Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  00:05:25

Αναξιόπιστος διεθνώς κατάντησε ο διπολικός καραβανάς Χουλ. Ακάρ. Φιλοπόλεμος και εθνικιστής κατηγορεί την Ελλάδα ότι ετοιμάζει....εισβολή στην Τουρκία από τα νησιά. Κύριο

Η γελοιοποίηση των ισχυρισμών του, μεταξύ αλαζονείας, θρασύτητας και «θυματοποίησης», έλαβε τελευταία αποστομωτική απάντηση (μετά τόσες άλλες από ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ κλπ) με τις δηλώσεις των υπουργών ΥΠΕΞ Γαλλίας και Γερμανίας.

Απόλυτα υποταγμένος στον αλαζονικό και ληξιπρόθεσμο πλέον Τ. Ερντογκάν, μεθοδευτής αδίστακτος της ενοχοποίησης χιλιάδων αξιωματικών ως «πραξικοπηματιών, συνομωτών και γκιουλενιστών», ο καραβανάς του τουρκικού πεζικού έχει όλα τα χαρακτηριστικά της διπολιτικής συμπεριφοράς. Δεν είναι απλώς δημαγωγός και ψεύτης είναι αναξιόπιστος και υποκριτής , πολιτικός και ηγέτης χωρίς αρχές.
Ο ίδιος έφτασε δε σε σημείο να ισχυριστεί ότι η... Τουρκία έχει δικαίωμα αυτοάμυνας στο Αιγαίο καθώς «η Ελλάδα εξοπλίζει» τα νησιά που η Άγκυρα λέει πως πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν. «Έχουν βάλει εκεί αεροδρόμια, τανκς, κανόνια, τα πάντα. Αυτό δεν μας δίνει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα; Δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία η ανάπτυξη αυτών των όπλων εκεί, τα οποία βρίσκονται ακριβώς μπροστά στην πόρτα μας;», ανέφερε.

Συνεχίζονται οι προκλήσεις από την Τουρκία με τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να δηλώνει πως η Άγκυρα έχει δικαίωμα αυτοάμυνας στο Αιγαίο λόγω «στρατιωτικοποίησης των νησιών».
Συγκεκριμένα όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κατηγορεί την Ελλάδα για επεκτατισμό και θέτει και πάλι θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών και έφτασε στο σημείο να δηλώσει πως η Τουρκία έχει δικαίωμα αυτοάμυνας λόγω «στρατιωτικοποίησης των νησιών».

Παράλληλα επιρρίπτει ευθύνες τόσο στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, πως χαλάνε «το πιθανό θετικό κλίμα, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργηθεί μεταξύ των δυο χωρών».
Αναλυτικά, ο Ακάρ δήλωσε: «Η στάση της γειτονικής μας Ελλάδας είναι περίεργη, ανώμαλη και καθοριστική. Είναι ανώμαλη στάση κυριολεκτικά. Καθώς δεν πήγαν μόνο στις ΗΠΑ, για να μην μας δοθούν τα F-16, πήγαν και στη Γερμανία και είπαν «μη δώσετε τα υποβρὐχια».

Εμείς δεν θέλουμε τα ελληνοτουρκικά προβλήματα να γίνουν προβλήματα Τουρκίας – ΕΕ, Τουρκίας – Ευρώπης, Τουρκίας – NATO και Τουρκίας – HΠΑ. Tα προβλήματα των δυο χωρών είναι προβλήματα της Ελλάδας και της Τουρκίας. Όμως δυστυχώς ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας με επιθετική ρητορική και επιθετικές πράξεις χαλάνε το πιθανό θετικό κλίμα, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργηθεί μεταξύ των δυο χωρών».
Σε άλλο σημείο σημείωσε: «Κάνουνε αβάσιμες δηλώσεις. Τώρα συνέχεια μιλούν για νέο-οθωμανισμό. Στις συνομιλίες, στις συναντήσεις μας, στα αιτήματα μας δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Εμείς λέμε διεθνές δίκαιο, συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων. Αυτά λέμε και διεκδικούμε τα δικαιώματα μας.

«Επεκτατική η Ελλάδα»

Προβάλλοντας μάλιστα και χάρτες συνέχισε: «Εσείς δηλαδή με 3.000 νησιά στο Αιγαίο θα έρθετε μπροστά στη μύτη μας και θα μας κατηγορείτε για επεκτατισμό! Πραγματικά δεν υπάρχει καμία λογική. Εμείς αυτό θέλουμε να το δουν να το καταλάβουν οι τρίτες χώρες. Υπάρχει κάτι που έχει ξεκινήσει από το 1832 και συνεχίζεται. Υπάρχει μια διαδικασία. Έχουν καλύψει όλο το Αιγαίο! Ποιος είναι ο επεκτατικός; Τα βλέπουν αυτά ακόμα και μαθητές Λυκείου. Εδώ μιλάμε για μια χώρα που από την ίδρυση της έχει επεκταθεί 5 ή 7 φορές. Ποιος είναι ο επεκτατικός; Εναντίον της Τουρκίας!».
Ο Ακάρ σε άλλο σημείο τόνισε πως η Ελλάδα έχει αυξήσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό σε σημαντικό βαθμό. «Τον πενταπλασίασαν! Εμείς τους λέμε μην κουράζεστε, αυτά που κάνετε είναι λίγα για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις!».

Στο 12ο άρθρο της Συνθήκης της Λωζάννης και στο 14ο άρθρο της Συνθήκης των Παρισίων αναφέρεται πως τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα υπό τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης. Είναι τα νησιά με καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης. Υπάρχουν 23 νησιά, από τα οποία στρατιωτικοποίησαν τα 16! Κι έρχονται μπροστά μας με ασόβαρα επιχειρήματα».
Και καταλήγει: «Πήγαν και εγκατέστησαν αεροδρόμια, άρματα μάχης, όλμους. Τότε αυτό δεν μας δημιουργεί το δικαίωμα για αυτοάμυνα; H εγκατάσταση των όπλων μπροστά στη μύτη μας δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα μας; Τι θα συμβεί αν αντιδράσουμε; Δεν γίνεται συζητήσιμη η κυριαρχία αυτών των νησιών λόγω της στρατιωτικοποίησης;».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γερμανικός Τύπος: Ξεκάθαρη θέση της Μπέρμποκ για τα ελληνοτουρκικά, (παράλληλα με την Γαλλίδα ΥΠΕΞ).

Την αδιαμφισβήτητη στήριξη της Ελλάδας από την Αναλένα Μπέρμποκ για την εδαφική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου σχολιάζει αναλυτικά ο γερμανικός Τύπος με πλήθος δημοσιευμάτων από πολλές και διαφορετικές σκοπιές

Την αδιαμφισβήτητη στήριξη της Ελλάδας από την Αναλένα Μπέρμποκ για την εδαφική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου σχολιάζει αναλυτικά ο γερμανικός Τύπος με πλήθος δημοσιευμάτων από πολλές και διαφορετικές σκοπιές.

Σχετικά με τις τουρκικές εκτιμήσεις, που είχαν προηγηθεί της επίσκεψης Μπέρμποκ αλλά και τη διάψευση των τουρκικών προσδοκιών για στήριξη από τη Γερμανία, η εφημερίδα Tagesspiegel ενδεικτικά σχολιάζει: «Αν και η κυβέρνηση του Ερντογάν περίμενε έναν επαναπροσανατολισμό της γερμανικής πολιτικής μετά την αλλαγή εξουσίας στο Βερολίνο πέρυσι, δεν υπήρχε καμία ένδειξη για κάτι τέτοιο εδώ και πολύ καιρό.

Ο πόλεμος της Ουκρανίας έχει αναβαθμίσει διεθνώς την Τουρκία. Ο Ερντογάν είναι ένας από τους λίγους πολιτικούς στον κόσμο που μπορούν να μιλήσουν τόσο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι (...)
Η Άγκυρα προφανώς δεν είχε προβλέψει ότι έρχεται αυτή η αλλαγή πορείας της Μπέρμποκ. Για την τουρκική κυβέρνηση, τα ξεκάθαρα λόγιο της υπ. Εξωτερικών εγείρουν στην Τουρκία το ερώτημα τι θα συμβεί εάν η Γερμανία δεν θέλει πλέον να είναι ο 'έντιμος διαμεσολαβητής' στα ζητήματα Τουρκίας- Ευρώπης, όπως ανέφερε ο Τσαβούσογλου.»

ΤΑΖ: «Ξεκάθαρα λόγια»

Από την πλευρά της, η εφημερίδα ΤΑΖ εξετάζει τη νέα πολιτική της Γερμανίας υπέρ της Ελλάδας για το Αιγαίο υπό το πρίσμα τόσο των εδαφικών αξιώσεων της Τουρκίας αλλά και υπό το πρίσμα του προσφυγικού. «Το να συμμερίζεται κάποιος τόσο απερίφραστα τις ελληνικές θέσεις αναφορικά με τις διαμάχες δεκαετιών για τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εκμετάλλευση ορυκτών πόρων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι ξεκάθαρα λόγια, αλλά ταυτόχρονα από πολιτική άποψη είναι και απλοϊκά. Ξεκάθαρα λόγια όμως έλειψαν από εκεί που θα έπρεπε να υπάρχουν, στο θέμα δηλαδή των παράνομων επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο από την ελληνική ακτοφυλακή και την Frontex.

H Aναλένα Μπέρμποκ αντί να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να έρθει αντιμέτωπη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις συστηματικές και πολιτικά επιθυμητές επαναπροωθήσεις υποβάθμισε την σκανδαλώδη αυτή κατάσταση σε "μεμονωμένες" περιπτώσεις, που θα έπρεπε να ερευνηθούν. Οτιδήποτε άλλο φαίνεται ότι θα προκαλούσε πραγματικό πρόβλημα στις Βρυξέλλες και την εγχώρια κυβέρνηση».
Πηγή: DW

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline