Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φοιτητική στέγη σε όλο μεγάλη ζήτηση και ακρίβεια – Μισός μισθός το ενοίκιο γκαρσονιέρας. Καίνε οι τιμές σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο. Κύριο

Καμία φροντίδα του Κράτους για το όλο πρόβλημα, έστω με λύσεις ανακούφισης.

Ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης (28/7) οι βάσεις εισαγωγής, με τους περίπου 90.000 υποψηφίους των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων να μαθαίνουν σε ποια σχολή θα φοιτήσουν.

Οι μαθητές -πλέον φοιτητές- έκαναν την επιλογή τους με βάση τις προοπτικές στην αγορά εργασίας, «ψηφίζοντας» για μία ακόμη φορά τμήματα με κύρος.
Την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι πολλά παιδιά επέλεξαν να είναι κοντά στον τόπο κατοικίας τους, καθώς οι οικογένειες τους δεν μπορούν να αντέξουν τα έξοδα που χρειάζονται προκειμένου να σπουδάσουν σε ίδρυμα μακριά από το σπίτι τους.
Μετά τις χαρές για την επιτυχία τους λοιπόν, ξεκινά η αναζήτηση της φοιτητικής στέγης, η οποία φέτος δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, αφού τα ενοίκια έχουν φτάσει στο Θεό, ειδικά στις μεγάλες πόλεις.

Σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες, οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης καταγράφουν ακόμη και διψήφιο αριθμό ποσοστιαίας αύξησης σε σχέση με πέρυσι.
Για παράδειγμα, για τις περιοχές του κέντρου των Αθηνών, οι κατοικίες άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ., που διατίθενται με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ, αποτελούν μόλις το 12,47% (κυρίως γκαρσονιέρες 21 τ.μ. – 30 τ.μ.) επί του συνόλου των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ. Δηλαδή, 1 στις 10 κατοικίες κατάλληλες για φοιτητές διατίθενται με μίσθωμα έως 300 ευρώ στην Αθήνα.
Ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates Θεμιστοκλής Μπάκας τονίζει ότι η φετινή χρονιά είναι αρκετά δύσκολη και εκτιμά ότι η αποκλιμάκωση των ζητούμενων μισθωμάτων θα καταγραφεί μετά το πέρας της καλοκαιρινής σεζόν και ότι ενδεχομένως θα υπάρξει επιστροφή των ακινήτων από τις βραχυχρόνιας μισθώσεις στις μακροχρόνιες – συμβατικές.

Ενοίκια από 370 ως και 600 ευρώ στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, οι τιμές στις «κλασικές» κατηγορίες φοιτητικής στέγης, είναι ελαφρά αυξημένες σε σύγκριση με τα περσινά επίπεδα. Μιλώντας στο GRTimes.gr o ταμίας του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Καζάνης, ανέφερε ότι η ζήτηση, όπως κάθε προηγούμενη χρονιά, εκδηλώνεται για περιοχές κοντά στο κέντρο της πόλης, κοντά στα Πανεπιστήμια, αλλά και για περιοχές που εξυπηρετούνται εύκολα από τουλάχιστον μία λεωφορειακή γραμμή.
Την τιμητική τους έχουν οι περιοχές πάνω από την οδό Εγνατία και κοντά στα Πανεπιστήμια, στη Λεωφόρο Στρατού, στις 40 Εκκλησιές, στην Τούμπα, στη Χαριλάου και γύρω από τον άξονα της Βασιλέως Γεωργίου και Βασιλίσσης Όλγας.
Για τα διαμερίσματα των 45-50 τ.μ., σε μέτρια κατάσταση, που είναι σε όροφο, οι τιμές ξεκινούν από 370 ευρώ και ανεβαίνουν ανάλογα με το επίπεδο της ανακαίνισης και το σημείο. Για ένα δίχωρο διαμέρισμα (45-55 τ.μ.), ανακαινισμένο και πλήρως επιπλωμένο, οι τιμές ξεπερνούν ως και τα 600 ευρώ.

300 και 400 ευρώ στο Βόλο για μια «τρύπα»

Στο Βόλο «τα διαθέσιμα διαμερίσματα είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού και η ζήτηση πολλαπλάσια», σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Βόλου, Σοφία Χαλκιά.
Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ, η ίδια υποστήριξε πως τα διαθέσιμα διαμερίσματα μπορούν να καλύψουν μόλις το 5% των νέων φοιτητών που θα βρεθούν στην πόλη για σπουδές. Όσο για τις τιμές, αυτές είναι ιδιαιτέρως αλμυρές μιας και το ενοίκιο για διαμερίσματα έως 40 τμ κυμαίνεται από 300 έως και 400 ευρώ.

«Τα τελευταία 2-3 χρόνια οι περισσότεροι ιδιοκτήτες έχουν αναδομήσει τα διαμερίσματά τους και τα έχουν εξοπλίσει με νέα έπιπλα, αυτόνομη θέρμανση, τέντες και καλά υλικά, για να αναδείξουν και το περιουσιακό τους στοιχείο και βλέπουμε να κυμαίνονται οι τιμές για διαμερίσματα έως 40 τμ από 300 έως 400 ευρώ, με μεγάλη σημασία να παίζει το σημείο του ακινήτου, ο όροφος, ο προσανατολισμός, η αυτονομία, η ενεργειακή του κλάση, εάν έχει ασανσέρ, η κατάσταση πολυκατοικίας, εάν είναι σε ασφαλές μέρος κ.α.», σχολίασε η κ. Χαλκιά.

Από 250 ευρώ τα ενοίκια στην Πάτρα

Στην Πάτρα, μία κατ' εξοχήν φοιτητούπολη υπάρχουν περισσότερες επιλογές ωστόσο και εκεί οι τιμές είναι τσουχτερές. Οι πρωτοετείς φοιτητές προτιμούν περιοχές όπως της Αγίας Σοφίας, του Πυροσβεστείου και των Ψηλών Αλωνίων.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος», το ζητούμενο μίσθωμα για κατοικία 30 τμ – 45 τμ κυμαίνεται από 220€ έως 450€ τον μήνα, αναλόγως αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη ή νεόδμητη.

Στο κέντρο της πόλης, στα Ψηλά Αλώνια δηλαδή, για κατοικία έως 25 τ.μ. ζητούνται από 250€ έως 400€ το μήνα. Στη συγκεκριμένη περιοχή μάλιστα, καταγράφεται αύξηση του ζητούμενου μισθώματος κατά 38,8% σε σχέση με το 2021.
Αυξητικές τάσεις καταγράφονται και στο ζητούμενο μίσθωμα κατοικίας 30 τμ – 45 τμ όπου το 2021 το κόστος μίσθωσης ήταν από 170€ έως 350€ το μήνα και τη φετινή χρονιά κυμαίνεται από 220€ έως 550€ το μήνα καταγράφοντας αύξηση στην κατώτατη τιμή κατά 29,4% και στην ανώτερη τιμή κατά 42,8%.

Πολυμέσα