Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  15:24:57

Ρένα Δούρου, Ηλίας Ψινάκης, δήμαρχοι και άλλοι αρμόδιοι στο σκαμνί στις 31/10...Σε κλίμα οργής ως ....απλά πλημμελήματα 103 θάνατοι, δεκάδες εγκαυματίες, καταστροφές περιουσιών και της φύσης. Κύριο

Τέσσερα και πλέον χρόνια μετά ορίστηκε η δίκη για τη φωτιά στο Μάτι – 21 κατηγορούμενοι στο εδώλιο. Κανένας πολιτικός και της τότε Κυβέρνησης Τσίπρα.

1.Πρόκειται, όπως είναι γνωστό για πρόσωπα από την τοπική αυτοδιοίκηση, πρώην στελέχη της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας και της πυροσβεστικής υπηρεσίας, που κατά περίπτωση αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματικές βλάβες σε βαθμό πλημμελληματων.

Η ώρα της κρίσης για την απόδοση ποινικών ευθυνών στους κατηγορουμένους για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ,τον Ιούλιο του 2018,που άφησε πίσω της 103 νεκρούς, εγκαυματίες και ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή έφτασε.
Η δίκη προσδιορίστηκε και στις 31 Οκτωβρίου 2022, οι είκοσι ένας κατηγορούμενοι θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.
Πρόκειται, όπως είναι γνωστό για πρόσωπα από την τοπική αυτοδιοίκηση, πρώην στελέχη της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας και της πυροσβεστικής υπηρεσίας, που κατά περίπτωση αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματικές βλάβες σε βαθμό πλημμελήματος.

Κατά το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, όλοι οι κατηγορούμενοι παραπέμπονται να δικαστούν για σωρεία εγκλημάτων σε βαθμό πλημμελήματος, ανθρωποκτονίες από αμέλεια, σωματικές βλάβες και άλλα, μεταξύ των οποίων οι τότε δήμαρχοι της περιοχής, η τότε περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνος Ηλίας Ψινάκης, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.
Βεβαίως μεταξύ εκείνων που θα δικαστούν για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, είναι και ο ηλικιωμένος που έβαλε τη φωτιά για να κάψει χόρτα, προκαλώντας με την εγκληματική του συμπεριφορά τη βιβλική καταστροφή.

Για την απόδοση ευθυνών για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 103 νεκρούς, τους δεκάδες καμένους και τις ανυπολόγιστες καταστροφές σε περιουσίες και περιβάλλον, είχε διενεργηθεί ανάκριση από τον ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη, ο οποίος προσπάθησε να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία, ενώ στη συνέχεια το Συμβούλιο των Πλημμελειοδικών ( είναι το συμβούλιο του πρώτου βαθμού) είχε ταχθεί υπέρ της άποψης, που είχε κατά καιρούς διατυπώσει και ο ανακριτής, να αποδοθεί κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος για κάποιους στην Πυροσβεστική.

Το πρώτο βούλευμα που ανετράπη πλήρως στο Εφετείο, τόσο από την εισαγγελική πρόταση όσο και από την απόφαση των δικαστών, είχε κρίνει ότι έπρεπε να απαλλαγούν 10 από τους 24 αρχικά κατηγορούμενους, και να συνεχιστεί η ανάκριση για την κατηγορία του κακουργήματος για ορισμένους τότε στελέχη της Πυροσβεστικής.

Το Συμβούλιο Εφετών τελικά έκλεισε το κεφάλαιο των ανακριτικών πράξεων, παρέπεμψε στο εδώλιο τους 21 από τους 24 και άνοιξε πλέον την πόρτα του δικαστηρίου, προκειμένου και οι ευθύνες να αποδοθούν και το κυριότερο. Να μην υπάρξει παραγραφή και δεν μπορέσουν τα θύματα και οι καμένοι ( κυριολεκτικά) να πάρουν κάποιες έστω ηθικού τύπου αποζημιώσεις. Διότι για ηθικού τύπου αποζημιώσεις μπορεί να γίνει λόγος, όταν 103 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί, παππούδες, παιδιά, γονείς ενώ οι εγκαυματίες ακόμα δίνουν μάχες για να ζήσουν και να αποκατασταθούν.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline