επίσης, ο Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εμποδίζει την Τουρκία να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη: «Η Ελλάδα επιχειρεί να εμποδίσει να αγοράσουμε μαχητικά για τις ανάγκες της ασφάλειας μας. Ασκεί πιέσεις στις ΗΠΑ, στη Γαλλία και σε άλλες χώρες και τους λέει 'μην τα δώσετε στην Τουρκία'».
Ερωτηθείς πώς εκτιμά τους όρους που ετέθησαν από την Ελλάδα για την αγορά των F-16 από τις ΗΠΑ απάντησε: «Kι αυτό είναι περίεργο. Ο Χουλουσί Πασάς (Ακάρ) αμέσως έκανε μια δήλωση. Για την Τουρκία αυτοί οι όροι δεν ισχύουν. Δεν είναι δυνατόν.

Στη συνάντηση μας με τον Μπάιντεν, στη Μαδρίτη, μιλήσαμε πολύ θετικά για αυτά τα θέματα. Και μιλήσαμε γα τις διμερείς σχέσεις και ανταλλάξαμε απόψεις για περιφερειακά ζητήματα. Κι όταν επέστρεψε είπε θετικά πράγματα. Στη συνέχεια, από όπου κι αν προήλθε, ήρθαν στο προσκήνιο τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα».

Και κατέληξε: «Όσο η κυβέρνηση των ΗΠΑ δείχνει τη στήριξή της στο θέμα αυτό, βλέπουμε πως επιταχύνουν τις προσπάθειες τους τα λόμπι των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων και κάποιοι κύκλοι στο Κογκρέσο για να εμποδίσουν την παραχώρηση των F-16 στην Τουρκία».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline