Τρίτη 19 Μαρτίου 2024  04:39:33

Εγκώμια φίλων και συνεργατών στον ΔΟΛ για τον Σταύρο Ψυχάρη αλλά και καταιονισμός αρνητικών απόψεων και καταγγελιών στο Διαδίκτυο. Φιλοχρήματος, τα έχασε όλα και χρεοκόπησε τον ΔΟΛ. Κύριο

Ένα μικρό ανθολόγιο για μια πολυσύνθετη και αντιφατική προσωπικότητα, που αναπτύχθηκε υπό την σκιά-εύνοια του Χρ. Λαμπράκη για να αποδειχθεί ότι δεν μπόρεσε να αποτελέσει ούτε δημοσιογραφικό. ούτε επιχειρηματικό διάδοχο του.

1.Πέθανε ο Σταύρος Ψυχάρης στον ύπνο του στα 77 του χρόνια σε ένα διαμέρισμα στο Πόρτο Ράφτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο τελευταίο διάστημα είχε επιβαρυνθεί πολύ η κατάσταση της υγείας του .

Σε ηλικία 77 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο πρώην εκδότης Σταύρος Ψυχάρης. Ο άλλοτε κραταιός εκδότης πέθανε τη νύχτα, σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Πόρτο Ράφτη. Η κύρια οικογένεια του ζούσε μόνιμα στην Αγγλία. Σύμφωνα με πληροφορίες ο τελευταίο διάστημα είχε επιβαρυνθεί πολύ η κατάσταση της υγείας του και είχε επαφή με τα πράγματα.. Η αρρώστια από την οποία έπασχε τις τελευταίες δύο δεκαετίες ήταν νευρολογική και ανίατη, μορφή Πάρκισον, ωστόσο μέχρι την τελευταία του στιγμή δεν είχε χάσει την πνευματική του διαύγεια τελείως..

Η είδηση του φυσικού θανάτου του, σε ηλικία 77 ετών ακολουθεί μια μακρά περίοδο πλήρους απόσυρσης από τον δημόσιο βίο. Στο κρεβάτι, αδύναμος να περπατήσει, να επικοινωνήσει αν και με διαύγεια, μια σκιά που έβλεπε το όνομά και τη φήμη του να δοκιμάζονται και την περιουσία του να μειώνεται συνεχώς με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς από τις Τράπεζες.. Για άλλους ένας δαίμονας, για άλλους ένας δάσκαλος. Για τους πολλούς, μια αμφιλεγόμενη, δυνατή, σκοτεινή, ευφυής προσωπικότητα που αγαπούσε πολύ το χρήμα, την δύναμη της εξουσίας, τα ακίνητα κάθε είδους ,την πολυτελή ζωή παιδί μιας μικροαστικής οικογένειας και χωρίς πανεπιστημιακή μόρφωση και γνώση ξένων γλωσσών.

.- «Τον κατηγόρησαν κάποιοι ότι είναι εκβιαστής; Φυσικά ναι. Τον κατηγόρησαν ότι στήριζε φίλους, συνεργάτες, ότι υπηρετούσε πρόθυμα γνωστούς επιχειρηματίες και διαπλεκόμενους πολιτικούς; Φυσικά ναι, με ανταλλάγματα οικονομικά, αμοιβαία στήριξη και με φήμες για αναμίξεις σε εργολαβίες, συμβάσεις του Κράτους, μεγάλες προμήθειες κλπ». Ο πλέον διαπλεκόμενος εκδότης –δημοσιογράφος παράλληλα με την περίπτωση του Γιώργου Τράγκα.

-«Κάπου εδώ μπαίνει και το μεγάλο όριο στις κυρίαρχες θεματικές που αφορούν τον Ψυχάρη: ήταν ο εξαιρετικός, χαρισματικός δημοσιογράφος και διευθυντής που γαλούχησε, εκπαίδευσε, ενέπνευσε δεκάδες δημοσιογράφους της νεότερης γενιάς και έδωσε ευκαιρίες, γνώσεις, δυνατότητες. Ήταν όμως και ο επιχειρηματίας που ρίσκαρε, έβαλε τον πανίσχυρο ΔΟΛ σε περιπέτειες, τον οδήγησε σε εκείνες τις στιγμές που καρκινοβατούσε ο οργανισμός., τον καταχρέωσε με εκατοντάδες εκατομμύρια, που δεν τον έσωσαν τελικά. Ο ίδιος με επτά ακίνητα και κότερα και πολυτελέστατη ζωή. Επί μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι, το λουκέτο από τις τράπεζες ήταν έτοιμο να κάνει το κλικ για να κλειδώσει το δημιούργημα του Χρήστου Λαμπράκη πριν παρέμβει ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Στο τελευταίο του κείμενο στο Βήμα ο Ψυχάρης γράφει μεταξύ άλλων «όλοι οι μηχανισμοί προπαγάνδας και εξουσίας επεδίωξαν την εξόντωσή μου». Αντικατοπτρισμός;

-Ο δημοσιογράφος και ο επιχειρηματίας. Τελικά ο δεύτερος έριξε την τεράστια σκιά του πάνω στον πρώτο.

-To «του χρωστάω πολλά», κυλάει από το πρωί σε αναρτήσεις δημοσιογράφων. Άλλοι πάλι, στα social media, πανηγυρίζουν, γράφουν ότι ανασαίνουν καλύτερα. Υπάρχει και το εξής φαινόμενο: όσο ζούσε ο Ψυχάρης και τον έβριζαν πολλοί για την παντοδυναμία του και τις μεθόδους του, οι περισσότεροι συνεργάτες του, δημοσιογράφοι του συγκροτήματος, φίλοι του τον υπερασπίζονταν με μένος και μαζί με μια διάθεση υπεροψίας. Πάντα έλεγαν πόσο καλό αφεντικό είναι, ότι βοηθούσε σε ώρες ανάγκης ολόκληρες οικογένειες, από γραφειοκρατικά μπλεξίματα μέχρι ασθένεια. Αν μάθαινε ότι κάποιος εργαζόμενος έχει πρόβλημα υγείας ή προσωπικό έστελνε μήνυμα «πες τι θες να κάνω τώρα». Έχω ακούσει ακόμα και για μεταμεσονύχτια τηλεφωνήματα σε υπουργούς για να λύσει υπόθεση εργαζόμενου. Κάποιοι λοιπόν από αυτούς σήμερα μιλούν για τον Ψυχάρη με τα χειρότερα λόγια και με ανακούφιση σχεδόν για τον θάνατό του. Μια «ανακούφιση» που δείχνει βέβαια πόσο έχουν νικηθεί από τον Ψυχάρη.

-Υπήρξε ένας από τους πιο ισχυρούς και πολυσυζητημένους εκδότες της μεταπολίτευσης, έχοντας συμβάλει αποφασιστικά στην ανάδειξη του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη σε έναν από τους πλέον σημαντικούς πυλώνες του σύγχρονου ελληνικού τύπου, -όντας στην ηγετική του ομάδα και για μεγάλο διάστημα πρόεδρος και ιδιοκτήτης του-, από το 1984 έως το 2017.

Η μάχη όμως με την ανίατη ασθένεια που τον χτύπησε εδώ και περίπου είκοσι χρόνια, παρά το γεγονός ότι πολέμησε με όλες τις δυνάμεις του, ήταν τελικά άνιση. Τα τελευταία χρόνια και αφού έχασε στο μεταξύ τον Οργανισμό, οποίος πέρασε στα χέρια των πιστωτών πριν μία πενταετία, είχε αποσυρθεί στο σπίτι του στο Πόρτο Ράφτη.

Η κηδεία του, όπως ανακοίνωσε η ΕΣΗΕΑ, θα γίνει την Πέμπτη 4 Αυγούστου στις 11.00 π.μ. στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Despina Tsante

Από μένα καμία δικαίωση για τον Σταυρό Ψυχάρη.
Ήταν πρώτη μου τραυματική εμπειρία παρενόχλησης,όταν ήμουν "κουτάβι".
Μόλις είχα γυρίσει από την Αγγλία και προσπαθούσα να έρθω σε επαφή με την Ελληνική πραγματικότητα στη δημοσιογραφία. Ένας οικογενειακός μας φίλος, Φάνης Φιτσιάλος το όνομα του, λέει στη μητέρα μου ότι γνωρίζει τον Σταυρό Ψυχάρη, ήταν συμμαθητές, συμφοιτητές δεν θυμάμαι και μου κλείνει ραντεβού. Πήγα στο ΒΗΜΑ. Ένα κορίτσι συνεσταλμένο και με δέος. Κάθομαι απέναντι του στο γραφείο του.
Αρχίζω να του λέω για τις σπουδές μου και τη πιστοποίηση που είχα πάρει από το BBC.
Σηκώνεται έρχεται από την μεριά μου. Απλώνει τα χέρια του και προσπαθεί να μου πιάσει το στήθος και να με φιλήσει.Δεν ξέρω που βρήκα το θάρρος,το θράσος, του αρπάζω τα χέρια και τον σπρώχνω, λέγοντας του αν ήθελα να ξεκινήσω έτσι το όνειρο μου δεν θα χρειαζόταν να πεινάσω για να σπουδάσω.
Με χτυπάει στο μάγουλο και μου λέει, καλά πήγαινε να ξεψαρώσεις και μετά έλα.
Βγήκα από το γραφείο του σπαράζοντας από το κλάμα. Θυμάμαι ότι κάποιος, προφανώς εργαζόμενος προσπαθούσε να με παρηγορήσει. Δεν θυμάμαι το πρόσωπο του γιατί δεν έβλεπα από τα δάκρυα...Τον ευχαριστώ μετά από 40 και χρόνια.
Είχα την ανάγκη να το βγάλω από μέσα μου δημόσια. Με σημάδεψε. Ήταν χυδαίος και γλοιώδης.

Katerina Kavadatou
Καλά πολύ καλά κάνατε και το εξωτερικεύσατε.. δεν τον γνώριζα προσωπικά αλλά έχω φίλους που τον ήξεραν εξ όσων γνωρίζω επρόκειτο για ένα γλοιώδη και αδίστακτο καιροσκόπο..

Τσικαλακη Μαρινα
Γνωριζα τον αδελφο του...επί του αγιου ορους...μεγαλες μασες αλλά και απληστία και χρέη....πέθανε έτσι ξαφνικά και αυτός πολύ υπέρβαρος και καταχρεωμένος...

Dimitris Kalantzis
Είναι θλιβερή η προσπάθεια συναδέλφων και "συναδέλφων" να ξεπλύνουν τον αυτοκράτορα της διαπλοκής και της χρησιμοποίησης της δημοσιογραφίας για τον προσωπικό πλουτισμό. Συλληπητήρια στους δικούς του, αλλά... όχι, η "μοναδική πορεία που κατέγραψε στη δημοσιογραφία", όπως γράφει η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, είναι ολόκληρο κεφάλαιο στη μαύρη βίβλο της δημοσιογραφίας της Ελλάδας.

Eleni Spanopoulou

Ούτε το στερνό Αντίο δεν αξίζει!

Να είναι βαρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει!
Αυτό μόνο...

Αθανασιος Σακελλαράκης
Ψυχούλα ήταν ο Ψυχάρης βόλεψε πολύ κόσμο και φυσικά έβγαλε για τον εαυτό του, το διάφορο όπως έλεγαν οι παλιές καραβάνες.

