Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  19:51:57

Αρμόδιοι υπουργοί σε πλήρη χαλάρωση: Περιμένουν από σήμερα να πέσει η τιμή της αμόλυβδης στα πρατήρια, κάτω από τα δύο ευρώ, παντού .Θλιβερά φαινόμενα η νοθεία, το λαθρεμπόριο και η ιδιοκτησία ομάδων υπιοκόσμου σε πολλά πρατήρια. Κύριο

Αρμόδιοι υπουργοί σε πλήρη χαλάρωση :Περιμένουν από σήμερα να πέσει η τιμή της αμόλυβδης στα πρατήρια, κάτω από τα δύο ευρώ, παντού .Θλιβερά φαινόμενα η νοθεία, το λαθρεμπόριο και η ιδιοκτησία ομάδων υπιοκόσμου σε πολλά πρατήρια.

-Πλήρης η απογοήτευση Ελλήνων και τουριστών από την πρωτοφανή παρανομία-ασυδοσία στον τομέα των καυσίμων, εβδομάδες μετά την θεαματική πτώση του αργού πετρελαίου.

Παράλληλα θλιβερό φαινόμενα εκείνα της λαθρεμπορίας και νοθείας σε μεγάλο αριθμό πρατηρίων, όπου φέρονται να έχουν εισέλθει κυκλώματα του οργανωμένου εγκλήματος..

Όλο και περισσότερα είναι τα πρατήρια σε Αθήνα, αλλά και στην Θεσσαλονίκη, που πωλούν την αμόλυβδη κάτω από τα δύο ευρώ, με πρωτοφανή, αδικαιολόγητη καθυστέρηση, προκαλώντας την αγανάκτηση των ιδιοκτητών οχημάτων και πολιτικό-κοινωνικό κόστος για την Κυβέρνηαση και τους τρείς αρμόδιους υπουργούς , αδρανείς και αναποτελεσματικούς για το όργιο κερδοσκοπίας στις τιμές των καυσίμων. Παράλληλα θλιβερό φαινόμενα εκείνα της λαθρεμπορίας και νοθείας σε μεγάλο αριθμό πρατηρίων, όπου φέρονται να έχουν εισέλθει κυκλώματα του οργανωμένου εγκλήματος..
Για πρώτη φορά μετά από μήνες παρατηρείται αποκλιμάκωση στις τιμές της αμόλυβδης κάτω από τα δύο ευρώ σε αρκετά πρατήρια στην Αττική.
Όλο και περισσότερα είναι τα πρατήρια σε Αθήνα, αλλά και στην Θεσσαλονίκη, που πωλούν την αμόλυβδη κάτω από τα δύο ευρώ, καθώς οι νέες παραλαβές τους είναι με χαμηλότερες τιμές.

Εκτιμάται, μάλιστα, ότι από την Τρίτη θα υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση, καθώς στις διεθνείς αγορές το αργό πετρέλαιο βρίσκεται στα 88 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή στα επίπεδα που ήταν τον περασμένο Μάρτιο, ενώ το μπρεντ βρίσκεται κάτω από τα 95 δολάρια.
Τιμή πετρελαίου Μπρεντ
8/6 123,18€/βαρέλι
4/8 94,18 €/βαρέλι
Μέση τιμή αμόλυβδης βενζίνης
4/6 2,35 €/λίτρο
4/7 2,40€/λίτρο
4/8 2,14€/λίτρο
Η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα της νοθευμένης βενζίνης, συμβούλευσε τους εκδρομείς του Αυγούστου να προτιμούν βενζινάδικα που αποτελούν αλυσίδες μεγάλων εταιριών και πάντα να παίρνουν την απόδειξη.
Υπενθυμίζεται ότι ανοικτή έως την 1η Σεπτεμβρίου παραμένει η πλατφόρμα των αιτήσεων για την ενίσχυση μέσω του fuel pass 2 που φτάνει έως τα 100 ευρώ για τους ιδιοκτήτες οχημάτων κατοίκων της νησιωτικής Ελλάδας.

2,Πρατήρια: Τα μεγάλα κέρδη από τα λαθραία και νοθευμένα καύσιμα.

Το κόστος της παραβατικότητας που σχετίζεται με τα καύσιμα για το ελληνικό κράτος, κυρίως λόγω διαφυγής φόρων, υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ ετησίως, χωρίς να αποκλείεται να φτάνει ακόμα και στο 1 δισ. ευρώ.

Πάνω από το 20% των καυσίμων, που διακινούνται σήμερα στην ελληνική αγορά, εκτιμάται πως είναι λαθραία ή νοθευμένα με διαλύτες, με μόλις το 6%-7% των πρατηρίων της χώρας να υπολογίζεται πως είναι υπαίτια για την παραβατικότητα, που έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, στερώντας πολύτιμα έσοδα από το κράτος.
Στην καταγγελία αυτή προέβη σήμερα, Τετάρτη, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ) και της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης (ΕΝ.ΒΕ.Θ), Θέμης Κιουρτζής, σύμφωνα με τον οποίο το κόστος της παραβατικότητας που σχετίζεται με τα καύσιμα για το ελληνικό κράτος, κυρίως λόγω διαφυγής φόρων, υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ ετησίως, χωρίς να αποκλείεται να φτάνει ακόμα και στο 1 δισ. ευρώ.
Έσοδα που, αν κατέληγαν στα δημόσια ταμεία, υποστήριξε ο κ. Κιουρτζής, θα μπορούσαν να μειωθούν φόροι προς όφελος των καταναλωτών.

«Πειραγμένα» συστήματα και επιτήδειοι «κλεφτομάγαζων»

Στην καρδιά του προβλήματος της παραβατικότητας, η οποία άρχισε να εκδηλώνεται εντονότερα στην Αθήνα και στη συνέχεια, ιδίως την τελευταία τριετία, στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες περιοχές της χώρας, βρίσκονται, όπως είπε, τα «πειραγμένα» συστήματα εισροών-εκροών, που δεν παρακολουθούν όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας του καυσίμου και καταδολιεύονται από τους παραβάτες.

Το γεγονός ότι, επιπροσθέτως, οι έλεγχοι δεν είναι επαρκείς, επιτρέπει στους επιτήδειους των «κλεφτομάγαζων» να δρουν ανενόχλητοι, όπως τόνισε ο κ. Κιουρτζής, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Μιχάλη Ζορπίδη και μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Όπως είπε, μπορεί το σύστημα εισροών-εκροών στα πρατήρια να κατέστη υποχρωτικό στα αστικά κέντρα το 2013 και στην υπόλοιπη χώρα το 2014, αλλά είναι τόσο διαβλητό, ώστε αδυνατεί να καταγράψει τις παραβατικές συμπεριφορές.

Ενιαίο σύστημα με την Πολιτεία να έχει «τα κλειδιά»
Κατά τον γενικό γραμματέα της Π.Ο.Π.Ε.Κ, Γιάννη Μαυράκη και τον αντιπρόεδρο της ΕΝ.ΒΕ.Θ, Χρήστο Σταυράκη, στην ελληνική αγορά υπάρχουν σήμερα περίπου 35 διαφορετικά συστήματα εισροών-εκροών, τα οποία εγκαθίστανται από ιδιωτικές εταιρείες, αντί για ένα ενιαίο, γεγονός που διευκολύνει την παραβατικότητα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline