Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ισραήλ: Στρατιωτικές ασκήσεις νότια της Κρήτης, μετά από άδεια, μόνο, της Ελλάδος. Αγνόησε πλήρως το άκυρο «Σύμφωνο» Τουρκίας- Λιβύης για την περιοχή. Κύριο

Η Αγκυρα....διαμαρτύρεται ότι περικυκλώνεται από την επιθετική Ελλάδα.

Ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού ανακοίνωσε το Ισραήλ νότια της Κρήτης με την άδεια της Αθήνας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», οι περιοχές δεσμεύτηκαν από τις 26 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου. Οι συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές συμπίπτουν με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο το Ισραήλ αμφισβητεί. Ως εκ τούτου, το αίτημα της ισραηλινής πλευράς αποτελεί σαφές μήνυμα των συμμάχων υπέρ της νομιμότητας, ενώ αμφισβητεί ευθέως τις αιτιάσεις της Άγκυρας, που κατηγορεί την Ελλάδα ως δήθεν παραβάτη του διεθνούς δικαίου.

Η κίνηση του Ισραήλ πάντως γίνεται την ώρα που η Άγκυρα προετοιμάζεται για την έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν», που βρίσκεται στο λιμάνι Τασουτζού, πιθανόν στις 9 Αυγούστου.

Αντιδρά η Τουρκία με αντι-NAVTEX

Αντιδρά από την πλευρά της η Τουρκία η οποία εξέδωσε NAVTEX για τις 3 Αυγούστου δεσμεύοντας τις περιοχές ανάμεσα σε Ρόδο – Κάρπαθο και Καστελλόριζο.
Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει το δημοσίευμα της εφημερίδας, η Αθήνα επενδύει στις συμμαχίες της και κυρίως σε όσες έχει δημιουργήσει με τριμερή και πολυμερή σχήματα, στα οποία μετέχει και η Κύπρος. Άλλωστε, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, το τουρκικό γεωτρύπανο θα κατευθυνθεί στην κυπριακή ΑΟΖ.
Το Ισραήλ, σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, μετείχε στην πολυεθνική άσκηση Μέδουσα και σε άλλες συνεκπαιδεύσεις, ενώ είχε ρόλο στην κρίση του «Ορούτς Ρέις».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με το Ισραήλ. Άλλωστε, ο κ. Παναγιωτόπουλος, στην πρόσφατη συνάντησή του στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα συναντήθηκε με τον ομόλογό του και αναπληρωτή πρωθυπουργό Μπένι Γκατς, επιβεβαιώνοντας τους στενούς δεσμούς και τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών. Ακόμη δηλαδή κι αν η Τουρκία επιδιώξει επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ, οι σχέσεις του τελευταίου με την Ελλάδα δεν θα επηρεαστούν.

Στα ύψη διατηρούν οι τούρκοι την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πριν βγει το τέταρτο γεωτρύπανο της Άγκυρας για έρευνες, οι Τούρκοι ενδέχεται να προκαλέσουν ένταση ακόμα και από αύριο για την αεροναυτική άσκηση για την οποία έχουν δεσμεύσει θαλάσσια περιοχή οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Προκαλούν με αντιNavtex οι Τούρκοι

Παράλληλα, όπως μετέδωσε η Γεωργιά Γαραντζιώτη στο χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν την άσκηση μεταξύ Ρόδου, Καρπάθου και Καστελόριζου, από 3 Αυγούστου έως και τις 5 του μήνα. Πρόκειται για άσκηση ετοιμότητας του Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας με σενάρια προσβολής στόχων και ανταλλαγής εικόνας μεταξύ πλοίων και αεροσκαφών.

Οι Τούρκοι από την πλευρά τους εξέδωσαν προκλητική αντιNavtex, αμφισβητώντας για ακόμη μια φορά την δικαιοδοσία της Ελλάδας στην περιοχή. Σημείωσαν μάλιστα ότι πρόκειται για περιοχή ευθύνης της Τουρκίας. Σε κάθε περίπτωση όμως η άσκηση θα πραγματοποιηθεί, όπως κάθε φορά, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο.
Υπενθυμίζεται πως τις περιοχές στις οποίες θα κάνει έρευνες το γεωτρύπανο της Τουρκίας θα ανακοινώσει σε τελετή ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 9 Αυγούστου.

Τουρκία: «Κατηγορώ» κατά της Ελλάδας για επεκτατισμό – Η Αθήνα αξιοποιεί τις συμμαχίες της
Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τόνιζαν ότι οι συνεργασίες που έχει χτίσει η Αθήνα, παράλληλα με τη Λευκωσία, στο πλαίσιο των τριμερών και πολυμερών σχημάτων είναι ιδιαίτερα ισχυρές και δεν αμφισβητούνται

«Οι συμμαχίες της Ελλάδας δεν ετεροκαθορίζονται και δεν μπαίνουν σε αμφισβήτηση κάθε φορά που η Τουρκία επιχειρεί να εξομαλύνει τις σχέσεις με κάποια χώρα που η Ελλάδα διατηρεί στρατηγικές σχέσεις. Το αντίθετο. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει και υπέρ μας». Αυτό δήλωναν διπλωματικές πηγές, μήνες πριν, όταν το Ισραήλ ξεκίνησε τις συνομιλίες του με την Τουρκία.
Διεμήνυαν δε ότι η Αθήνα χτίζει πάνω στις συμμαχίες της, επιχειρώντας να οικοδομήσει ένα αξιόπιστο διπλωματικό τείχος. Σημείωναν δε ότι αν οι σύμμαχοι μας έχουν σχέσεις με την Τουρκία και στέκονται απέναντι στις κινήσεις της που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.

Το μήνυμα

Αυτό θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν το μήνυμα από την έκδοση της navtex που δεσμεύει περιοχές νότια της Κρήτης για άσκηση του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με πληροφορίες. Μία navtex που δεσμεύει μέσω της Ελλάδας και όχι της Τουρκίας περιοχές από τις οποίες περνάει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Από τις 26 Ιουλίου έως και τις 5 Αυγούστου.
Αναμένοντας τον Ερντογάν
Ένα μήνυμα του Ισραήλ απέναντι στην Τουρκία και υπέρ της διεθνούς νομιμότητας. Ενώ η έξοδος του «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» – το οποίο επί του παρόντος έχει επιστρέψει και παραμένει αγκυροβολημένο μέσα στο λιμάνι του Τασουτζού – περιμένει τις εντολές του Ερντογάν.

Οι στενοί δεσμοί Ελλάδας – Ισραήλ

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τόνιζαν ότι οι συνεργασίες που έχει χτίσει η Αθήνα, παράλληλα με τη Λευκωσία, στο πλαίσιο των τριμερών και πολυμερών σχημάτων είναι ιδιαίτερα ισχυρές και δεν αμφισβητούνται. Υπενθυμίζουν δε ότι ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των υπουργείων Άμυνας Ελλάδας και Ισραήλ είναι πάντα ανοικτός και ο συντονισμός μεταξύ των δύο χωρών διαρκής.

Όπως και το 2020

Σε αυτές τις συμμαχίες εστίασε η Ελλάδα και το 2020 όταν το Ορούτς Ρέις κινούνταν ανάμεσα στις περιοχές ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων επιχειρώντας νέα τετελεσμένα στο πλαίσιο της Γαλάζιας Πατρίδας, ως αντίδραση στη συμφωνία που είχαν υπογράψει Ελλάδα – Κύπρος και Ισραήλ για τον East Med.
Σε αυτές τις συμμαχίες επιστρέφει και τώρα με στόχο και την παράλληλη θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπου αναμένεται να επιχειρήσει το τουρκικό γεωτρύπανο με τα σενάρια να το θέλουν να κινείται πιθανότατα στα «οικόπεδα» 6 ή 4 της κυπριακής ΑΟΖ.

Πολυμέσα