Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το διεθνές πρακτορείο Reuters επιμένει: Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες παραδέχθηκαν την παρακολούθηση δημοσιογράφου. Η περίπτωση Ανδρουλάκη βαρύνει το όλο κλίμα καχυποψίας. Κύριο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε στο Reuters ότι οι ελληνικές αρχές δεν χρησιμοποιούν το λογισμικό κατασκοπείας που φέρεται να αναπτύχθηκε στο χάκινγκ του Κουκάκη και δεν συνεργάζονται με εταιρείες που το πωλούν.

«Η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να κρύψει και έχει καλέσει τη δικαιοσύνη να διερευνήσει διεξοδικά τις υποθέσεις», δήλωΟ επικεφαλής της ΕΥΠ είπε σε κοινοβουλευτική επιτροπή ότι η υπηρεσία του είχε κατασκοπεύσει έναν δημοσιογράφο, ανέφεραν δύο πηγές παρούσες στη συνεδρίαση της επιτροπής, μεταδίδει σήμερα το Reuters.

Η κεκλεισμένων των θυρών ακρόαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε μετά την καταγγελία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. στον Άρειο Πάγο για απόπειρα παραβίασης του κινητού του τηλεφώνου με λογισμικό παρακολούθησης, αναφέρει το δημοσίευμα.
Στην ακρόαση της 29ης Ιουλίου, ο Παναγιώτης Κοντολέων, επικεφαλής της ΕΥΠ, είπε στην επιτροπή ότι η υπηρεσία του κατασκόπευε τον Θανάση Κουκάκη, δημοσιογράφο του οικονομικού ρεπορτάζ που εργάζεται για το CNN Greece, δήλωσαν στο Reuters δύο βουλευτές που ήταν παρόντες στην ακρόαση.
«Παραδέχτηκε την παρακολούθηση, απολύτως», δήλωσε στο Reuters βουλευτής από τους παρών στην ακρόαση, υπό καθεστώς ανωνυμίας καθώς η συνεδρίαση ήταν κεκλεισμένων των θυρών.

Ο Π. Κοντολέων αρνήθηκε να σχολιάσει όταν επικοινώνησε μαζί του το Reuters.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε στο Reuters ότι οι ελληνικές αρχές δεν χρησιμοποιούν το λογισμικό παρακολούθησης που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε στην περίπτωση του Θανάση Κουκάκη και ότι δεν συναλλάσσονται με εταιρείες που το πωλούν.
«Η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να κρύψει και κάλεσε τη δικαιοσύνη να διερευνήσει διεξοδικά τις υποθέσεις», είπε ο Γ. Οικονόμου. «Χωρίς να περάσουμε στα άκρα της τεχνοφοβίας, τέτοιου είδους κακόβουλο λογισμικό αποτελεί απειλή και πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά».
Το Reuters αναφέρει ότι τον Απρίλιο εισαγγελέας άνοιξε έρευνα μετά την καταγγελία του Θ. Κουκάκη ότι το κινητό του παρακολουθούνταν.
Και προσθέτει ότι πέρυσι όταν οι καταγγελίες για παρακολουθήσεις προσώπων αναφέρθηκαν σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε να συγκληθεί η κοινοβουλευτική επιτροπή για να εξετάσει το θέμα.

Το αίτημά του απορρίφθηκε από τον πρόεδρο της επιτροπής, συμπληρώνει το δημοσίευμα του Reuters και προσθέτει ότι μετά την καταγγελία του Ν. Ανδρουλάκη, αίτημα τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ για σύγκληση της επιτροπής έγινε δεκτό και ακολούθησε ακρόαση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε επίσημα από τον πρωθυπουργό να ρίξει φως και στις δύο περιπτώσεις που, όπως λέει, αφορούν τη χρήση του λογισμικού παρακολούθησης Predator, επικαλούμενος σημαντικά ζητήματα για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα των πολιτών.
Στην ακρόαση, ο επικεφαλής της ΕΥΠ Π. Κοντολέων, ο οποίος αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό, σημείωσε ότι η ΕΥΠ εκτελεί το έργο της όχι μόνο με βάση τις δικές της πληροφορίες αλλά κατά καιρούς μετά από συμβουλές ή αιτήματα ξένων υπηρεσιών πληροφοριών, ανέφεραν οι δύο πηγές στο Reuters.

Η ΕΕ θεωρεί απαράδεκτη τη χρήση λογισμικού παρακολούθησης κατά δημοσιογράφων.
«Με εκπλήσσει που τομείς που καλύπτω ως ρεπόρτερ, την οικονομική πολιτική και το τραπεζικό σύστημα, μπορεί να αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια», δήλωσε στο Reuters ο Θ. Κουκάκης.

2.-Ειδικότερα, η κεκλεισμένων των θυρών ακρόαση της επιτροπής την περασμένη εβδομάδα συγκλήθηκε αφού ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε καταγγελία στους εισαγγελείς του ανώτατου δικαστηρίου για απόπειρα υποκλοπής του κινητού του τηλεφώνου με λογισμικό παρακολούθησης. Ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης υπέβαλε την καταγγελία του εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας μεταξύ των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τους εμπόρους κατασκοπευτικού λογισμικού και τη χρήση λογισμικού παρακολούθησης.

Τι συνέβη κατά την ακρόαση του Παναγιώτη Κοντολέων

Κατά την ακρόαση της 29ης Ιουλίου, ο Παναγιώτης Κοντολέων, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της ΕΥΠ, δήλωσε στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας του κοινοβουλίου ότι η υπηρεσία του είχε κατασκοπεύσει τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, δήλωσαν στο Reuters δύο νομοθέτες που ήταν παρόντες στην ακρόαση.

«Παραδέχθηκε την παρακολούθηση, απολύτως», δήλωσε την Τετάρτη στο Reuters ένας από τους βουλευτές που ήταν παρόντες στην ακρόαση, αρνούμενος να κατονομαστεί επειδή η συνεδρίαση ήταν ιδιωτική. Ο Κοντολέων αρνήθηκε να σχολιάσει όταν επικοινώνησε με το Reuters.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε στο Reuters ότι οι ελληνικές αρχές δεν χρησιμοποιούν το λογισμικό κατασκοπείας που φέρεται να αναπτύχθηκε στο χάκινγκ του Κουκάκη και δεν συνεργάζονται με εταιρείες που το πωλούν. «Η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να κρύψει και έχει καλέσει τη δικαιοσύνη να διερευνήσει διεξοδικά τις υποθέσεις», δήλωσε.
«Χωρίς να περνάμε στα άκρα της τεχνοφοβίας, το εν λόγω κακόβουλο λογισμικό αποτελεί όντως απειλή και πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά», συνέχισε.

Οι κατασκοπευτικές υπηρεσίες στις δημοκρατίες αντιμετωπίζουν συνεχείς πιέσεις να είναι πιο διαφανείς, μεταξύ άλλων από τους νομοθέτες που επιδιώκουν να αποτρέψουν τις καταχρήσεις και να βελτιώσουν τις επιδόσεις, την ανησυχία του κοινού για την παρακολούθηση από τις αρχές και, σε ορισμένες χώρες, την ανάγκη των υπηρεσιών να κάνουν γνωστό το έργο τους για να διευρύνουν τους δρόμους στρατολόγησης.
Ωστόσο, οι υπηρεσίες λένε ότι εξισορροπούν αυτές τις απαιτήσεις με την ανάγκη για μυστικότητα, υποστηρίζοντας ότι μεγάλο μέρος του έργου τους για την ασφάλεια των χωρών τους θα πρέπει να παραμείνει απόρρητο για την προστασία των πηγών, αναφέρει το πρακτορείο.

Τον Απρίλιο, ένας Έλληνας εισαγγελέας ξεκίνησε έρευνα σχετικά με έναν ισχυρισμό του Κουκάκη ότι το smartphone του είχε μολυνθεί από λογισμικό παρακολούθησης.
Πέρυσι, όταν ο ισχυρισμός αναφέρθηκε από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, το μεγαλύτερο κόμμα της ελληνικής αντιπολίτευσης, ζήτησε τη σύγκληση της κοινοβουλευτικής επιτροπής για να εξετάσει το θέμα.

Το αίτημά του απορρίφθηκε από τον πρόεδρο της επιτροπής. Αλλά μετά την υποβολή της καταγγελίας του Ανδρουλάκη στους εισαγγελείς στα τέλη Ιουλίου, το αίτημα τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ για σύγκληση της επιτροπής έγινε δεκτό και ακολούθησε ακρόαση, αναφέρει το πρακτορείο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε επισήμως από τον πρωθυπουργό να ρίξει φως και στις δύο υποθέσεις που, όπως λέει, αφορούν τη χρήση του λογισμικού παρακολούθησης Predator, επικαλούμενος μείζονα ζητήματα για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα των πολιτών στην ιδιωτική ζωή.

Πώς λειτουργεί το Predator

Το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator μπορεί να αποσπάσει κωδικούς πρόσβασης, αρχεία, φωτογραφίες και επαφές και να ενεργοποιήσει την κάμερα και το μικρόφωνο ενός τηλεφώνου, επιτρέποντας την παρακολούθηση συνομιλιών σε κοντινή απόσταση.
Ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, το έργο του οποίου περιλαμβάνει ερευνητικά ρεπορτάζ για οικονομικά εγκλήματα, παραμένει αμήχανος για ποιο λόγο του έβαλαν κοριό: «Με εκπλήσσει το γεγονός ότι τομείς που καλύπτω ως δημοσιογράφος, η οικονομική πολιτική και το τραπεζικό σύστημα, μπορούν να αποτελέσουν απειλή για την εθνική ασφάλεια», δήλωσε στο Reuters.

Πολυμέσα