John Vrachalis
Ο θεός συγχωρεί εμείς έχουμε μνήμη και θυμόμαστε πως "εργάστηκε" και πόσο ζημίωσε το δημόσιο συμφέρον με τα υπέρογκα δάνεια που πήρε "με αέρα" όπως είπε ο υιός του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής.
Τι να πρωτοθυμηθούμε από τον.. Διοικητή του Αγίου Ορους που σε όλη του τη ζωή ήταν ένας αδίστακτος που αναγκάστηκε να πουλήσει το ιστορικό συγκρότημα δυστυχώς, εκεί που όλοι ξέρουμε.

Ο χρήστης Αντώνης Δασκαλόπουλος είναι στην πόλη Ναύπακτος.

Μέ δανεικά καί αγύριστα θά μπορούσαμε όλοι νά έχουμε κάνει πανάκριβες, πολυτελείς βίλες!!!

THETOC.GR
Σταύρος Ψυχάρης: Όταν έβγαινε στο 'σφυρί' η πολυτελής βίλα του στο Πόρτο Χέλι έναντι 11,7 εκατ. ευρώ
Ο άλλοτε κραταιός έκδοτης Σταύρος Ψυχάρης είδε πίσω στα 2018 την πολυτελή βίλα του στο Πόρτοχέλι να πωλείται σε πλειστηριασμό.

Άννα Γεωργιάδου
Αριβιστας απλά!

ΑΠΌ ΝΗΦΑΛΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΠΑΚΟΥΤΝΆΚΗ ΜΕΡΤΑ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΩΝ ΕΠΑΙΝΩΝ

.......Η πρώτη σκοτεινή στιγμή του Σταύρου Ψυχάρη συνδέεται με την δικτατορία και με την σχέση του με τον Βύρωνα Σταματόπουλο, από τα στελέχη της χούντας στον ευαίσθητο τομέα του ελέγχου των μέσων και της προπαγάνδας. Οι όποιες σχέσεις τους (επιχειρηματικές;) δεν έχουν τεκμηριωθεί μέχρι στιγμής, πέρα από διάφορα επώνυμα ή ανώνυμα άρθρα που κινούνται στο χώρο της φημολογίας. Το σίγουρο είναι ότι υπήρχε φιλική σχέση μεταξύ των δυο ανδρών, αφού ο Βύρων Σταματόπουλος βάφτισε τον έναν από τους δύο γιούς τού Ψυχάρη. Το ποιοι ήταν οι νονοί των τεσσάρων παιδιών του Ψυχάρη είναι από μόνο του ένα σημαντικό στοιχείο που εικονογραφεί τον τρόπο με τον οποίο «δούλευε» ο τελευταίος εκδότης του ΔΟΛ: δίκτυα με πολιτικούς και επιχειρηματίες, lobbying, εξυπηρετήσεις, παρεμβάσεις, όλο αυτό το πλέγμα που στην ορολογία της πολιτικής δημοσιογραφίας ονομάστηκε «διαπλοκή» (κι αυτός με τη σειρά του ένας αμφιλεγόμενος όρος). Οι νονοί των δύο αγοριών του από τον πρώτο του γάμο με την Μπέττυ Ψυχάρη, ήταν ο Βύρων Σταματόπουλος και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Οι νονοί των δύο κοριτσιών του από τον δεύτερο γάμο του με την δημοσιογράφο Χριστίνα Τσούτσουρα- Ψυχάρη (την οποία γνώρισε στο Βήμα), ήταν ο εκδότης Χρήστος Λαμπράκης και ο Σωκράτης Κόκκαλης.

..Του άρεσε πολύ αυτό που ονομάζουμε «πολυτελής βίος» και δεν έκρυβε τον πλούτο του: τα σπίτια του, ιδιαίτερα το διαμέρισμά του στην πλατεία Λυκαβηττού, τη συλλογή έργων τέχνης, την έπαυλη του στο Πόρτο Χέλι, το σκάφος του. Όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία που τα τελευταία χρόνια τα είδαμε να κατάσχονται ή να εκπληστειριάζονται.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline