Τρίτη 16 Απριλίου 2024  21:06:14

Θόλωσε λίγο η διεθνής εικόνα μας. Η Κομισιόν ανήσυχη για την υπόθεση ΚΥΠ- Ανδρουλάκη. Τα ξένα ΜΜΕ με αρνητικά σχόλια για υποκλοπές στην Ελλάδα. Κύριο

Ακραία η La Republica για διακυβέρνηση Μητσοτάκη / Εκτεταμένο δίκτυο παρακολουθήσεων που αγγίζει την παράνοια.

1.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει από τις εθνικές αρχές όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξετάσουν διεξοδικά υποθέσεις παρακολουθήσεων.

Γενική αλλά και αρκετά αιχμηρή διατύπωση αρχών και υπαινιγμών από τις Βρυξέλλες..Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει από τις εθνικές αρχές των κρατών-μελών να εξετάσουν διεξοδικά υποθέσεις παρακολουθήσεων για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, Ανίτα Χίπερ.

Ερωτηθείσα σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης της Επιτροπής προς τον Τύπο, η κυρία Χίπερ απάντησε τα εξής:

«Γνωρίζουμε τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη χρήση μέσων παρακολούθησης από ορισμένες κυβερνήσεις. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Οποιαδήποτε απόπειρα των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας να έχουν παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, αν επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη. Τα κράτη-μέλη είναι αρμόδια να προστατεύουν την εθνική τους ασφάλεια και πρέπει να επιβλέπουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους για να διασφαλίζουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτό είναι απολύτως σημαντικό για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της ασφάλειας των δημοσιογράφων και της ελευθερίας της έκφρασης. Επίσης, η διερεύνηση τέτοιων θεμάτων είναι ευθύνη κάθε κράτους μέλους της ΕΕ και η Επιτροπή αναμένει από τις εθνικές αρχές να εξετάσουν διεξοδικά κάθε τέτοιου είδους ισχυρισμό για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών.»
Τέλος, η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε επαφή με όλα τα κράτη-μέλη για αυτό το ζήτημα.

-La Republica για διακυβέρνηση Μητσοτάκη / Εκτεταμένο δίκτυο παρακολουθήσεων που αγγίζει την παράνοια

Η ιταλική εφημερίδα κάνει λόγο για την «πιο σκοτεινή ιστορία κατασκοπείας από την εποχή της δικτατορίας των συνταγματαρχών» με τόνους υπερβολής, αλλά μέσα σε ένα γενικό κλίμα των ΜΜΕ στη Ευρώπη ότι αποκαλύφθηκαν παράνομες και εξωθεσμικές παρακολουθήσεις τηλεφώνων σε πολιτικούς και δημοσιογράφους στην Ελλάδα.

Άρθρο-καταπέλτης εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του αποτελεί το δημοσίευμα της La Republica με τίτλο «Πολιτικοί της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφοι υπό παρακολούθηση, το "ελληνικό Γουότεργκεϊτ" πνίγει τον Μητσοτάκη». Η ιταλική εφημερίδα κάνει λόγο για την «πιο σκοτεινή ιστορία κατασκοπείας από την εποχή της δικτατορίας των συνταγματαρχών, όταν η επιτήρηση ήταν κρατική πρακτική».
Επιπλέον, χαρακτηρίζοντας την περίοδο μετά τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές στην Ελλάδα ως την «πιο σκοτεινή ώρα» του πρωθυπουργού, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Κ. Μητσοτάκης σε μια θλιβερή εμφάνισή του στο τηλεοπτικό διάγγελμα «περιχαρακώθηκε πίσω από τον μοναδικό λεπτό τοίχο που τον χωρίζει πλέον από την παραίτησή του», λέγοντας «Δεν ήξερα τίποτα γι' αυτό».

Το ίδιο άρθρο αναφέρεται σε εκτεταμένο δίκτυο παρακολουθήσεων που αγγίζει την παράνοια και επισημαίνει ότι 14.000 άνθρωποι βρέθηκαν στο στόχαστρο ενός ελληνικού «Big Brother».
Παράλληλα, η La Republica αναφερόμενη στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη σημειώνει ότι «ο σεισμός έχει ήδη αναγκάσει σε παραίτηση τον αρχηγό των υπηρεσιών πληροφοριών Παναγιώτη Κοντολέοντα και τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Γρηγόρη Δημητριάδη. Αλλά ο τελευταίος, ανιψιός του πρωθυπουργού, φαίνεται πλέον να είναι το μικρότερο κακό του "ελληνικού Watergate", όπως το βάφτισε ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας».

Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Γιώργου Καμίνη ο οποίος αναφέρει: «Πώς δεν ξέρει ο Μητσοτάκης; Μόλις διορίστηκε πρωθυπουργός, το 2019, πήρε υπό τον έλεγχο του τις μυστικές υπηρεσίες. Και την περασμένη άνοιξη ψήφισε νόμο που ακυρώνει την υποχρέωση ενημέρωσης των όσων καταλήγουν στο στόχαστρο των υπηρεσιών πληροφοριών. Ένα σκάνδαλο μέσα σε ένα σκάνδαλο». Παράλληλα επικαλείται και δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη στάση του Κ. Μητσοτάκη.

Καταλήγοντας η La Republica αναφέρει ένα σύντομο ιστορικό των αποκαλύψεων σε σχέση με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και προσθέτει ότι εάν αποδειχθεί ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε άμεση σχέση με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, αυτό «θα αποτελούσε επιβεβαίωση μιας οικογενειακής συνήθειας. Πράγματι, ένα πραγματικό μοτίβο συμπεριφοράς των πολιτικών που εναλλάσσονται για δεκαετίες στις θέσεις εξουσίας στη σκιά του Παρθενώνα.

Ήδη από τη δεκαετία του 1980, όταν ήταν αντίπαλος του ιδρυτή των σοσιαλιστών, Ανδρέα Παπανδρέου, ο πατέρας του Κ. Μητσοτάκη είχε τοποθετήσει έναν απόστρατο στρατηγό, τον Γριλάκη, στο υπόγειο των κεντρικών γραφείων της Νέας Δημοκρατίας με αποστολή να παρακολουθεί τα τηλέφωνα του ΠΑΣΟΚ. Και δυστυχώς ο ίδιος πατέρας των σοσιαλιστών δεν ξέφυγε της παρακολούθησης. Τη "βρώμικη" δουλειά, στη θέση του ηλικιωμένου απόστρατου στρατηγού, ανέλαβε ο τότε επικεφαλής της δημόσιας εταιρείας τηλεπικοινωνιών, Θεοφάνης Τόμπρας».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline