Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  13:23:43

Δυο καλοκαίρια των Beatles στις μεγάλες δόξες τους το 1958 και το 1967 και η Ελλάδα. Το διεθνές τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη. Η ομαδική τους επίσκεψη στην χώρα μας. Κύριο

Θ' ακολουθήσει η γνωστή κρουαζιέρα (γύρος της Αττικής, Νότιος Ευβοϊκός με κατεύθυνση προς τα βόρεια φυσικά και εν συνεχεία τις Σποράδες), που είχε να κάνει και με μιαν «ιδέα» του John Lennon να βρουν οι Beatles κάποιο μικρό ελληνικό νησί, με τη βοήθεια του Magic Alex, ώστε να το αγοράσουν για να το μετατρέψουν σε κάτι σαν... hippie camp.

1.Στα τέλη του 1958 ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε το βασικό θέμα της ταινίας του βρετανού σκηνοθέτη Μάικλ Πάουελ «Luna De Meil». Από τη μουσική του Θεοδωράκη προέκυψε το τραγούδι των τίτλων «Honeymoon Song»...

Στα τέλη του 1958 ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε το βασικό θέμα της ταινίας του βρετανού σκηνοθέτη Μάικλ Πάουελ «Luna De Meil» («Honeymoon» στα αγγλικά, «Νύχτα Γάμου» στα ελληνικά), με πρωταγωνιστές τον Άντονι Στιλ και τη Λουντμίλα Τσερίνα.

Από τη μουσική του Θεοδωράκη προέκυψε το τραγούδι των τίτλων «Honeymoon Song», σε στίχους του Γουίλιαμ, το οποίο ερμήνευσε ο ιταλός τραγουδοποιός Μαρίνο Μαρίνι με το κουαρτέτο του. Στην Ελλάδα έγινε μεγάλη επιτυχία με τον τίτλο «Αν θυμηθείς τ' όνειρό μου», σε στίχους Βασίλη Καρδή (ψευδώνυμο του Νίκου Γκάτσου) και ερμηνεύτρια τη Γιοβάνα.

Την ερμηνεία του Μαρίνι άκουσε ο Πολ ΜακΚάρτνε από τους Beatles, του άρεσε και πρότεινε στα τρία υπόλοιπα «σκαθάρια» να ηχογραφήσουν το τραγούδι του Θεοδωράκη για τη ραδιοφωνική εκπομπή του BBC «Pop Go The Beatles».
Η ηχογράφηση του τραγουδιού έγινε στα στούντιο του BBC στο Λονδίνο στις 16 Ιουλίου 1963 και σ' αυτή συμμετείχαν οι:
• Πολ Μακάρτνεϊ (φωνητικά, μπάσο)
• Τζον Λένον (κιθάρα)
• Τζορτζ Χάρισον (κιθάρα)
• Ρίνγκο Σταρ (ντραμς)
Η εκδοχή των Beatles μεταδόθηκε από τα ερτζιανά στις 8 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς και παρέμεινε στα συρτάρια του BBC έως τις 30 Νοεμβρίου 1994, οπότε συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ «The Beatles: Live at the BBC».
Η εκτίμηση που έτρεφε για το τραγούδι αυτό ο ΜακΚάρτνεϊ αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το επέλεξε για το πρώτο άλμπουμ της φολκ τραγουδίστριας Μέρι Χόπκιν, του οποίου ανέλαβε την παραγωγή. Το άλμπουμ με τίτλο «Post Card» κυκλοφόρησε στις 21 Φεβρουαρίου 1969 από την Apple Records, τη δισκογραφική εταιρεία των Beatles.
Οι στίχοι του «Honeymoon Song»
I never knew that a day like today lay before us
I've got the sun in my heart and my heart's in the sun
Skies are as bright as your eyes
The horizon is open
Love is the ceiling
Feelings are reeling
Free as the air
Forever on and forever
Forever on side by side
Who ever knew that we two could be free as we'd fancy?
Fancy is free
But are we who are bound to each other by love?
To each other by love
Who ever knew that we two could be free as we'd fancy?
Fancy is free
But are we who are bound to each other by love?
To each other by love
To each other by love
To each other by love

2.Οι Beatles στην Ελλάδα, τέτοιες μέρες πριν 55 χρόνια, τον Ιούλιο του 1967

Το καλοκαίρι του '65 ήταν ένα ταραγμένο καλοκαίρι για την Ελλάδα (Ιουλιανά, πριν και μετά) και μια τέτοια συναυλία ήταν πρακτικώς αδύνατον να συμβεί και για διαφόρους άλλους λόγους (τεχνικούς, οικονομικούς-budget κ.λπ.). Ίσως μόνο το κράτος θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά, άμα τους προσκαλούσε, ξέρω 'γω, στο Φεστιβάλ Αθηνών. Όμως το Φεστιβάλ Αθηνών ήταν, τότε, πολύ συντηρητικό για τέτοια πράγματα, καθώς και με το ρίξιμο της ιδέας μόνο οι επαΐοντες θα έβγαζαν σπυριά...

Παρά ταύτα, στην καλύτερη, και πιο ιστορική πια, φάση της διαδρομής τους, σχεδόν αμέσως μετά την κυκλοφορία του θρυλικού LP "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band", οι Beatles θα βρίσκονταν στην Ελλάδα, το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου 1967, για διακοπές – και βεβαίως η παρουσία τους δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από τα μέσα, τον Τύπο και τον κόσμο, μιαν εποχή όπου οι Beatles ήταν δημοφιλέστεροι και από το... Χριστό.

Οι Beatles είχαν την άδεια των αρχών για πλήρη ελευθερία κινήσεων, τόσο οδικώς όσο και στη θάλασσα, με τον τότε ΕΟΤ να τους ακολουθεί κατά πόδας, καθώς η τουριστική αξιοποίηση του γεγονότος –μέσα στο πλαίσιο και τις δυνατότητες της εποχής– ήταν προφανής.
Ένα άλλο ερώτημα, που το θέτουν ορισμένοι, έχει να κάνει με το γεγονός της παρουσίας ενός τόσο δημοφιλούς και «έξαλλου» νεανικού συγκροτήματος στη χώρα, το πρώτο καλοκαίρι της δικτατορίας. Πώς και επετράπη, εν πάση περιπτώσει, η παρουσία των Beatles εκείνη τη στιγμή στην Ελλάδα – όταν λίγες ημέρες πριν το πραξικόπημα είχαν γίνει οι γνωστές φασαρίες στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, στη συναυλία των Rolling Stones;

Βασικά... δεν έτρεχε τίποτα!
Οι Beatles είχαν την άδεια των αρχών για πλήρη ελευθερία κινήσεων, τόσο οδικώς όσο και στη θάλασσα, με τον τότε ΕΟΤ να τους ακολουθεί κατά πόδας, καθώς η τουριστική αξιοποίηση του γεγονότος –μέσα στο πλαίσιο και τις δυνατότητες της εποχής– ήταν προφανής. Το καθεστώς, εξάλλου, δεν θα μπορούσε να αρνηθεί για πολλούς λόγους μια τέτοια εκ Δυσμών «υψηλή» επίσκεψη, όταν μάλιστα δεν περίσσευαν και οι κινήσεις «καλής θελήσεως» προς το εξωτερικό. Οι άδειες εδόθησαν και οι Beatles ήρθαν!
Facebook Twitter O Paul McCartney κρατάει αγκαλιά τον Julian, τον τετράχρονο γιο του John Lennon ο οποίος διακρίνεται στο βάθος. Φωτο: Central Press/Getty Images

Ο άνθρωπος που κινούσε τα σχετικά νήματα εκείνη την εποχή ήταν ο Αλέξης Μάρδας (1942-2017), γνωστός και ως Magic Alex, φίλος και συνεργάτης, τότε, των Beatles. Ο Μάρδας είχε μιλήσει πολλές φορές γι' αυτά τα θέματα – και σε περιοδικά, στη Γυναίκα π.χ. τον Μάρτιο του 1995 («Αλέξης Μάρδας, ο άνθρωπος που γνώριζε πολλά») και στην τηλεόραση, στο Αργά π.χ. του Νίκου Μαστοράκη (το 1994 και ξανά το 2006) και αργότερα σε σάιτ κ.λπ. Δεν ξέρω αν ο πατέρας του Μάρδα, που ήταν στρατιωτικός, είχε μεσολαβήσει για τα περαιτέρω, εκείνο όμως που είναι εξακριβωμένο είναι πως οι Beatles μετά της κουστωδίας τους –είχαν έρθει σε δύο δόσεις– είχαν μείνει, στην Αθήνα, στο πατρικό του Μάρδα, στη συνοικία των στρατιωτικών στου Παπάγου.

Αρχικά, την 20η Ιουλίου 1967 ήρθαν στην Αθήνα ο George Harrison με τη σύζυγό του Pattie Boyd, ο Ringo Starr και ο Neil Aspinall (συνεργάτης των Beatles) και εν συνεχεία, την 22α Ιουλίου, o John Lennon, με τη σύζυγό του Cynthia και το γιό τους Julian, μαζί με τον Paul McCartney, τη φίλη του Jane Asher, τη 16χρονη αδελφή τής Pattie Boyd την Paula Boyd, τον Mal Evans (road manager του συγκροτήματος) και τον Alistair Taylor (τον εξ απορρήτων του Brian Epstein). Όλοι αυτοί (και μάλλον κι άλλοι, λιγότερο επώνυμοι) κατέλυσαν στο πατρικό του Μάρδα στου Παπάγου και κάπου εκεί τους βρήκε ο Μαστοράκης προλαβαίνοντας να πάρει κάτι μικροσυνεντεύξεις. Διαβάζουμε από τους Μοντέρνους Ρυθμούς (#86, 2 Αυγούστου 1967), που θα κυκλοφορούσαν με ωραίο κατακόκκινο εξώφυλλο και με κύριο τίτλο «Οι Μπητλς στην Ελλάδα!»:

«Ο Γιάννης Μάρδας (σ.σ. τον Αλέξη Μάρδα τον έλεγαν και Γιάννη) ο έλληνας φίλος τους που τους διέθεσε το σπίτι του –ένα πραγματικά όμορφο σπίτι– στο συνοικισμό Παπάγου, και τους φιλοξένησε μαζί με τον Ζαχαράκη τζούνιορ (σ.σ. ποιος ήταν αυτός;) θα 'ναι σίγουρα ευχαριστημένος με τη γνωριμία του μαζί τους. Ο κόσμος που τους μίλησε, όσο έμειναν στην Ελλάδα, οι άνθρωποι του γιωτ, που τους γύρισε στα νησιά, σε μια κρουαζιέρα χρώματος γαλάζιου, έχουν να το κάνουν. "Είναι σπουδαία παιδιά". Οι δυο πρώτοι (σ.σ. Harrison και Ringo) έφτασαν μέσα σε σιγή και... φωτογραφική αδράνεια. Κρύφτηκαν καλά και μόνον οι teens, που μένουν κοντά στη βίλα του Μάρδα, τους πήραν είδηση. Λίγες μέρες αργότερα, ο Πωλ και ο Τζων, έκαναν παρέα στους φίλους τους (σ.σ. οι Beatles από ένα σημείο και μετά δεν ταξίδευαν και οι τέσσερις μαζί, για ευνόητους λόγους...)».

Στις 23 Ιουλίου οι Beatles ξεκινάνε για μιαν εκδρομή σε Αράχωβα, Δελφούς, Ιτέα κ.λπ. Είναι γνωστή σε όλους πια η φωτογραφία τού Αριστοτέλη Σαρρηκώστα στην Αράχωβα με τους Βρετανούς να ποζάρουν μαζί με παραδοσιακούς μουσικούς, ίσως όμως δεν είναι τόσο γνωστή η παρουσία τους στην Ιτέα, εκείνη την Κυριακή του Ιουλίου 1967. Πριν καιρό ένας φίλος μού είχε στείλει στο blog μου κάποια σκαναρισμένα αποκόμματα της τοπικής εφημερίδας «Αγώνας της Ιτέας» της 31/7/1967 στα οποία διαβάζουμε:

«(...) Όλα αυτά όμως για τους μάγους του πενταγράμμου, το πολυθρύλητο συγκρότημα των Μπητλς δεν έχουν σημασία. Το απόγευμα της Κυριακής 23 τρέχοντος μηνός πήραν τ' αυτοκίνητά τους, τις ωραιότατες γυναίκες τους, τις φίλες και τους φίλους τους και κατέβηκαν από την Αράχωβα και τους Δελφούς, όπου με την ευκαιρία της αφίξεώς τους στη χώρα μας ήλθαν να γνωρίσουν τον τόπο μας, στην ωραία πόλη μας. Κάτι τους τράβηξε σ' αυτή. Τους οδήγησαν στο Ξενία, στην πλαζ του οποίου πήραν με την ησυχία τους το απογευματινό τους μπάνιο και χάρηκαν τη θάλασσα. Έτρεξαν στο γκαζόν, έπαιξαν χαρούμενοι μεταξύ τους, γέλασαν πολύ, ανέπνευσαν με άνεση, μακριά από τους έξαλλους teens, ήπιαν αναψυκτικά και ξεκουράστηκαν για δύο περίπου ώρες.

Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός της εισόδου τους στην πλαζ του Ξενία εξαιτίας του ινκόγκνιτό τους και της προσωρινής εκπλήξεως που δημιούργησαν με το ντύσιμο και την εμφάνισή τους. Τα θρυλικά Σκαθάρια του Λίβερπουλ καθώς εισέβαλαν... κυριολεκτικά φορτωμένοι με κουδούνια, κομπολόγια και άλλα μπιχλιμπίδια, που τους χάρισαν στην Αράχωβα, ανάγκασαν τους ανθρώπους του μοτέλ να... κουμπωθούν, να φροντίσουν για την είσπραξη των εισιτηρίων, πριν τους το... σκάσουν αυτοί οι τεντυμπόυδες και να τους προσέξουν να μην κάνουν ζημιές...

Τους αντελήφθησαν βεβαίως πολύ γρήγορα και τους πρόσφεραν την πατροπαράδοτη ελληνική φιλοξενία – μαζί δε με άλλους θαυμαστές και θαυμάστριες που κατέφθασαν εν τω μεταξύ και ζήτησαν αυτόγραφα.
Πριν από την αναχώρησή τους ο ελληνομαθής Τζων, αφού ζήτησε διάφορες πληροφορίες, ευχαρίστησε ελληνικότατα αφήνοντας επιπλέον
για... σουβενίρ το ρολόι του, αφού κόπηκε το λουράκι και όλοι οι άλλοι ένα γενναίο φιλοδώρημα.
Η ευχαρίστηση και η ικανοποίηση ήτανε ζωγραφισμένες στα πρόσωπα όλης της παρέας τους καθώς έφευγαν».

Θ' ακολουθήσει η γνωστή κρουαζιέρα (γύρος της Αττικής, Νότιος Ευβοϊκός με κατεύθυνση προς τα βόρεια φυσικά και εν συνεχεία τις Σποράδες), που είχε να κάνει και με μιαν «ιδέα» του John Lennon να βρουν οι Beatles κάποιο μικρό ελληνικό νησί, με τη βοήθεια του Magic Alex, ώστε να το αγοράσουν για να το μετατρέψουν σε κάτι σαν... hippie camp.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline