Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  13:49:47

«Μέχρι εδώ ήταν...Πάντα να κοιτάτε ψηλά, στο σύμπαν..». Πως αποχαιρέτησε τη ζωή, οικογένεια και φίλους ο αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος. Κύριο

«Υπήρξαμε αστρόσκονη και θα ξαναγίνουμε αστρόσκονη».

Σε κάθε εποχή, σε κάθε αναζήτηση οραματική, διαχρονική , διακρίθηκε ,όσο λίγοι, να μας παρακινήσει να ατενίσουμε ψηλά στα αστέρια και το σύμπαν και ταυτόχρονα στον κόσμο μέσα μας. Στις γειτονιές των άστρων, στο παγκόσμιο στερέωμα των πλανητών, εκεί όπου γεννηθήκαμε και θα επιστέφουμε μετά τον θάνατό μας..

«Πάντα να κοιτάτε ψηλά», την έλεγε συχνά αυτή τη φράση, ένα συμπύκνωμα σοφίας και μυστηρίου, όσο μακριά μπορεί να φτάσει το μάτι, στις γειτονιές που γεννιούνται και πεθαίνουν τα άστρα, και όσα δεν φτάνουν τα μάτια μας να δουν, ας τα αφήνουν στα μάτια της φαντασίας.
Ο άνθρωπος, στα 79 χρόνια που έζησε ο Διονύσης Σιμόπουλος, δεν κατάφερε να πλησιάσει προς τα εκεί αλλά εδώ στα γήινα, τα πεζά τα δικά μας, άλλες γειτονιές άνθιζαν, αυτές μικρών παιδιών που κατέβαιναν καθημερινά κατά εκατοντάδες από τα σχολικά τους, για να περάσουν τις πόρτες του Πλανηταρίου, για χρόνια και χρόνια.

«"Έφυγε" με χαμόγελο στα χείλη»

Ένας υπέροχος άνθρωπος και πάνω απ' όλα με χιούμορ μέχρι το τέλος ο Διονύσης Σιμόπουλος.
Ο άνθρωπος που μας ταξίδεψε στ' άστρα και μας έμαθε όσα γνωρίζει για το τι βρίσκεται εκεί έξω έφυγε από την ζωή την Κυριακή και ζήτησε από τα παιδιά του δυο μέρες πριν φύγει από την ζωή το εξής: να αλλάξουν την φωτογραφία εξωφύλλου του στο Facebook.

Την αλλαγή φωτογραφίας εξωφύλλου στο Facebook του Διονύση Σιμόπουλου συνόδευε το εξής σχόλιο: Ο μπαμπάς μας πριν 2 ημέρες μου ζήτησε να αλλάξω αυτό το cover photo. Κράτησε το χιούμορ του μέχρι τέλους. "Έφυγε" με χαμόγελο στα χείλη

Ο αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου έφυγε «ήσυχα, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ίδρυμα Ευγενίδου.

Όπως είναι γνωστό, ο Διονύσης Σιμόπουλος έδωσε σκληρή μάχη με τον καρκίνο. Μέχρι το τέλος της ζωής του, ωστόσο, κατάφερε να διατηρήσει το κουράγιο και το χιούμορ του.

Μάλιστα, είχε ζητήσει πριν το τέλος από το παιδί του να αλλάξει την cover photo στο προφίλ του στο Facebook, στέλνοντας ένα ιδιαίτερο αντίο στους διαδικτυακούς του φίλους.

«That's all folks» αναφέρει η καινούργια φωτογραφία που ανέβασε συμφωνα με την επιθυμία του ίδιου του Διονύση Σιμόπουλου το παιδί του, μια πασίγνωστη φράση που παραπέμπει φυσικά στους τίτλους τέλους των Looney Tunes, και σημαίνει «Αυτό ήταν, παιδιά».

«Ο μπαμπάς μας πριν 2 ημέρες μου ζήτησε να αλλάξω αυτό το cover photo. Κράτησε το χιούμορ του μέχρι τέλους. "Έφυγε" με χαμόγελο στα χείλη» γράφει η λεζάντα της νέας φωτογραφίας.

Η νεκρώσιμη ακολουθία του Διονύση Σιμόπουλου θα γίνει στον Ιερό Ναό Αγίας Σκέπης, Παπάγου στις 11 π.μ. την Τρίτη 09/08/2022. Η οικογένεια παρακαλεί όποιος επιθυμεί αντί στεφάνων να κάνει μια δωρεά στο ίδρυμα "Φλόγα" - Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια.

Η μάχη με τον καρκίνο του πάγκρεας

Ο καθηγητής έδινε μάχη με τον καρκίνο. Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, είχε αναφερθεί στους λόγους για τους οποίους είχε γνωστοποιήσει τη νόσο από την οποία πάσχει ανέφερε:

«Δεν το ανακοίνωσα για να με λυπηθεί κανείς – εδώ δεν λυπάμαι εγώ τον εαυτό μου – αλλά βοηθήθηκε κόσμος. Δεν ξέρω που είναι ο φόβος».
Πρόσθεσε ότι ακολούθησε τις πιεστικές παροτρύνσεις δυο φίλων του γιατρών, οι οποίοι του ζήτησαν να δημοσιοποιήσει την περιπέτειά του, προκειμένου – επειδή είναι γνωστός – να βοηθήσει ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. «Σε αυτά τα 3 χρόνια που έχουν περάσει, έχω πάρει μηνύματα από ανθρώπους από όλη Ελλάδα που έχουν βοηθηθεί. Οπότε για αυτό και μόνο άξιζε».

«Ο καρκίνος στο πάγκρεας είναι πάρα πολύ δύσκολος. Όταν μου ανακοινώθηκε από τους γιατρούς, σκέφτηκα ότι θα έχω 2-3 μήνες ζωής, το πολύ. Ο γιατρός μου είπε αν δεν κάνω τίποτα θα ζήσω 6 μήνες, και αν κάνω αυτά που πρέπει θα ζήσω παραπάνω. Έχουν περάσει 3 χρόνια από τότε, κι εγώ ακόμα ζω και βασιλεύω και πιστεύω ότι θα δω και την τέλεια ανακαίνιση του πλανηταρίου το 2023», πρόσθεσε στη συγκλονιστική του εξομολόγηση και κατέληξε:
«Εγώ είμαι Επικούρειος. Ο Επίκουρος έλεγε ότι ο θάνατος είναι εκεί που βρίσκεται. Όσο είναι μακριά μας, δεν μας ενδιαφέρει. Αν επέλθει ο θάνατος, πάλι δεν μας ενδιαφέρει, γιατί εμείς θα έχουμε φύγει. Δεν υπάρχει πρόβλημα με μια τέτοια φιλοσοφία».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline