Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  19:44:54

Αγγελος Συρίγος: Γιατί ο Ερντογάν, αμετανόητος, καιροφυλακτεί μέχρι τον Σεπτέμβριο. Οι τρεις λόγοι που «κράτησαν» το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα (προς το παρόν). Κύριο

«Επιλέγει όμως σε αυτή την φάση η Τουρκία και λόγω του ότι δεν είναι τόσο κοντά οι τουρκικές εκλογές, να προχωρήσει σταδιακά σε όξυνση ανάλογα και με τις αντιδράσεις τις οποίες θα βλέπει».

Τους λόγους για τους οποίους ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε στην παρούσα φάση να κρατήσει εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας το πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν», εξήγησε ο υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος.
Επιλέγει να προχωρήσει σταδιακά σε όξυνση
Μιλώντας στον Σκάι ο Άγγελος Συρίγος διευκρίνισε πάντως, ότι πρόκειται για μια κίνηση τακτικής και πως η λεγόμενη «Γαλάζια Πατρίδα» αποτελεί στρατηγική επιλογή της Τουρκίας που δεν αλλάζει.
«Επιλέγει όμως σε αυτή την φάση η Τουρκία και λόγω του ότι δεν είναι τόσο κοντά οι τουρκικές εκλογές, να προχωρήσει σταδιακά σε όξυνση ανάλογα και με τις αντιδράσεις τις οποίες θα βλέπει», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, οι τρεις λόγοι που η Τουρκία δεν έκανε κάτι ακραίο στο Αιγαίο είναι:
Οι διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας που δημιούργησαν ένα πλέγμα πιέσεων στην Τουρκία, κυρίως από Αμερική, Γερμανία, πιθανότητα και από άλλες χώρες. Η αποφασιστικότητα της Αθήνας από στρατιωτικής πλευράς, καθώς η περιοχή από την Κρήτη έως το Καστελόριζο έχει κλείσει με Notam για ασκήσεις του ελληνικού πολεμικού ναυτικού μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου.
Επίσης η επίσκεψη τουρκικής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα για διαπραγματεύσεις και συζητήσεις σχετικά με τα μαχητικά F-16.

Η διαφορά του Αμπντούλ Χαμίντ Χαν με το Oruc Reis

Ο κ. Συρίγος εξήγησε επίσης, γιατί το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν δεν θα ακολουθήσει την πορεία του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως είπε, το Oruc Reis δεν είναι γεωτρητικό, αλλά σεισμογραφικό σκάφος και αυτό σημαίνει ότι κινείται διαρκώς πάνω από τις θάλασσες πραγματοποιώντας έρευνες.
Το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν από την άλλη, είναι γεωτρητικό κάτι που σημαίνει ότι αγκυροβολεί σε ένα σημείο και στη συνέχεια προσπαθεί να διατρήσει το βυθό για να βρει φυσικό αέριο ή πετρέλαιο. «Επομένως είναι εκ των πραγμάτων σταθερό» τόνισε.

2.Α. Συρίγος: «Δεν θα έχουμε κάποια εξέλιξη μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου στο μέτωπο του Αμπντούλ Χαμίτ»

Διευκρίνισε πάντως, ότι πρόκειται για μια κίνηση τακτικής και πως η λεγόμενη «Γαλάζια Πατρίδα» αποτελεί στρατηγική επιλογή της Τουρκίας που δεν αλλάζει.
«Επιλέγει όμως σε αυτή την φάση η Τουρκία και λόγω του ότι δεν είναι τόσο κοντά οι τουρκικές εκλογές, να προχωρήσει σταδιακά σε όξυνση ανάλογα και με τις αντιδράσεις τις οποίες θα βλέπει», σημείωσε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline