Τρίτη 19 Μαρτίου 2024  06:39:21

Ο Κ. Σκρέκας υπόσχεται τέλος στα όποια «νέα κόλπα» παραπλάνησης- αισχροκέρδειας από τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος : «Βαρύς ο πέλεκυς σε αθέμιτες πρακτικές». Κύριο

Οι νέοι κανόνες για 12 μήνες, στους λογαριασμούς ΔΕΗ και ιδιωτών παρόχων.. Χωρίς ρήτρες, χωρίς υψηλά πάγια, στάνταρ τιμές, με ελευθερία μετακίνησης του καταναλωτή. Άγνωστο εάν επινοήσουν νέα κόλπα κερδοσκοπίας-ληστείας.

1.Διαρκείς οιθ δεσμεύσεις του αρμόδιου υπουργού Κ.Σκρέκα ότι τερματίζονται οι κάθε είδους αυθαιρεσίες και υπερχρεώσεις, που κυριάρχησαν από τον περασμένο Οκτώβριο με θύματα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά της ΔΕΗ και ιδιωτών παρόχων. Κρίσιμος μήνας ο Αγουστος.
Αρκετά κράτησε η ασυδοσία, η αυθαιρεσία και οι παράλογες και καθαρά παράνομες αυξήσεις- χρεώσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος τόσο της ΔΕΗ όσο και των ιδιωτών παρόχων, στα όρια της κερδοσκοπίας και αισχροκέρδειας.....Σε καθεστώς κρατικής ρύθμισης μπαίνει από προχθες και για ακόμη 364 ημέρες η λιανική αγορά ρεύματος με τα μέτρα που ενεργοποιεί η κυβέρνηση επιδιώκοντας να περιορίσει το κύμα ανατιμήσεων της κιλοβατώρας.

Εκατοντάδες χιλιάδες οικιακοί καταναλωτές, ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς και επιχειρήσεις κάθε 20 του μηνός θα πρέπει να αναζητούν τους τιμοκαταλόγους ρεύματος που ανακοινώνουν οι προμηθευτές και θα έχουν ισχύ για τον επόμενο μήνα. Μετά από σύγκριση έχουν τη δυνατότητα της αλλαγής παρόχου χωρίς να επιβαρύνονται με χρηματική ποινή πρόωρης αποχώρησης, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να πιάνουν μολύβι και χαρτί για να υπολογίζουν πόσο πραγματικά θα πληρώνουν για την κατανάλωσή τους μετά την επιδότηση που θα ανακοινώνει κάθε μήνα η κυβέρνηση.
Η ρήτρα αναπροσαρμογής για 12 μήνες αναστέλλεται αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εξαφανίζεται... Οι πάροχοι εξαιτίας του μεγάλου κόστους που επωμίζονται από το ράλι των τιμών έχουν ενσωματώσει την επιβάρυνση στις ανταγωνιστικές χρεώσεις και ορισμένοι εξ αυτών στις πάγιες χρεώσεις. Πριν την επιβολή του πλαφόν των 5 ευρώ εταιρείες είχαν προχωρήσει σε υψηλότερες τιμολογήσεις.

2.Για στήριξη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση δεσμεύθηκε μέσω του ΣΚΑΪ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Στη σκιά της ανακοίνωσης της ΡΑΕ για φαινόμενα παραπλανητικών αναφορών – διαφημίσεων από προμηθευτές ο κ. Σκρέκας προειδοποίησε ότι ο πέλεκυς της Πολιτείας θα είναι βαρύς σε φαινόμενα αθέμιτων πρακτικών.
«Ανακοινώσαμε μόνο για τον Αύγουστο επιδοτήσεις που φθάνουν το 1,136 δισεκ. ευρώ ακριβώς για τη στήριξη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτό θα συνεχιστεί για όσο διαρκέσει η ενεργειακή κρίση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός. «Βασική μας προτεραιότητα είναι να διατηρήσουμε τους λογαριασμούς ρεύματος σε προσιτά επίπεδα μέσα από το μηχανισμό επιβολής πλαφόν στην αποζημίωση των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και ένα έμμεσο πλαφόν στη λιανική, όπου απορροφούμε το 90% των ανατιμήσεων» εξήγησε.

Χειρότερη κρίση από το '70

«Η ενεργειακή κρίση είναι η χειρότερη ενεργειακή κρίση από το '70 και μετά, χειρότερη κι από τις πετρελαϊκές κρίσεις του '70, που περιορίζονταν μόνο στην τιμή του πετρελαίου, η σημερινή είναι μια πιο πολύ πιο δύσκολη κρίση με υψηλές τιμές σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ενέργεια» εξήγησε ο κ. Σκρέκας.
Όπως διεμήνυσε, «δεν πρόκειται να επιτρέψουμε φαινόμενα αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και καταστρατήγησης του νομοθετικού πλαισίου που ψηφίσαμε για την προστασία των καταναλωτών».

Φαινόμενα αισχροκέρδειας

«Είδαμε από λίγους προμηθευτές να μεταβάλλουν τις πάγιες χρεώσεις, και να τις αυξάνουν δυσθεώρητα, περάσαμε διάταξη με πλαφόν μέχρι 5 ευρώ το μήνα για τις πάγιες χρεώσεις. Δεν θα επιτρέψουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας και παραπλάνησης των καταναλωτών, θα προστατέψουμε τους καταναλωτές, δεν θα ανεχθούμε καταχρηστικές συμπεριφορές από κανέναν, ο πέλεκυς θα είναι βαρύς». Οι προμηθευτές, σημείωσε, θα πρέπει να ενημερώνουν τους καταναλωτές τους ξεκάθαρα για την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που πουλάνε, και εμείς ανακοινώνουμε κάθε μήνα τις επιδοτήσεις... ο καταναλωτής θα ξέρει πόσο αγοράζει ρεύμα.

Ο Κώστας Σκρέκας υπενθύμισε ότι «περάσαμε διάταξη νόμου που επιτρέπει στον καταναλωτή την αλλαγή παρόχου αζημίως χωρίς πέναλτι, χωρίς κάποια αποζημίωση, θα πρέπει να εξοφλήσει βέβαια τον προηγούμενο λογαριασμό του».
Υπενθύμισε ακόμα ότι καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογές για ένα έτος τουλάχιστον και οι προμηθευτές θα πρέπει να ενημερώνουν υποχρεωτικά τους καταναλωτές τους για τις τιμές του επόμενου μήνα. «Γίνεται ήδη μέσω της ιστοσελίδας της ΡΑΕ και ο καταναλωτής μπορεί να συγκρίνει τιμές και να επιλέξει ποιος είναι προμηθευτής είναι ο πιο ανταγωνιστικός» σημείωσε ο κ. Σκρέκας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline