Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  17:19:33

Κακά μαντάτα από Σεπτέμβριο στο Μαξίμου. Οι χονδρέμποροι ειδοποίησαν τα super-markets με νέες λίστες αυξήσεων, λίαν προσεχώς.... Μπαράζ ανατιμήσεων σε βασικά τρόφιμα και είδη κατανάλωσης. Κύριο

Οι υψηλότερες τιμές στους νέους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών προς λιανεμπόρους, σε μεγάλα και μικρά καταστήματα τροφίμων και ποτών φέρνουν νέες αυξήσεις το φθινόπωρο, από τον Σεπτέμβριο.

Δύσκολο, ακριβότερο το Φθινόπωρο. Δύσκολος ο έλεγχος της ακρίβειας, που αλληλοτροφοδοτείται από αδυναμίες ελέγχου στην αγορά, τις διεθνείς ανατιμήσεις, τα κυκλώματα εμπορίου και διανομής στο εμπόριο, στις πρώτες ύλες, στα καύσιμα, στους μισθούς κλπ. Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής και άλλα είδη σούπερ μάρκετ, αποδεικνύοντας ότι δεν κάνουν... διακοπές. Νέες ανησυχίες στο Μαξίμου και τα αρμόδια υπουργεία καθώς η αποστολή νέων τιμοκαταλόγων με νέες υψηλότερες τιμές, από τους προμηθευτές στους λιανεμπόρους συνεχίζεται, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχει και νέος γύρος ανατιμήσεων το φθινόπωρο. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να έχει συμπληρώσει ήδη πέντε μήνες, οι τιμές στα προϊόντα τα οποία από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όπως είναι για παράδειγμα τα άλευρα και το ηλιέλαιο, εξακολουθούν να αυξάνονται.
Σε αυτά, ωστόσο, έχουν προστεθεί τα γαλακτοκομικά, τάση που αναμένεται να συνεχισθεί ίσως και με μεγαλύτερη ένταση το επόμενο διάστημα, καθώς τα αποθέματα ζωοτροφών με παλιές, πριν από τις αυξήσεις, τιμές τελειώνουν, ενώ τα μηνύματα όσον αφορά το ενεργειακό κόστος κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την πλατφόρμα – παρατηρητήριο τιμών e-Καταναλωτής του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η τιμή για επώνυμο αλεύρι για όλες τις χρήσεις (συσκευασία ενός κιλού) από 1,28 ευρώ την 1η Μαρτίου (μέση τιμή) έχει φτάσει να έχει τώρα (τιμές 1ης Αυγούστου) μέση τιμή 1,74 ευρώ, αύξηση δηλαδή 36%.
Ανάλογη είναι η αύξηση στην τιμή του ηλιελαίου. Η συσκευασία ενός λίτρου επώνυμου προϊόντος έχει σήμερα μέση τιμή 4,91 ευρώ, από 3,62 ευρώ την 1η Μαρτίου, αύξηση δηλαδή 35,64%.
Επώνυμο ψωμί για τοστ (συσκευασία 700 γρ.) που την 1η Μαρτίου είχε μέση τιμή 1,59 ευρώ, τώρα έχει μέση τιμή 1,85 ευρώ, αύξηση δηλαδή 16,35%. Τι συμβαίνει στα γαλακτοκομικά;

Τα στοιχεία από το παρατηρητήριο τιμών είναι αποκαλυπτικά: επώνυμο στραγγιστό γιαούρτι με ηγετικό μερίδιο στην αγορά πωλείται πλέον (συσκευασία 3 x 200 γρ.) προς 3,48 ευρώ, από 3,20 ευρώ την 1η Μαρτίου, αύξηση δηλαδή 8,75%. Το φρέσκο γάλα (συσκευασία ενός λίτρου), από 1,38 ευρώ όταν ξέσπασε ο πόλεμος, τώρα έχει μέση τιμή 1,67 ευρώ, αύξηση δηλαδή 21%, ενώ κατά 10,74% έχει αυξηθεί η μέση τιμή επώνυμης συσκευασμένης φέτας.

Σε άλλα τρόφιμα, τα οποία μάλιστα αποτελούν βασικό είδος διατροφής για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, όπως είναι τα ζυμαρικά και τα όσπρια, καταγράφονται επίσης πολύ μεγάλες αυξήσεις τιμών. Στα ζυμαρικά (μακαρόνια Νο 6, συσκευασία του μισού κιλού) παρατηρούνται ανατιμήσεις σχεδόν 12% και στις φακές σχεδόν 5%. Πάνω από 20% είναι οι αυξήσεις τιμών σε αλλαντικά, ενώ ακόμη και τα δημοφιλή σνακ, όπως τα κρουασάν, πωλούνται κατά 13% και πλέον ακριβότερα σε σύγκριση με πέντε μήνες πριν.

Το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω ενεργειακού κόστους και αύξησης τιμών πρώτων και δεύτερων υλών, από χημικές πρώτες ύλες έως πλαστικά και χαρτί, έχει ως συνέπεια να αυξάνονται οι τιμές και στα βασικά είδη του νοικοκυριού που δεν είναι τρόφιμα.
Έτσι, στο ενδεικτικό «καλάθι» του νοικοκυριού η μεγαλύτερη αύξηση τιμής, 44,13%, παρατηρείται στα χαρτιά υγείας, αλλά και σε απορρυπαντικά.
Συνολικά το κόστος του ενδεικτικού «καλαθιού» εκτιμάται –με συντηρητικούς υπολογισμούς– ότι έχει αυξηθεί μέσα στο τελευταίο πεντάμηνο κατά 8,17%.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline