Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  22:20:28

Σε διαρκή υποβάθμιση ο τουρισμός στην Ζάκυνθο. Σάλος για τα σκουπίδια στο τουριστικό Ναυάγιο: Τα μάζεψαν... ιδιοκτήτες σκαφών - «Εικόνα ανευθυνότητας» με τις ευθύνες των τοπικών αρμοδίων. Κύριο

1.Η κοινοπραξία σκαφών "Πόρτο Βρώμη – Μαριές" αποφάσισε να καθαρίσει την παραλία το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου.

Σάλο προκάλεσαν οι φωτογραφίες με τα βουνά από απορρίμματα στην πανέμορφη ακτή Άη Γιώργης στο Ναυάγιο της Ζακύνθου, ενώ κατόπιν ακολούθησε το γνωστό μπαλάκι των ευθυνών μεταξύ των αρχών.

Τελικά, όπως ενημέρωσε το σάιτ imerazante η κοινοπραξία σκαφών «Πόρτο Βρώμη – Μαριές» και συγκεκριμένα ο πρόεδρος της κοινοπραξίας, Διονύσης Γιατράς οι ίδιοι πήραν την πρωτοβουλία και αποφάσισαν να καθαρίσουν την παραλία το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου.

Όπως τονίζει το τοπικό σάιτ, απαιτείται η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και αρχών όμως για να γίνει μία ρεαλιστική καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και ένας σοβαρός σχεδιασμός για το μέλλον που θα βασίζεται:
α) στην προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού,
β) στην αναβάθμιση δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών (λιμάνια, μαρίνες, οδικό δίκτυο, αποχετευτικό, αλλά και στην κατασκευή νέων σύγχρονων τουριστικών μονάδων και την αναβάθμιση των υπαρχόντων μονάδων) και
γ) στην εκπαίδευση των ανθρώπινου δυναμικού.

Η Ζάκυνθος ζει από τον τουρισμό και πρέπει να έχει και περισσότερο κόσμο, αλλά πρέπει να συμβαδίζει με τις υποδομές, πρέπει να «θωρακιστεί» επισημαίνεται.
Advertisement

Το βουνό από πλαστικά μπουκάλια, κουτάκια από αναψυκτικά, σακούλες με σκουπίδια σε μια από τις πιο δημοφιλεις παραλίες της χώρας δημοσίευσε ο περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Μπάκας προκαλώντας αντιδράσεις.
«Το άσχημο στην υπόθεση για μένα είναι αφενός πρώτα απ΄ όλα για τους επισκέπτες γιατί για να πας εκεί πληρώνεις ένα χρηματικό ποσό αρά σημαίνει πως δεν βρίσκεσαι εκεί τυχαία, εκτιμάς και αξιολογείς αυτό το υπέροχο τοπίο, θα βρεθείς εκεί για μια δύο ώρες, ξέρεις ότι θα μείνεις για λίγο χρόνο οπότε δεν έχεις και πολλά πράγματα μαζί σου, οπότε πρέπει να σέβεσαι ουσιαστικά φεύγοντας από εκεί πρέπει να σκέφτεσαι ποιος θα μαζέψει αυτά τα πράγματα», σημείωσε ο περιβαλλοντολόγος στην ανάρτησή του.

«Είχαμε όλοι προφανώς ένα μπουκάλι νερό, ε δεν είναι τόσο το ίδιο μπουκάλι νερό όταν το πιείς να το βάλεις μέσα στην τσάντα σου και επιστρέφοντας να το αφήσεις σε ένα κάδο απορριμμάτων» προσθέτει ο περιβαλλοντολόγος.

«Μπαλάκι» ευθυνών

Από την μεριά του ο Δήμος αναφέρει με ανακοίνωση του πως δεν μπορεί να επέμβει στην κατάσταση και πως υπάρχει αρμόδια επιτροπή για αυτό το θέμα.

"Εμείς ως δήμος δεν έχουμε κάποιο δικαίωμα για να επέμβουμε σε κάτι. Υπάρχει αρμόδια Επιτροπή που είναι υπεύθυνη για την οργάνωση και τον καθαρισμό της παραλίας σε καθημερινή βάση. Η πρόεδρος της Επιτροπής, Παναγιώτα Διονυσοπούλου έχει τοποθετησεί σεκιούριτι στο σημείο, οπότε έπρεπε να είχε ήδη ενημερωσεί το υπουργείο Τουρισμού για το πρόβλημα που υπάρχει με τα σκουπίδια στο Ναυάγιο".

Ωστόσο, απο την άλλη πλευρά η Επιτροπή Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου με επιστολή της τονίζει πως η αποκομιδή των απορριμμάτων δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της η οποία είναι μια διαδικασία που ήταν και παραμένει ευθύνη της Δημοτικής Αρχής.

Δείτε αναλυτικά την επιστολή της επιτροπής

Αξιότιμε κε Δήμαρχε,
Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί μέσω του διαδικτύου μια φωτογραφία που απεικονίζει σωρό από απορρίμματα σε μια από τις πιο γνωστές παγκοσμίως παραλίες της χώρας μας , αυτή του Ναυαγίου Ζακύνθου . Όπως γνωρίζετε στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου , βάση του άρθρου 68, ν. 4875/2021 (Α΄250) όπως ισχύει δεν εμπίπτει η αποκομιδή των απορριμμάτων, διαδικασία που ήταν και παραμένει ευθύνη της Δημοτικής Αρχής.
Με εκτίμηση
ΠΑΠΑΛΙΑΚΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ
Msc "Διαχείριση Τεχνικών Έργων"
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΠΡΟΤΥΠΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ
ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Η σημερινή εικόνα στο σημείο μετά τις αντιδράσεις για την φωτογραφία με τα σκουπίδια

Η παραλία Ναυάγιο συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθος τουριστών, όμως πολλοί είναι εκείνοι που δε σέβονται τον χώρο και αφήνουν τα σκουπίδια τους με αποτέλεσμα να μένουν εκεί χωρίς κανείς να τα μαζεύει.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline