Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  00:06:39

Η Εκδίκηση των ΗΠΑ, κράτησε 21 χρόνια για την εθνική ταπείνωση των Δίδυμων Πύργων.Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι: Πώς εντόπισε και εξόντωσε η CIA τον εγκέφαλο της τραγωδίας της 11'ης Σεπτεμβρίου 2001. Κύριο

O Aλ Ζαουάχρι ήταν ένας από τους βασικούς, είμονους μια διαρκείς στόχους της CIA.

Οηγέτης της Αλ Κάιντα, ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, σκοτώθηκε το σαββατοκύριακο σε αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα στην Καμπούλ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Πρόκειται για το βαρύτερο χτύπημα που έχει υποστεί η τρομοκρατική οργάνωση από το 2011, όταν σκοτώθηκε ο ιδρυτής της Οσάμα μπιν Λάντεν σε επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην Αμποταμπάντ του Πακιστάν.
Ο Ζαουάχρι κρυβόταν για χρόνια και η επιχείρηση για τον εντοπισμό και την εξόντωσή του ήταν το αποτέλεσμα «προσεκτικής, υπομονετικής και επίμονης» δουλειάς από στελέχη των αντιτρομοκρατικών και των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, δήλωσε ανώτερος αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ως την ανακοίνωση αυτή των ΗΠΑ, ο αιγύπτιος γιατρός φερόταν να βρίσκεται είτε στις ημιαυτόνομες περιοχές των φυλών στο Πακιστάν, ή κάπου στο Αφγανιστάν.

Πρώτα εντοπίστηκε η οικογένειά του

Μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ο αμερικανός αξιωματούχος έδωσε τις ακόλουθες λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της επιχείρησης:

* Για χρόνια, οι αρχές των ΗΠΑ ήταν ενήμερες για την ύπαρξη δικτύου που εκτιμούσε ότι υποστήριζε τον Ζαουάχρι. Τον τελευταίο χρόνο, μετά την αποχώρηση του στρατού των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έψαχναν ενδείξεις για το εάν ο ηγέτης της Αλ Κάιντα βρισκόταν στη χώρα και πού ακριβώς.
Φέτος, εντοπίστηκε η οικογένειά του: η σύζυγός του, η κόρη του και τα παιδιά της. Είχαν εγκατασταθεί σε κρησφύγετο στην Καμπούλ. Κατόπιν, εντόπισαν τον ίδιο τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι στο σπίτι αυτό στην αφγανική πρωτεύουσα.

* Για αρκετούς μήνες, αξιωματούχοι της υπηρεσίας κατασκοπείας κατέληξαν στο ολοένα πιο ασφαλές συμπέρασμα πως είχαν εντοπίσει τον Ζαουάχρι στο κρησφύγετο στην Καμπούλ και στις αρχές Απριλίου ενημέρωσαν ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης. Τον πρόεδρο Μπάιντεν ενημέρωσε κατόπιν ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζέικ Σάλιβαν.
«Ήμασταν σε θέση να εξακριβώσουμε το πώς ζούσαν» οι ένοικοι του σπιτιού «μέσω πολλών ανεξάρτητων πηγών», εξήγησε ο αμερικανός αξιωματούχος.
Αφού έφθασε στο κρησφύγετο στην Καμπούλ ο Ζαουάχρι, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες διαπίστωσαν πως δεν έφευγε από αυτό, αλλά έβγαινε στο μπαλκόνι —τον στόχο του πλήγματος— επανειλημμένα,
Η επιλογή των κινήσεων

* Αξιωματούχοι μελέτησαν την κατασκευή και το φυσικό περιβάλλον του κρησφύγετου και το πώς κινούνταν μέσα σε αυτό οι ένοικοί του, ώστε να εξασφαλίσουν πως μπορούσε να διεξαχθεί επιχείρηση για την εξόντωση του Ζαουάχρι χωρίς να απειληθεί η δομική ακεραιότητα του κτιρίου και να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για τα μέλη της οικογένειάς του και άλλους άμαχους.

* Τις τελευταίες εβδομάδες ο αμερικανός πρόεδρος συνεδρίαζε με συμβούλους και υπουργούς του για να καταλήξουν στον τρόπο δράσης. Την 1η Ιουλίου, ο κ. Μπάιντεν ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειες της προταθείσας επιχείρησης στο λεγόμενο Situation Room από μέλη της κυβέρνησής του και τον διευθυντή της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, τον Γουίλιαμ Μπερνς.
Υπέβαλε ερωτήματα για τις συνθήκες φωτός, τον καιρό, τα υλικά με τα οποία ήταν κατασκευασμένο το σπίτι και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να κρίνουν την επιτυχία της επιχείρησης, σύμφωνα με τον αμερικανό αξιωματούχο. Ζήτησε επίσης να του παρουσιαστεί ανάλυση για τις πιθανές επιπτώσεις του πλήγματος στην Καμπούλ.

* Στενός κύκλος νομικών συμβούλων διαφόρων υπηρεσιών εξέτασε τις πληροφορίες της CIA και επιβεβαίωσε ότι ο Ζαουάχρι ήταν θεμιτός στόχος, με δεδομένο πως παρέμενε ο ηγέτης της Αλ Κάιντα. Την 25η Ιουλίου, ο αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν συγκάλεσε συνεδρίαση μελών-κλειδιών της κυβέρνησής του και συμβούλων για να λάβει την τελευταία ενημέρωση και να συζητήσει μαζί τους το πώς η εξόντωση του ηγέτη της Αλ Κάιντα θα επηρέαζε τη σχέση της Ουάσινγκτον με τους Ταλιμπάν, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Αφού άκουσε τις απόψεις των υπουργών και των συμβούλων του, ο κ. Μπάιντεν ενέκρινε την πρόταση να διεξαχθεί «ακριβές αεροπορικό πλήγμα» με προϋπόθεση ότι θα ελαχιστοποιείτο ο κίνδυνος να υπάρχουν θύματα μεταξύ των αμάχων.
* Το πλήγμα διεξήχθη στις 21:48 του Σαββάτου (ώρα ΗΠΑ• στις 04:48 της Κυριακής ώρα Ελλάδας) από UAV οπλισμένο με πυραύλους Hellfire.

Αϊμάν αλ Ζαουάχρι: Η ιστορία του αιγύπτιου γιατρού που έγινε ο εγκέφαλος της 11ης Σεπτεμβρίου
Ο Ζαουάχρι, 71 ετών, σκοτώθηκε σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος της CIA στην Καμπούλ το Σαββατοκύριακο, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που χαρακτήρισε την επίθεση «χτύπημα ακριβείας» χωρίς απώλειες αμάχων.

Οι Αμερικανοί τον γνώριζαν ως τον Νο 2 ηγέτη της Αλ Κάιντα, με τα γυαλιά και τη θαμνώδη γενειάδα, και αναπληρωτή του Οσάμα Μπιν Λάντεν'34 76890-098 °±\] . Αλλά στην πραγματικότητα, ήταν το μυαλό και τα αιματοβαμμένα χέρια του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι που καθοδήγησαν το πιο διαβόητο τρομοκρατικό κίνημα του κόσμου.

Θεαματικές επιθέσεις
Είχε ηγηθεί της δικής του μαχητικής ομάδας και πρωτοστάτησε σε ένα είδος τρομοκρατίας που επέλεγε τις θεαματικές επιθέσεις και την αδιάκριτη σφαγή αμάχων. Οταν συνένωσε επισήμως την ομάδα του με την Αλ Κάιντα τη δεκαετία του 1990, έφερε μαζί αυτές τις τακτικές καθώς και ένα διευρυμένο όραμα για επίθεση στη Δύση.

Ηταν αυτός που υποστήριξε ότι η ήττα του «μακρινού εχθρού» – των Ηνωμένων Πολιτειών – ήταν ένας ουσιαστικός προάγγελος για την αντιμετώπιση του «εγγύς εχθρού» της Αλ Κάιντα, των δηλαδή φιλοδυτικών αραβικών καθεστώτων που στάθηκαν εμπόδιο στο όνειρο της τρομοκρατικής οργάνωσης να ενώσει όλους τους Μουσουλμάνους κάτω από ένα παγκόσμιο χαλιφάτο.

«Η δολοφονία των Αμερικανών και των συμμάχων τους – πολιτικών και στρατιωτικών – είναι ατομικό καθήκον για κάθε μουσουλμάνο που μπορεί να το πράξει σε κάθε χώρα στην οποία είναι δυνατό να το πράξει», έγραψε ο Ζαουάχρι σε ένα μανιφέστο του 1998. Τρία χρόνια αργότερα, θα έκανε τα λόγια πράξη βοηθώντας στον σχεδιασμό των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και στο Πεντάγωνο.
Αν και δεν είχε το προσωπικό χάρισμα του Μπιν Λάντεν, ο Ζαουάχρι έγινε η πνευματική δύναμη πίσω από τις μεγαλύτερες φιλοδοξίες της Αλ Κάιντα, συμπεριλαμβανομένων των φαινομενικά ανεπιτυχών προσπαθειών της να αποκτήσει πυρηνικά και βιολογικά όπλα.

Ηγήθηκε της αναζωπύρωσης
Και μετά την αναγκαστική αποχώρηση της ομάδας από τη βάση της στο Αφγανιστάν στις αρχές του 2002, ήταν αυτός που σε μεγάλο βαθμό ηγήθηκε της αναζωπύρωσης της Αλ Κάιντα στην άναρχη περιοχή των φυλών πέρα από τα σύνορα, στο Πακιστάν, σύμφωνα με μακροχρόνιους παρατηρητές της τρομοκρατικής ομάδας.

Στα τελευταία του χρόνια, ο Ζαουάχρι ήταν ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα, σε μια περίοδο παρακμής, με τα περισσότερα από τα ιδρυτικά στελέχη της ομάδας να είναι νεκρά ή να κρύβονται και τον ηγετικό ρόλο της να αμφισβητείται από επιθετικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος.
Παρέμεινε το πρόσωπο της τρομοκρατικής ομάδας, αλλά απέτυχε να αποτρέψει τη διάσπαση του ισλαμιστικού κινήματος στη Συρία και σε άλλες ζώνες συγκρούσεων μετά το 2011.

Φημολογείτο ότι δεν ήταν καλά στην υγεία του, και έγινε γνωστός για τις μακροχρόνιες εξαφανίσεις του από την κοινή θέα, που διακόπτονταν κατά καιρούς από την κυκλοφορία δοκιμίων, βιβλίων και βιντεοσκοπημένων κηρυγμάτων που παρουσίαζαν ένα χαρακτηριστικά στεγνό, παιδαγωγικό ύφος το οποίο φαινόταν ακατάλληλο για την εποχή των social media.
«Ο Ζαουάχρι ήταν ο ιδεολόγος της Αλ Κάιντα, ένας άνθρωπος της σκέψης και όχι άνθρωπος της δράσης», δήλωσε σε συνέντευξή του τον Σεπτέμβριο ο Μπρους Ρίντελ, πρώην εμπειρογνώμονας της CIA για την αντιτρομοκρατία και σύμβουλος τεσσάρων προέδρων των ΗΠΑ. «Τα γραπτά του είναι βαριά και μερικές φορές απίστευτα βαρετά» πρόσθεσε.

Ο δρόμος προς την τρομοκρατία

Καθώς η δεύτερη δεκαετία μετά την 11η Σεπτεμβρίου πλησίαζε στο τέλος της, η ικανότητά του να διαμορφώνει γεγονότα ή να ασκεί ηγεσία εντός του ευρέως διασκορπισμένου τζιχαντιστικού κινήματος φαινόταν όλο και πιο αμφίβολη, είπε ο Ρίντελ. «Δεν είναι η χαρισματική φιγούρα που χρειάζεται η Αλ Κάιντα», τόνισε, «και δεν βλέπω κανέναν άλλον στον ορίζοντα που θα μπορούσε να είναι».

Η πορεία του να γίνει ένας από τους πιο αναγνωρισμένους τρομοκράτες στον κόσμο είχε μια απίθανη αρχή σε ένα προάστιο του Καΐρου της ανώτερης μεσαίας τάξης, θρησκευτικά ποικιλόμορφο προάστιο που φιλοξενούσε πολλές από τις πιο επιτυχημένες οικογένειες της Αιγύπτου.
Ο πατέρας του Μοχάμεντ Ράμπι αλ Ζαουάχρι ήταν καθηγητής φαρμακολογίας και ο παππούς του από τη μητέρα του ήταν πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Καΐρου. Την εποχή της γέννησή τους, στις 19 Ιουνίου 1951, η γενέτειρά του, Μααντί, είχε μεγάλο εβραϊκό πληθυσμό και διέθετε περισσότερες εκκλησίες παρά τζαμιά.
Ενας σοβαρός, ακαδημαϊκά προικισμένος νέος, επηρεάστηκε νωρίς στη ζωή του από έναν από τους θείους του, τον Mahfouz Azzam, έναν παθιασμένο κριτικό της κοσμικής κυβέρνησης της Αιγύπτου, και από τα γραπτά του Sayyid Qutb, ενός αιγύπτιου συγγραφέα και διανοούμενου που έγινε ένας από τους ιδρυτές του ισλαμιστικού εξτρεμισμός του 20ου αιώνα.

Σύμφωνα με μια αφήγηση του Λόρενς Ράιτ, στο βραβευμένο με Πούλιτζερ βιβλίο του «The Looming Tower», ήταν η εκτέλεση του Qutb από την κυβέρνηση της Αιγύπτου το 1966 που ενέπνευσε τον Ζαουάχρι, τότε 15 ετών, να οργανώσει μια ομάδα νεαρών φίλων, σε ένα υπόγειο κελί, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης της Αιγύπτου και την εγκαθίδρυση μιας ισλαμικής θεοκρατίας. Η μικρή ομάδα οπαδών του εξελίχθηκε τελικά σε μια οργάνωση γνωστή ως Jamaat al-Jihad, ή Ομάδα Τζιχάντ.

Ανοιξε ιατρείο

Παρότι οι πολιτικές του απόψεις γίνονταν όλο και πιο ακραίες, ακολουθούσε μια καριέρα στις θεραπευτικές τέχνες, αποκτώντας πτυχίο ιατρικής από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου και υπηρέτησε για λίγο ως στρατιωτικός χειρουργός. Τελικά, άνοιξε ένα ιατρείο σε ένα διώροφο που ανήκε στους γονείς του και περιστασιακά φρόντιζε ασθενείς σε μια κλινική του Καΐρου που χρηματοδοτείται από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, μια σουνιτική ισλαμιστική πολιτική αντιπολίτευση.
Παντρεύτηκε την Azza Nowair, κόρη μιας πλούσιας, πολιτικά συνδεδεμένης οικογένειας της Αιγύπτου, και το ζευγάρι τελικά θα αποκτούσε έναν γιο και πέντε κόρες.

Ενώ εργαζόταν στην κλινική της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο Ζαουάχρι προσκλήθηκε να κάνει την πρώτη από τις πολυάριθμες επισκέψεις σε καταυλισμούς προσφύγων κατά μήκος των συνόρων Αφγανιστάν-Πακιστάν. Εκεί, συνδέθηκε με τους μουτζαχεντίν που πολεμούσαν τους Σοβιετικούς στο Αφγανιστάν και διασταυρώθηκε με έναν χαρισματικό νεαρό Σαουδάραβα, τον Μπιν Λάντεν.
Εκείνη την εποχή, ωστόσο, ο Ζαουάχρι ήταν απασχολημένος με τη διαχείριση του δικού του επαναστατικού κινήματος. Η Ομάδα Τζιχάντ του ξεκίνησε μια σειρά από συνωμοσίες στις αρχές της δεκαετίας του 1980 για να δολοφονήσει αιγύπτιους ηγέτες και έπαιξε ρόλο στη δολοφονία του αιγύπτιου προέδρου Ανουάρ Σαντάτ στις 6 Οκτωβρίου 1981.

Η μαζική κυβερνητική καταστολή που ακολούθησε τον οδήγησε στη φυλακή, μαζί με εκατοντάδες οπαδούς του. Αφέθηκε ελεύθερος αφού εξέτισε ποινή τριών ετών, αλλά αργότερα θα υποστήριζε σε απομνημονεύματα ότι βασανίστηκε κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, μια εμπειρία που είπε ότι τον έκανε πιο αποφασιστικό στην προσπάθειά τους να ανατρέψεις για της βίας την κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline